Jak přesvědčit partnera k návštěvě manželské poradny?

fashion

Nevěra, nefunkční vztah, váznoucí komunikace, všudypřítomný stereotyp, problémy se sexem… To a mnoho dalšího jsou nejčastější problémy, kvůli kterým nejeden vztah ztroskotá. Na jednu stranu se stále milujete, na druhou nevíte, jak společně fungovat. Pokud chcete dát vztahu ještě šanci je nejvyšší čas navštívit manželského poradce.


Co vás u psychologa čeká a nemine?


Nečekejte, že z první terapie budete odcházet jako znovu zamilovaný pár. Problémy se také neobjevily ze dne na den. Vyřešit je nebude jednoduché, musíte tomu dát čas. Úkolem číslo jedna je najít pravou příčinu a následně začít pracovat na jejím odstranění.


Konzultace s psychologem může být nepříjemná. Budete se muset naprosto otevřít, svěřit se mu i s nejniternějšími pocity. Pravda bolí, ale nebojte, jakmile se svěříte, uleví se vám. Terapeut vám pomůže se na vše podívat z jiné perspektivy, bez zbytečných emocí. Povede vás správným směrem, abyste se naučili chápat partnera, protože bez obalu, to umí opravdu málokdo.


Každý psycholog má své metody, které při manželské terapii využívá. Abychom vám alespoň trochu přiblížili, jak taková konzultace probíhá v naší online psychologické poradně Mojra.cz, budeme čerpat z praxe paní psycholožky a majitelky poradny PhDr. M. Miechové. Ta při první konzultaci hovoří s oběma partnery a konzultaci vede tak, aby měli oba prostor se vyjádřit. Poté si domluví s každým z partnerů individuální sezení. Díky tomu může zjistit i ty informace, které se jeden před druhým obávají sdělit. Samozřejmě nic z toho, co se dozví, druhému z páru neprozradí. Sama si však díky tomu dokáže utvořit úplnější obrázek celé situace. Poté si opět domluví s partnery společnou konzultaci. Tento postup podle potřeby střídá.


Kolik vás to bude stát?  


Finanční náročnost terapie závisí na tom, v jakém městě ji podstoupíte. Jiné jsou ceny v Ostravě, Praze nebo v Brně. Obvykle je však párová terapie dražší než individuální sezení. A tak za ni zaplatíte v průměru něco okolo dvou tisíc. Pokud se rozhodnete pro manželskou terapii v naší poradně bude vás stát stejně bez ohledu na to, zda se ji zúčastníte sami, nebo s partnerem. Kompletní ceník konzultací můžete naleznete přímo na webových stránkách Mojra.cz.


Jak k terapii přesvědčit partnera?


Pokud bude chtít vztah zachránit stejně jako vy, nebude to tak těžké. O tom, že chcete navštívit manželského poradce se nezmiňujte jen tak mezi řečí. Vyžaduje to správné načasování. Partnerovi vysvětlete, proč si myslíte, že vám terapie pomůže. Neobviňujte jej, za krizi můžou vždy dva. Otevřete se mu, a řekněte, co cítíte, v čem si myslíte, že vám manželský poradce může pomoci. Jde o vážné rozhodnutí, proto na partnera netlačte a dopřejte mu čas, aby si uspořádal myšlenky a zvážil, zda chce terapii podstoupit. Ať už se rozhodne jakkoli, nic mu nevyčítejte.

 


Někdy i sám psycholog navrhne, že by bylo lepší, aby každý z partnerů šel svou cestou. Většinou se tak stává v případě, kdy je hájen zájem dětí. Pro ty je mnohdy rozchod rodičů lepší než neustálé hádky. V případě, kdy je rozchod nevyhnutelný, dokáže vám psycholog pomoci vztah opustit s grácií, bez scén a ponižování.

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.