Paralelní milenecký vztah. Když partner žije dva životy

fashion

Říkáte si, že jste potkala toho pravého, založila s ním rodinu a prožíváte to, o čem jste celý život snila? Nehádáte se, a když už, tak spíše o maličkosti, žádná krize se nekonala a nekoná? Jste spokojená, partnera milujete a myslíte si, že vás nic nedokáže rozdělit. Pak ale najednou zazvoní u vašich dveří cizí chlapec a shání se po vašem muži, tvrdí vám, že je jeho syn a vykládá další a další věci, kterým nechcete věřit. Uhodíte na partnera, čekáte vysvětlení a hlavně ujištění, že nic z toho není pravda, avšak ten se sklíčeným výrazem vše potvrdí. Bum bác a váš idylický svět se tříští na milion kousků…. I takhle nějak může vypadat situace, kdy se dozvíte, že je vám váš manžel nevěrný, ba co hůř, žije dvojím životem a vy jste o tom neměla ani tušení. Co teď?

Není nevěra jako nevěra, existuje mnoho podob, které na sebe tato zrada může brát a jednou z nich je právě paralelně udržovaný milenecký vztah. Jeho odhalení je o to bolestnější uvědomíme-li si, že partner nejen že vám byl nevěrný, ale vybudoval si se svou milenkou rodinu a žije s ní „idylku“ jako s vámi. Role milenky v tomto případě nabírá trochu jiný rozměr, stejně tak její spoluvina na nevěře, protože ona druhá žena v podstatě netuší, že někomu pomyslně leze do zelí. Je obtížné se do takovéhoto manželského trojúhelníku nezamotat, vyžaduje to značné organizační schopnosti a dostatek času a financí. Přece jen uživit dvě rodiny a věnovat jim dostatek času není jednoduché. Proto je nasnadě, že paralelní vztahy udržují spíše ti, kteří mají volnou pracovní dobu, časté noční směny a služební cesty. Takový úředník s pevnou pracovní dobou od pondělí do pátku by horkotěžko paralelní vztah udržel.

Jistě vás napadla otázka, proč mají muži potřebu udržovat dva vztahy současně? Důvody paralelních vztahů jsou různé, v první řadě je to jakási touha zaplnit mezery a nedostatky, které pociťuje v manželství. Nepleťme si to však s absencí lásky, ta v manželství chybět nemusí, ba naopak, partner miluje svou ženu, nechce ji ztratit, ani ji ublížit. Zdá se to paradoxní, že? Proč tedy navazuje jiný vztah, když nechce manželku ranit? Na tuto otázku vám dokáže asi nejlépe odpovědět jen sám muž, zřejmé však je to, že muž hledá jakýsi ideál romantické lásky a přes všechny klady obou žen se nedokáže rozhodnout, která je lepší volbou. Může se to zdát sebevíc kruté, avšak někteří muži to takhle prostě mají, jedna žena je naplňuje po duševní stránce, druhá po fyzické, samostatně by to nemuselo fungovat ovšem dohromady je to ideální, alespoň pro něj. Dalším důvodem může být silně zakořeněný strach z osamění, např. pokud byl muž jako dítě často sám, rodiče se rozvedli či mu nedokázali projevit tolik lásky, kolik by si přál, snaží se tomu v dospělosti předcházet. A jak toho docílit nejlépe než si vytvořit jakási zadní vrátka, tedy dvě rodiny. Určitou logiku to má, ovšem v konečné fázi je výsledek opačný, po odhalení takovéto zrady se většinou rozpadnou oba dva vztahy. No a v neposlední řadě může být příčinou vzniku paralelního vztahu prostá zvědavost, touha zažít něco nového, potřeba zvýšit si sebevědomí – důvody, které by jednoho vedly k nezávaznému románku na jednu noc, avšak přerostou v cosi vážnějšího, protože se do toho přimíchají city.

Sebevíc se může partner snažit tento dvojí život utajit, dříve či později vyjde pravda najevo a důsledky jsou dalekosáhlé. Na rovinu, málokterá žena se vyrovná s tím, že sehrála v životě partnera vedlejší roli, v tomto případě se to týká jak manželky, tak i milenky. Proto většina paralelních vztahů končí rozchodem na obou frontách. Zrada důvěry se pak může odrazit při navazování vztahů v budoucnosti, kdy žena bude pod neustálým strachem, zda si s ní nový partner opět nezahrává. V souvislosti s tím se můžou dostavit deprese a úzkosti. Kromě toho touto situací trpí také děti obou žen, a to jak ve smyslu rozpadu jejich rodiny a jistot, tak i v budoucnu.

Jak se vyrovnat s odhaleným paralelním vztahem partnera? V první řadě nechte volný průchod emocím, plakejte, vztekejte se, křičte (ne však před dětmi). Jakmile se vyrovnáte s prvotním šokem a následným hněvem, zamyslete se, zda i přes tuto zradu chcete vztah zachránit, či nikoliv. Následně zjistěte, jak celou situaci vnímá váš partner. Je potřeba předložit mu holý fakt a to ten, že pokud se chce pokusit obnovit vaši důvěru, musí v co nejkratší době ukončit druhý vztah. Schválně jsme nepoužili slovíčko ihned, protože je potřeba si uvědomit, že přece jen s druhou ženou má také vybudovanou rodinu a zpřetrhat tyto vazby nebude jednoduché, už jen co se týče jejich společných dětí. Znovuobnovení vztahu a důvěry je dlouhodobou záležitostí, proto jakmile se k tomuto kroku rozhodnete buďte trpěliví. Mnohdy je nejlepším řešením návštěva psychologa v manželské poradně, který se vhodně zvolenou partnerskou terapií zaměří na příčiny, které vedly muže k navázání paralelního vztahu. Dále pak nabídne individuální možnosti řešení této partnerské krize apod. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.