Kdy vyhledat pomoc manželského poradce?

fashion

Ne nadarmo se říká, že protiklady se přitahují. Kdybychom si k sobě vybírali partnera se stejnými povahovými rysy, jako máme my, byl by vztah přinejlepším fádní. Nehledě na to, že pravý opak nás je někdo, v kom spatřujeme špetku dobrodružství nebo naopak touženého poklidu. Časem si vybudujeme určitý systém kompromisů a vztah funguje, jak má.


Jenže... I na modrém nebi se občas ukážou mráčky. Je to přirozené, hádky a neshody ke vztahu tak nějak patří. S nadhledem na tyto konflikty můžeme nahlížet jako na něco pozitivního, co vztah prohlubuje a posouvá dále. Ovšem i zde platí zlaté pravidlo „všeho s mírou“.


Samozřejmě některé problémy vztah naopak ubíjí. A zejména, jsou-li neřešené. To se pak můžete před okolím přetvařovat, jak chcete, ale vaše partnerství postupně uhnívá zevnitř. Problémem bývá, že i když se jakékoliv vaše snahy o záchranu vztahu míjí účinkem, bojíte se vyhledat odbornou pomoc. Vnitřně se potýkáte s mnoha překážkami, které vám brání v návštěvě manželské poradny. Mimo jiné je to také pocit studu, že nezvládnete tak jako jiní své problémy vyřešit sami. Věřte, že se rozhodně nemáte za co stydět! Protože návštěva manželského poradce není selháním, ale naopak projevem silné vůle a snahy vztah zachránit.


S jakými problémy vám může psycholog v manželské poradně pomoci?


Pokud bychom to měli nějak shrnout, tak s čímkoliv, co vám brání vybudovat a udržet plnohodnotný a fungující vztah. Jakmile tedy začnete pociťovat, že ve vašem manželství něco skřípe, neumíte situaci sami vyřešit, nebo jen chcete získat nezaujatý pohled na věc, je konzultace s psychologem správnou volbou. Protože terapie se zaměřuje nejen na řešení konkrétních problémů, ale i na jejich prevenci.



Nejčastěji manželé vyhledávají radu psychologa, když:


- nejsou schopni spolu komunikovat


- odhalí nevěru partnera, neumí se s ní vyrovnat a odpustit, ale vztah přesto chtějí zachránit


- řeší sexuální problémy a selhání


- se do jejich vztahu vkradl stereotyp



- se jim po narození dítěte tzv. obrátil život naruby a neumí si udělat čas jeden na druhého


- se neumí vyrovnat s tím, že jejich dospělé děti již vylétly z hnízda


- řeší rozvod, svěření dětí do péče a vše s tímto spojené


… a mnoho dalšího.
 



Podstatou úspěšné terapie v manželské poradně je předpoklad, že na vztahu chtějí zapracovat oba partneři. Stává se, že se první konzultace jeden z manželů odmítá zúčastnit, jakmile však vidí, že druhý tento krok učinil, k dalšímu sezení se uvolí. V žádném případě však partnera k ničemu nenuťte, musí chtít sám. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.