Psychologická konzultace přes email

fashion

Email je v dnešní době jedním z nejpoužívanějších komunikačních prostředků. Tatam je doba, kdy jste museli s dopisem vystát frontu na poště, dneska jednoduše sednete k počítači, během pár minut napíšete zprávu a jedním kliknutím ji odešlete.


A právě proto, že nám emailová komunikace usnadňuje života a šetří spoustu času, přišli psychologové v USA s nápadem, že by se tento způsob dorozumívání mohl využít i v psychologické praxi. A světe div se, fungovalo to!


Jenže my nežijeme v Americe, ale v České republice, avšak i zde se tento způsob psychologických konzultací již několik let dostává do popředí a je stále více lidmi vítaný.


Pro koho je konzultace přes email vhodná? 


Tak jako u poradenství přes Skype nebo telefon, je konzultace s psychologem pomocí emailu řešením zejména pro ty, kteří se ocitli v časové tísni, nemůžou dojíždět do kamenné ordinace, případně mají strach, že je uvidí někdo ze známých a dostanou se do řečí. Nikdo nechce být označen za blázna a bez vytáček musíme přiznat, že se to mnohdy stává – prostě a jednoduše lidé mají tendenci člověka v péči psychologa ihned vidět jako vyšinutého jedince, který potřebuje cvokaře.


Přitom psychologická pomoc není v dnešní době již takové tabu, jako tomu bylo kdysi, ale i tak se jí mnoho lidí kvůli obavám z reakcí okolí vyhýbá. A to je rozhodně špatně, protože pokud nezačnete řešit krizi a problémy ihned, začnou na sebe nabalovat jeden problém za druhým.


Emailová konzultace s psychologem může být také využívána jako doplňková ke klasické terapii face-to-face, zde však ani ne tak pro řešení problémů, jako spíš prostředek k doplnění informací.


Výhody a nevýhody


Mnozí psychologové odmítají emailovou konzultaci kvůli tomu, že nemohou nijak vysledovat reakce klienta. V první řadě zde chybí oční kontakt, možnost posoudit neverbální projevy, případně změny tónu hlasu, odmlky v řeči apod. Své pocity vyjadřují klienti maximálně pomocí různých smajlíků, zvýrazňují text, používají velká písmena pro zdůraznění určité části textu, a to často psychologům nestačí.


Dalším rizikem je to, že psycholog nemusí správně pochopit obsah sdělení. Určitě to znáte, když je člověk z nějakého důvodu rozčílený, má problém držet se podstaty problému, často přeskakuje od jednoho k druhému… A to i při rozhovoru, což teprve při psaní.


Přesto všechno je emailová konzultace podle odborných studií srovnatelná s poradenstvím tváří v tvář. A kromě toho přináší klientům také mnoho výhod – klienti nestráví dlouhý čas cestováním, neřeší ordinační dobu, nestydí se „mluvit“. Mnoho lidí má totiž problémy s tím, aby vyjádřili své pocity pomocí slov, tedy přesněji řečeno, aby se vypovídali. Snáze se pak dokáží svěřit tzv. papíru, vypíše se ze všeho, jako by se svěřovali deníku.


Velkým ulehčením je možnost online konzultací přes email i pro ty, kteří trpí nějakým typem fobií, potýkají se s panikou, úzkostí a v podstatě je pro ně problém už jen to, že by měli opustit svůj byt.


Emailová konzultace s psychology Mojra.cz


Z psychologické konzultace přes email nemusíte mít žádné obavy, chce to však najít takového psychologa, který má s touto formou terapie zkušenosti.


Psychologové online poradny Mojra.czjsou odborníky na slovo vzatými, kteří vedou i konzultaci přes email v kvalitě srovnatelné s osobním kontaktem.


Objednání emailové konzultace je také jednoduché, stačí si na webových stránkách mojra.cz vybrat balíček konzultací, který vám nejvíce vyhovuje, zadat emailovou adresu a popsat co nejdetailněji váš problém. Nejpozději do 24 hodin od připsání platby vás pak kontaktuje vybraný psycholog, v praxi to však bývá mnohem dříve. 




