Nevěra partnera: Proč se neptat na detaily?

fashion

Jedním ze stavebních pilířů vztahu by měla být věrnost. Ovšem co si budeme povídat, těch opravdu věrných partnerů není mnoho a nevěra je dnes jedním z nejčastějších důvodů, kvůli kterým se rozpadají vztahy a manželství. Obecně vzato mají sklony k nevěře spíše muži, ti se neustále snaží utužovat svou pozici alfa samce, zájem žen jim dělá jednoduše dobře, a když občas „uklouznou“ nespatřují v tom nic katastrofálního. Mužská logika vychází z toho, že pokud jde jen o sex, není zapotřebí vyvolávat jakékoliv aféry. Ženy si s muži co do počtu nevěr nezadají, avšak jak známo, mají větší sklony zapojovat do celého aktu i city. S notnou dávkou nadsázky bychom rozdíl mezi mužskou a ženskou nevěrou mohli hledat v tom, že muži bývají nevěrní z mnoha příčin, aniž by přestali milovat svou partnerku, zatímco ženy naopak mohou mít tisíce důvodů k nevěře, ale nevěrné (většinou) nebývají, dokud partnera milují.

Odhalení partnerovy nevěry můžeme přirovnat k bodnutí nože rovnou do srdce. Přichází šok, překvapení, popírání, úzkost i nenávist. Všechny pocity ve vás víří jako uragán a vy nevíte, jak z této bouře emocí ven. Vše chce čas, proto si jej dopřejte. Projděte si svým obdobím truchlení a výkřiků, a teprve až vychladnete, rozhodujte se, co dál. Vytvořit jakýsi obecný návod, jak se s nevěrou partnera a naprostou ztrátou důvěry vyrovnat je nemožné. Každý vztah je jiný, založen na různých pilířích a prioritách, proto si zaslouží individuální přístup. Co by však mělo fungovat u všech je komunikace, promluvte si s partnerem o důvodech, zda šlo o úlet nebo dlouhodobou záležitost, ptejte se, jak to vidí s vašim vztahem dál, zda stojí o jeho záchranu, nebo ne…


Detaily? Raději NE!


Pokud se rozhodnete dát vztahu ještě druhou šanci, snažte se udělat za celou aférou tlustou čáru. A to doslova! Samozřejmě obnova důvěry chce čas, ale vše ostatní hoďte za hlavu. Jen tak můžete fungování vztahu opět obnovit. Ono totiž neustálé vracení se k tomuto tématu, předhazování a narážky v konečném důsledku vztahu ještě víc uškodí. Prostě co bylo, bylo a tečka.

Pídění se po různých detailech nevěry stejně nevede k ničemu jinému, než že vám bude jen o to hůř. Proč znát míry a přednosti sokyně, nač vědět v čem byla lepší a co u ní váš partner našel? Proč se trýznit? Partner vám stejně nikdy neřekne nic uspokojivého (pokud tedy nechcete, aby lhal). Jelikož byl nevěrný, jistě mu milenka kompenzovala nějaký nedostatek, který spatřoval ve vás. A jestli je opravdu nějaká otázka, která by vám nedala spát, zeptejte se na ni ještě před tím, než se skálopevně rozhodnete ve vztahu zůstat. Pak už je téma uzavřené, jednoduše tabu. Jen tak můžete vztah opět uzdravit.


Nový začátek…


Jestliže vy i partner toužíte vztah po nevěře obnovit je potřeba dohodnout si určitá pravidla. Zaprvé spolu musíte mluvit, netajit před sebou jakékoliv problémy či touhy, být k sobě naprosto upřímní. Jen tak budete moci předcházet partnerským neshodám a nespokojenosti. Poté zapracujte na obnovení důvěry, plánujte společné dovolené a budoucnost. Pomoci vám může i sestavení jakéhosi seznamu domácích pravidel, která budete dodržovat.

 

Pokud máte jakékoliv pochybnosti, neumíte zpracovat své pocity a přenést se přes partnerovu nevěru, vyhledejte psychologa. Spolu s ním v rámci individuální či partnerské terapie odhalíte zásadní překážky, které vám brání v obnově vztahu a důvěry v partnera.

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.