Stavba domu: Nápor na psychiku i vztahy

fashion

Spousta lidí touží po vlastní střeše nad hlavou. A tak se jednoho dne odhodlají a začnou si plnit sen o krásném domečku, se zahrádkou a třeba i bazénem. Jenže stavba domu není jen o snění, ale provází ji bezpočet starostí. Dennodenně budete vynakládat spoustu energie, ať už se samotným plánováním, nebo realizací. Projekty, povolení, výběr firmy, finance… Všechna ta byrokracie vám poleze na nervy a, co si budeme povídat, i do peněz.


Hodně silnou zkouškou je stavba také pro vztah. Výběr kachliček, podlah, barev, nenadálé výdaje, nedostatek času… Situace, které se mohou zdát banální, naberou ve víru všech okolností na síle a partnerská krize je na spadnutí. Nezoufejte však, podle dostupných studií nadpoloviční většina párů celou stavbu i přes krizi ustojí a jejich vztah se o to víc posílí.


Buďte realisté!


Stavbě i finančnímu rozpočtu rozhodně prospěje, když se budete držet při zemi. Určitě jste už o svém domu snů uvažovali, ale skutečně potřebujete tak obrovské místnosti, 4 koupelny a obklady, které stavbu o tolik prodraží? Myslete dopředu také na terénní úpravu pozemku, oplocení, zahradu i vybavení. To také něco stojí. Proto uberte na tom, co není tolik potřeba a přidejte tam, kde je to nutné. Vytvořte si také podrobný rozpočet a nezapomínejte na možné navýšení nákladů.


Mějte plán


Kdo je připraven, není překvapen. To platí i u stavby domu. Vše si plánujte dopředu, krok po kroku, rozdělte si práci. Udělejte si průzkum, proberte se stavební firmou plán stavby. Když budete vědět, co a kdy se bude budovat, můžete se na to (nejen) psychicky připravit.


Dělejte kompromisy


Komunikujte s partnerem o tom, co si v domě přejete mít. Věřte mi, ale i taková maličkost, jako je barva v obýváku se promění v obrovský problém. Předcházejte hádkám, například si každý den vymezte hodinu na to, abyste společně zhodnotili, co je nového, probrali další kroky atd. A když se nebudete umět shodnout, jestli do koupelny světlé nebo tmavé obklady? Udělejte jednoduše kompromis. Dům bude vás obou, a tak byste se tam oba měli cítit dobře.


Požádejte o pomoc


Budeme se opakovat – stavba je náročná. Není proto ostudou, požádat o pomoc. Ať už partnera/ku, přátele, rodinu, nebo odborníka. Nikdo není nadčlověk, kterému nedojdou síly. Pokud se rozhodnete dům postavit svépomocí a s něčím si nevíte rady, v okolí jistě bude šikovný řemeslník, který vám pomůže, a přitom vás finančně nezruinuje.


A rada na závěr?


Myslete na to, že i když je momentálně stavba číslo jedna na seznamu priorit, nesmíte zapomínat na sebe, najít si čas pro partnera i rodinu. I kdyby se stavba o něco protáhla, v konečném důsledku to nebude hrát významnou roli. Dopřejte si pauzu, odpočiňte si, protože tělo i psychika relax potřebují. Je potřeba energii také někde brát, a ne se pouze vyčerpávat. Každý dům se jednou dostaví. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.