Všechny informace jsme shrnuli také ve videu Jak probíhá emailová konzultace v psychologické poradně Mojra.cz


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Viky

Dobrý den. Prosím o radu . Mám rok přítele . Je to úžasný milující člověk , spřízněná duše . Ale jsem velmi nešťastná . Přítel má nešťastnou náhodou z minulosti malé dítě se ženou s kterou nikdy nežil a nemiloval ji .Když už jsme byli s přítelem spolu často ho i psychicky vydírala používala na to jejich dítě ,aby si ho připoutala k sobě. Pritel svoje dítě miluje nadevše až bych řekla ,že je jím úplně posedlý a půjčuje si ho . I já mám z předchozího vztahu stejně starého syna jako on . Když trávím čas s přítelem sama bez dětí jsme oba šťastní, nikdy jsem nezažila tolik lásky, něhy a starostlivosti jako v tomto vztahu ,funguje nám to úžasně. Problém je ,že jakmile mám u sebe moje dítě ,tak mi přítel oznámil ,že neví jak dál,že si k mému dítěti nedokáže najít cestu, protože ho pořád porovnává se svým synem a jeho syn je pro něj TOP , zatím co k mému dítěti nic necítí . Je z toho nešťastny a často ho přepadají chmury ,že neví jak dál ,ale zároveň mě nechce ztratit . Potom jsem nešťastná i já , protože mám obrovský strach ,že přítele kvůli tomu ztratím . Stačí ,že mi třeba nezavolá ,že zapomene nebo nemá zrovna čas a já už v hlavě spřádam smyšlené příběhy ,že se semnou chce rozejít ,co dělá ,kde je . Mám stažený žaludek ,je mi zle . Už jsem jako posedlá . Od září jsme se rozhodli spolu bydlet všichni ,že to bude možná řešení ,že si přítel na mého syna nějak zvykne . Ale i tak,když fyzicky nejsem s přítelem pořád žiju ve strachu a už začínám být paranoidní . Nikdy jsem tak moc nemilovala jako teď a nikdy mě nikdo nemiloval tolik jako můj partner. Nechci ho ztratit , zároveň nevím jak mu pomoct . Už jsme to řešili mnohokrát , mnohokrát to semnou ukončil kvůli dětem ,ale vydržel to max 2 týdny, potom jsem mu začala hrozně moc chybět a prý beze mě být nedokáže , zároveň neví jak dál. Prosím, co máme dělat?

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den, některý z našich psychologů Vám jistě dokáže poradit. Je však potřeba si nejprve objednat emailovou konzultaci. Pro objednání stačí kliknout na tento odkaz https://mojra.cz/objednavka/emailove-balicky vyplnit Váš email a do zprávy pro psychologa napsat co nejvíce o problému, který chcete řešit. Psycholog Vám pak odpoví do 24h od připsání platby na účet poradny.

Monika

Dobrý den,
s partnerem jsem už 5 let. Bohužel jsme si prošli dost těžkým obdobím, což bylo půl roku od sebe. Nakonec jsme se k sobě asi před rokem a půl vrátili. Vše to bylo způsobeno tím, ze jsem ho ze začátku omezovala, pořad jsem jen kontrolovala s kým si píše, bylo to tím, ze jsem ze začátku našeho vztahu pozorovala to, ze Koukal hodně po jiných holkach. Což bylo za následek lezení do telefonu, mailu atd. Když jsem jen na něco malého přišla byl v tom hned z mě strany velký problém. Dnes jsme už spolu 5 let a já pořad bojují s tím, ze mám tendence se k tomu vracet, moc mu nevěřím, ikdyz mi říká, ze nic neskrývá, ze se kdykoliv mohu podívat, dále my nikam nechodime jsme skoro pořad doma a když někam tak spolu. Problém je u mě když chce třeba na par hodin na PC a já už jsem hned bez sebe, co tam děla, proč netráví čas semnou atd. Vyčetla a vycitam mu, ze mi nedává žádné dárky, ze mi neudělá žádnou radost. Je na mě ale hodný, myslím si, ze to jsou vše jen mé domněnky, ze někde si píše s jinou, ze bůhví co děla, když nejsem doma a moc mu nevěřím, dále pak ze semnou tráví málo času, přitom ano, jsme spolu dost. Je to proste asi jen moje vina, jsem asi manipulativni a chtěla bych ho předělat k obrazu svému, ale taková být nechci a chtěla bych být dokonalou partnerkou. Prosím jestli mi poradíte a pomůžete. Děkuji Monika

Roman

Dobry den,

Uz dlouho jsem premyslel nad tim jak si zazadat o pomoc od nekoho koho vlastne neznam ale nakonec me okolnosti prinutili k tomu napsat Vam o pomoc.

