Cholerik: Věčně horká hlava

fashion

Flegmatik, sangvinik, cholerik a melancholik. To jsou čtyři typy temperamentu podle Hippokratova rozdělení. Ten při svém bádání vycházel z teorie, že se určití lidé v určitých situacích chovají stejně. Na základě toho vytvořil čtyři skupiny, přičemž každé přisoudil jednu převládající tělesnou šťávu (humor).


Přestože Hippokratovo rozdělení temperamentu používáme dodnes, není úplně přesné. Proč? Jednoduše proto, že v této teorii není zohledněna jedinečnost každého člověka a také možnost smíšení různých typů. Ano, platí, že některý z temperamentu bude u daného jedince převládat, ale jsou přítomny i ostatní – proto se „typický“ sangvinik může chovat jako typický flegmatikcholerik melancholik. Vše záleží na konkrétní situaci, v jaké se zrovna nachází.


Díky těmto odchylkám od přesného vymezení je společnost rozmanitá. Protože kdybychom se všichni chovali jako přes kopírák, byli bychom nejenže předvídatelní, ale hlavně by na tom světě byla obrovská nuda.


Organizátor a velitel


Cholerik je jako tlakový hrnec – nikdy nevíte, kdy může vybouchnout. I přesto je to silný optimista, je rád mezi lidmi, ale nesnáší, když jej někdo za něco napomíná. Silnou stránkou je jeho pevná vůle, orientace na problém a stoprocentní nasazení. Skvěle se proto hodí na vedoucí pozice, má organizování a vůdcovství jednoduše v krvi.


Za partnera si cholerik s největší pravděpodobností vybere flegmatika. Jak se říká, protiklady se přitahují v tomto případě i skvěle doplňují. Cholerikovi imponuje flegmatikův nadhled, klidná povaha  a srdečnost.


Problémem je jeho výbušná, až agresivní povaha. Jde si za svým cílem, mnohdy až přes mrtvoly. A jakékoliv zpochybnění jeho schopností a metod vede ke konfliktu. Otázkou zůstává, zda má smysl snažit se cholerika předělat a jeho agresivitu řešit. Do jisté míry je to jeho přirozená součást. Nic však nesmí přerůst přípustné meze.

 




 Chcete zjistit, k jakému typu temperamentu patříte? Můžete si na internetu zdarma vyzkoušet různé testy. Výsledek však není stoprocentní, jak už jsme řekli, každý z nás má v sobě všechny 4 typy temperamentu, ne pouze jeden. Pokud chcete znát, v jaké míře jsou u vás temperamenty zastoupeny, zkuste požádat o pomoc psychologa. Ti mají k dispozici komplexní testy, které vám sdělí procentuální výsledek.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.