Online nevěra: Partner má virtuální milenku!

fashion

Jedním ze stavebních pilířů vztahu by měla být věrnost. Ovšem co si budeme povídat, těch opravdu věrných partnerů není mnoho a nevěra je dnes jedním z nejčastějších důvodů, kvůli kterým se rozpadají vztahy a manželství.



Nevěra má mnoho podob. Pro někoho je to flirtování a líbání, pro jiného až sex. Každý z nás má různě nastavené hranice. Proto si nejprve zkuste definovat, co za nevěru považujete vy.

 


Nová doba, nové možnosti


S rozvojem internetu dostalo mnoho věcí jiný rozměr. A ano, patří k nim i nevěra. Díky různým online seznamkám je mnohem snazší si najít známost na jednu noc, profesionální společnici i dlouhodobý milenecký vztah. Stačí jednoduše zasednout k počítači a virtuální svět flirtování, balení a sexu se vám otevírá.


Odkud se bere touha navazovat virtuální vztahy?


Nejspíš z pocitu bezpečí. Ve virtuálním světě můžete zůstat anonymní. Nikdo se nedozví, že za monitorem sedíte zrovna vy, že máte 10 kg nadváhy, manželku a tři děti. Stačí několik kliknutí myší a můžete si vytvořit své vysněné virtuální alter ego.  Odpadá také kolotoč seznamování, svádění a nadbíhání. Na internetu se vždy najde někdo, kdo hledá to samé co vy a je ke „všemu“ svolný. A tak hra může začít.


Je online nevěra nevěrou v pravém smyslu?

Tak to je zapeklitá otázka. Online nevěra je typická absencí fyzického kontaktu. Proto nejspíš záleží na tom, jak to máte ve vztahu s partnerem nastaveno. Někdo považuje za online nevěru „pouhé“ posílaní lechtivých zpráv, prohlížení seznamek a odpovídání na inzeráty, jiný až sex přes webkameru. A někteří partneři považují za nevěru i jen sledování porna.


Často udržujeme virtuální vztahy nevědomky. Dopisujeme si s někým, třeba i na druhém konci světa, sdílíme s ním své každodenní starosti a radosti. Nejde o žádné zprávy se sexuálním podtextem, flirtování… Ovšem vyvinuli jsme si s touto osobou poměrně silný citový vztah. I na toto může partner pohlížet jako na zradu, nevěru. Obzvlášť pokud s ním své pocity nesdílíte, nebo se mu snažíte existenci své virtuální „spřízněné“ duše utajit.


Partnerova „milenka“


Něco vám říká, že se partner změnil, že neustále vysedává u počítače, než aby trávil volné chvilky s vámi? Sexuální život také není to, co býval… Máte podezření, že si našel někoho jiného… Rozhodně se vyhněte slídění v partnerově telefonu a počítači. Raději si s ním sedněte a toto téma nenásilnou formou otevřete. Uvidíte, co vám řekne.


Pokud se k nevěře přizná, budete se muset rozhodnout, zda je pro vás tento jeho poklesek přípustný, nebo nepřekonatelný. Odhalení partnerovy nevěry můžeme přirovnat k bodnutí nože rovnou do srdce. Přichází šok, překvapení, popírání, úzkost i nenávist. Všechny pocity ve vás víří jako uragán a vy nevíte, jak z této bouře emocí ven.


Vše chce čas, proto si jej dopřejte. Projděte si svým obdobím truchlení a výkřiků, a teprve až vychladnete, rozhodujte se, co dál. Vytvořit jakýsi obecný návod, jak se s nevěrou partnera a naprostou ztrátou důvěry vyrovnat je nemožné. Každý vztah je jiný, založen na různých pilířích a prioritách, proto si zaslouží individuální přístup. Co by však mělo fungovat u všech je komunikace, promluvte si s partnerem o důvodech, zda šlo o úlet nebo dlouhodobou záležitost, ptejte se, jak to vidí s vašim vztahem dál, zda stojí o jeho záchranu, nebo ne…


Jak překonat nevěru?


  • Nastavte si nová pravidla. Neodcházejte do jiné místnosti, hovory vyřizujte jeden před druhým. Určitě by to nemělo být o tom, že teď budete každý den tajně kontrolovat telefon toho druhého. Jde spíše o to ukázat, že před sebou nemusíte nic skrývat.

  • Jestliže jste se dohodli, že za nevěrou uděláte tlustou čáru, nepoužívejte partnerovu nevěru jako argument při hádkách.

  • Pokud se vám budování nové důvěry nedaří, vyzkoušejte párové poradenství.


Vztahová poradna


Online nevěra naruší vztah stejně jako ta mimo virtuální svět. Důvěra je pošlapána a je potřeba ji znovu vybudovat. To je ve všech ohledech velice náročné. Proto pokud chcete vztah oba dva zachránit, ale nevíte jak na to, může vám pomoci párová terapie s psychologem. Netvrdíme, že společná terapie dokáže zázraky, někdy už je opravdu pozdě cokoliv zachraňovat. Ale pokud jste s partnerem ochotni na vztahu ještě zapracovat, můžete hodně získat.

 

 

„Nevěra nezačne polibkem, nebo schůzkou. Začne tím, že mažeš zprávy, které tvůj partner vidět nesmí…“ (zdroj: internet)

 

 

 

 
Slovníček pojmů:

Sexting: 
jedná se o sdílení sexuálních a erotických materiálů (textových zpráv, fotografií, videií) prostřednictvím moderních komunikačních technologií, jakými jsou například: email, SMS, MMS si různě chatové platformy.

Kybersex: různé formy sexuálního vyjádření, které probíhají prostřednictvím PC, internetu či virtuální reality.

Kyberflirt:  flirtování prostřednictvím internetu, může mít za cíl nalézt nového partnera, sloužit ale může také pouze pro zábavu, rozptýlení a zvýšení sebevědomí.

Cyber-affair: mohli bychom to přeložit jako online aférka. Jedná se o navázání intimního vztahu přes internet. Dochází k vytvoření silného emocionálního a citového pouta. Často pak partner svému virtuálnímu vztahu věnuje více času než vztahu reálnému.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.