Muj pribeh asi neni zrovna jako z pohadky ale vse se budu snazit zjednodusit.
Jmenuji se Roman Ulrich je mi 26 let. Uz jako miminko jsem se narodil ve zakalene vode a je vlastne si myslim zazrak ze me nepoznamenalo zadne postizeni. Uz jako chlapec jsem nebyl zrovna celebrita jak kluci tak holky me nemeli rady jen k vuli tomu jak jsem vypadal a oblikal duvod byl tim ze oni byli z lepsich rodin ( bohatsich ) a mohli si nekolik veci dovolit o proti me. zadna z holek semnou nechtela mit vztah z jednoho duvodu ze jsem se narodil jak to citlive popsat jiny narodil jsem se s jednim varletem a do dnesnich dnu proste nemuzu si najit partnerku nebot tomu do denska nedokazu pochopit co je na tom tka spatne je pravda ze jsem se jednomu kdysi kamaradovi sveril ze jsem se narodil takhle a netrvalo 24h a dozvedeli se to jak cela trida tak kamaradi jejich kamaradek.

Posledni partnerka me opustila ale jsem si vedom ze to bylo moji hlouposti. Opustila me pred 6 lety a do dneska jsem sám jak fyzicky tak pocitově, kdo mohl tak se odstehoval za lepsim nebo za vyssim cilem, tem lidem to nijak nezazlivam ale mrzi me jak jsou schopni ze vteriny na vterinu zapomenout

Od me dospelosti ziju stereotypni zivot kdyz to popisu tak vztanu jedu do prace a domu a nekolikrat do mesice nakoupit zakladni potreby. Hrozne me mrzi ze jsem uplne sam a nemam zadny kontakt s nekym kdo by si semnou rad povidal nemam popravde ani kamarada, kamaradku se kterou bych mohl nekam aspon vyrazit. Premyslim nad tim denno denne proc se tyhle veci deji proc nikdo nenapise nezavola mi i kdyz se pokusim o seznameni s nekym tak si vsimam i toho jaka je mezi nami lidmi obrovska toxicita lidi jsou schopni odsoudit a ublizit, a nebo pasknout cloveka ktery jim nic neudelal, neublizil, neodsoudil.

Dalsi problem ktery mam je v praci (1. zamestnani) jsem ve firme skoro 2 roky a od brezna tohoto roku se me prestalo jak si darit co se muze tak se pokazi nebo neco udelam spatne a dostanu servano a pak nad tim premyslim proc jsem tu chybu udelal jak to muzu napravit co muzu udelat pro to aby se to neopakovalo, pak se me rozbilo auto a kdyz jsem poprosil par kolegu zda by me mohli par krat odvest do prace a z prace byl to velky problem jet cca 3,5 km pred muj byt a nabrat me tak vam radeji reknou at si poridite elektrokolobezku. Fakt me stve jak jsou lidi neochotny ale kdyz neco po vas chteji tak jste pro ne najednou kamarad :(

zkusil jsem i par seznamek a naprosto marna snaha pokusil jsem se slusne oslovit nekolik lidi a s promnutim me bud neodpovedeli nebo me poslali do ne zrovna peknych mist nevim zda je to jak vypadam nebo nevim, oblikam se normalne jako normalni lidi jsem cistotny a uz jsem na pokraji zhrouceni a bojim se aby nedoslo k alkoholismu ale zatim jsem ve fazi ze bojuji proti tomu abych se napil ale vim ze jednou tomu podlehnu kdyz nenajdu pomoc proto vam zde pisi nebot sam uz nevim co delat nebavi takhle zit

Pral bych si zit normalni zivot a mit kolem sebe par lidi ktery proste vas vytahnou nekam a budete mit na co vzpominat a ne se trapit sami v byte a koukat do stropu a premyslet nad tim co bude zitra s tim ze jiz predem vite co se bude odehravat

Proto vas prosim pomozte mi jakkoliv. Vim ze zivot nehraje fer ale nekdy mam i pocit ze do toho to sveta nepatrim. Dekuji