Jak partnerovi odpustit nevěru?

fashion

Odhalení partnerovy nevěry můžeme přirovnat k bodnutí nožem rovnou do srdce. Přichází šok, překvapení, popírání, úzkost i nenávist. Všechny pocity ve vás víří jako uragán a vy nevíte, jak z této bouře emocí ven. 

 



Víte, že…

…sklony k nevěře spíše muži? Ti se neustále snaží utužovat svou pozici alfa samce, zájem žen jim dělá jednoduše dobře, a když občas „uklouznou“ nespatřují v tom nic katastrofálního. Mužská logika vychází z toho, že pokud jde jen o sex, není zapotřebí vyvolávat jakékoliv aféry.

…ženy si s muži co do počtu nevěr nezadají, avšak jak známo, mají větší sklony zapojovat do celého aktu i city. S notnou dávkou nadsázky bychom rozdíl mezi mužskou a ženskou nevěrou mohli hledat v tom, že muži bývají nevěrní z mnoha příčin, aniž by přestali milovat svou partnerku, zatímco ženy naopak mohou mít tisíce důvodů k nevěře, ale nevěrné (většinou) nebývají, dokud partnera milují.

 


ŠOK!


To je první emoce, se kterou bojujete. Ať už se vám partner přizná k nevěře sám, nebo na ni přijdete náhodou. Hlavu máte plnou otázek: Co teď? Co mám dělat? Opravdu se to děje mě? Proč to udělal?


Na nevěru nikdo z nás není připraven. Věrnost by totiž měla být jedním z pilířů každého fungujícího vztahu. Jenže i vztah, který by se dalo považovat za ideální může mít své mouchy. Častou příčinou nevěry je nefunkční komunikace mezi partnery, o svých pocitech a problémech nemluvíte, tváříte se, jak je vše v pořádku a pak najednou bum! a zjistíte, že partner hledá štěstí v náručí jiné ženy.


V tu chvíli sice můžete naházet jeho věci do kufru a vyhodit ho z domu. Je ale lepší nejednat unáhleně. Proto žádost o rozvod zatím ještě nesepisujte a zamyslete se, co pro vás partner znamená, jestli mu chcete dát ještě šanci. Dopřejte si čas na rozmyšlenou.


Musíme si promluvit…


Jakmile si utřídíte myšlenky a překonáte prvotní šok, je načase si s partnerem promluvit. Určitě budete chtít znát odpovědi na spoustu otázek.


Šlo jen o sex? Jak dlouho to trvá? Byla to jednorázová záležitost, nebo vztah s milenkou trvá déle? Chce, nebo nechce partner vztah s milenkou ukončit?


Mluvte s partnerem otevřeně. Zeptejte se ho na důvody, proč vás podvedl a co od vztahu teď očekává. Řekněte mu, jak moc vás zradil a ranil. Snažte se domluvit na tom, jak celou situaci vyřešit. A pokud vztah s milenkou trvá, stanovte jasný termín, do kdy to partner musí ukončit.


Netrestejte sebe, partnera, ani milenku


Vztek a nenávist jsou přirozené emoce po odhalení nevěry. Nenechte se jimi ovládnout. Mstít se milence vás rozhodně šťastnější neudělá. Akorát si můžete zadělat na problémy. A hlavně, neuleví se vám.



Protože ať už si to chcete přiznat nebo ne, milenka na vše nebyla sama. Takže i když se snažíte všechnu vinu hodit na ni, podvědomě tušíte, že to není až tak úplně správně…


To však rozhodně neznamená, že byste se měla začít mstít partnerovi. A nejlépe mu oplatit stejnou mincí. Oko za oko, však to znáte. Zamyslete se, čemu tím pomůžete? Ničemu. Možná se dostaví chvilkové uspokojení, ale vztah je odsouzen k záhubě. Důvěra je nadobro zašlapána do země.


Zachraňovat, nebo pustit k vodě?


Rozhodnutí je jen na vás. Pokud váháte, zkuste si odpovědět na tři zásadní otázky:


Chci opravdu vztah ukončit?

Chceme zachránit vztah oba?

Dokážu partnerovi odpustit a znovu mu důvěřovat?

 


Odhalení nevěry je velký nápor na psychiku. Rozhodně na to nemusíte být sami! Ať už vás trápí, jestli manžel milenku miluje nebo ne, nevíte, co dál nebo potřebujete poradit, jak nevěru řešit – můžete se obrátit na psychologa.


Rozhodnete-li se, že nevěru partnerovi odpustíte, je třeba začít na vztahu znovu pracovat.



S obnovením fungování vztahu vám může pomoci právě psycholog v rámci párové konzultace, kdy každý z vás dostane prostor pro popsání současné situace, vlastních potřeb a toho, jak se cítí. Společně pak budete pracovat na tom, aby se vztah postupně zahojil.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.