Bez tebe to nejsem já aneb jak se vyrovnat se zármutkem?

fashion
Marcela (24 let): Bylo mi necelých 18 let, když mamce diagnostikovali rakovinu. Nejdřív byla situace celkem optimistická, všichni jsme si mysleli, že vše dobře dopadne, ale opak byl pravdou. Po řadě chemoterapií a konzervativní léčbě to vypadalo, že se situace zlepšuje, pak ale nastaly komplikace a mamku museli hospitalizovat. Neuběhlo ani pár týdnů a jednoho dne nám doktor oznámil, že maminka zemřela. Byl to pro mě neskutečný šok, nemohla jsem uvěřit tomu, že jí už nikdy neuvidím. S mamkou jsme si byly hodně blízké, takže jsem celý proces truchlení snášela velice špatně. Připadalo mi, že bez ní už to zkrátka nejsem já.


Příběh Marcely se zaměřuje na jedno z mnohdy tabuizovaných témat - „smrt“. Ztráta blízké osoby je životní situace, na kterou se lze jen stěží dopředu připravit. Ano, samozřejmě můžeme mít pocit, že až tato skutečnost nastane, zvládneme ji, aniž by nás nějakým výrazným způsobem ovlivnila. Jak ale reaguje naše tělo a psychika na odchod milovaného a jak se s touto situací vyrovnat?


Psychologové se shodují, že překonat žal trvá často i déle než jeden rok. Shodují se také na tom, že dlouhodobý smutek se může výrazně podepsat na našem zdraví. Mezi nejčastější projevy zármutku patří narušení cyklu bdění-spánek, spojené s nočními můrami a nespavostí nebo návaly úzkosti. Nespavost pak vede ke zhoršené obranyschopnosti organismu a větší náchylnosti k různým nemocem. Je tedy třeba naučit se správně pracovat s emocemi, které s sebou proces truchlení přináší.


Dopřejte tělu, co potřebuje a co si žádá

Za své pocity se v žádném případě nestyďte! Pokud cítíte, že se potřebujete na pár dní izolovat před světem, zavřít se v pokoji a své emoce ventilovat pomocí pláče, udělejte to. Nezapomínejte, že pláč je přirozenou reakcí na smutek a může vám pomoci uvolnit vaši vnitřní tenzi. Pokud se naopak potřebujete obklopit lidmi a o vaší ztrátě si pohovořit, neváhejte kontaktovat přátele a vytvořit si plány. Jestliže cítíte, že potřebujete volno v práci, vezměte si ho. I zaměstnavatel jistě porozumí vaší situaci. Naslouchejte tomu, co si žádá vaše tělo, a nepotlačujte v sobě vzniklé emoce.


Nebojte se kontaktovat odborníka

Ztráta blízké osoby je pro vás velkým stresovým vypětím. Pokud cítíte, že na truchlení sami nestačíte, neváhejte kontaktovat odborníka. Pomůže vám překonat počáteční šok a může být vaším průvodcem v oblasti emocí, které budete zažívat. Pokud vás zármutek ovlivňuje takovým způsobem, že kvůli němu nemůžete spát nebo trpíte návaly úzkosti, může vám odborník krátkodobě vypomoci i řadou medikamentů, které vaše problémy zmírní. V případě, že ztráta zasáhla i vaše děti nebo jiné mladistvé, berte pomoc odborníka jako nutný krok. Dětská psychiky reaguje na tak velké stresové vypětí úplně jinak než psychika dospělých.


Buďte emocionální oporou

Pokud ztrátu blízké osoby zažívá někdo ve vašem okolí, staňte se jeho emocionální oporou. Trpělivě a opakovaně naslouchejte. Věty typu: „Alespoň už se netrápí“ nepomohou, byť vám mohou připadat jako vhodně zvolené. Místo nich se snažte navozovat pozitivní vzpomínky, které osoba na zesnulého má i za cenu, že to u ní vyvolá pláč. Nebraňte průchodu emocí. V případě, že vás dotyčný požádá o prostor a čas, dopřejte mu ho. Rozhodně mu vaši pomoc nevnucujte. 




CHCI SI OBJEDNAT KONZULTACI S PSYCHOLOGEM


+420 731 226 690         poradna@mojra.cz

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.