Život s narcisem. Může to být láska?

fashion

Každému z nás určitě někdy proběhla hlavou věta „to je ale narcis!“ Kromě milovníků přírody, kteří se kochají rozkvetlou květinou, ji používáme pro označení osoby se specifickým chováním. Pojďme se tedy v tomto článku z naší nové minisérie o partnerských vztazích zaměřit na to, co vlastně pojem narcismus znamená a jak se takový „narcis“ projevuje.

 

Co znamená pojem narcistická porucha osobnosti? 


Z vlastní zkušenosti vím, že často za narcistu označíme skoro každého, kdo viditelně dbá o svůj zevnějšek a nebojí se projevit na veřejnosti. Ano, narcista pečuje o svůj vzhled, je si sám sebou až moc jistý, v podstatě ke své osobě neumí (a nejspíš ani nechce) být kritický. O to hůře pak snáší negativní  ohlasy okolí, na jakékoli pochybnosti o jeho kráse, schopnostech apod. reaguje přehnaně, vzteká se, je urážlivý...


Toto však nejsou všechny vlastnosti, které člověka s narcistickou poruchou vystihují. Vedle představ o své dokonalosti se staví také touha být středem pozornosti. Narcistu nikdy neuvidíte stát vzadu, vždy bude vyčnívat z davu, rád se předvádí a mimo jiné je také schopným manipulátorem. Díky jeho velkému sebevědomí, dravosti a ambicím dosahuje často vysokých pozic v zaměstnání, mnoho narcistů najdeme např. mezi managery, politiky.

 

Ve vztahu s narcisem


Život po boku „narcise“ je dost těžký. Partner s touto poruchou osobnosti vás náležitě neocení, vždy budete až na druhém místě po něm samém, porozumění a pochopení od něj určitě nečekejte. Narcistické sklony se projevují i v jednání s lidmi, na nikoho neberou ohledy, jsou panovační, až bezcitní.


Pokud máte za partnera narcistu, vězte, že věrnost nebude jeho vlastností, naopak od vás ji bude vyžadovat, krom ješitnosti jsou totiž také přehnaně žárliví. Kvůli svému chování jim většina vztahů nevydrží dlouho.

 



Zdá se vám, že v článku poznáváte svého partnera? Ztrácíte s ním pomalu, ale jistě trpělivost, avšak nechcete o něj přijít?


V tom případě je namístě vyhledat odborníka. Psycholog vám může v rámci společných sezení pomoci najít kompromisy tak, abyste ve vztahu netrpěli chováním partnera. Sami to určitě nezvládnete, on se totiž „narcis“ stejně jako ta květina otáčí za sluncem a před mráčky se schovává, protože mu to ve stínu nesluší – ale nikdy by to nepřiznal!

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Antonín

Dobrý den, před nedávnem jsem se rozešel se ženou, která má znaky narcismu a hysterismu. Byl jsem v tom vztahu 3 a půl roku, vůbec jsem netušil, že něco takového mě v životě potká. Většinou se uvádí jako problém mužů, ale má bývalá měla přesně ty samé rysy. Byla přehnaně náladová, neznala slůvko promin, neuznala nikdy svou chybu snad jen asi 2x za tu dobu. Zajímaly ji jen a pouze její cíle a zajmy, nezajímala se o to co bych si přál já, vždy jen direktivně rozhodovala. Také jsem ji přistihl při nevěře / to mi mělo otevřít oči !!! Neustále požadovala aby člověk plnil její přání, vždy muselo být po jejím. Zadný problém jsme nikdy nevyřešily, vždy to utla odešla z místnosti s tím, že tohle přece nebude ona poslouchat. Nastalo dusno a už jsme se k tématu skoro nikdy nevrátily a pokud ano tak to skončilo znova hádkou a jejím odchodem. Taky řešila problémy tím, že řekla když nebude po mým , tak to se radši stebou rozejdu ! Měla občas i hysterické výstupy u kterých mi zůstával rozum stát. Jsem z toho již venku ale ten rozchod mě docela zasáhl, shodil jsem 6 kilo. Ona během 1 týdne si domů dovedla nějakého známého a po 3 týdnech mi oznámila že někoho má. Když jsem za ní jel k ní domů si promluvit, napřed mi vůbec neotevřela, potom zase přede mnou utíkala po vesnici, aby se mnou nemusela mluvit, pak dokonce že zavolá policii. Výměnu partnerů provedla prakticky běhěm 3dnů. ještě ten poslední víkend jsem jí tam dělal sluhu, když potřebovala s něčím pomoct. Vždy jsem pomáhal já jí. Nikdy ne naopak. Vždy se na něco vymluvila kolik má doma práce a to za tu dobu byla 2 roky nezaměstnaná. Je to ještě moc čerstvý, jsem toho plnej, že mi taková ženská rozložila život. Budu rád za vaši reakci. Antonín.

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den, Antoníne, prošel jste si nelehkou situací, která jak popisujete na vás zanechala následky. Děkujeme, že jste se nám svěřil a některý z našich psychologů vám jistě bude moci poradit...Naše poradna funguje online přes Skype, telefon nebo email. S výběrem psychologa vám rádi pomůžeme např. přes chat v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz

Klient

Dobrý den. Na internetu jsou články o tom proč a narcisem nebýt a že by jsme od něj měli odejít co nejdřív ale nikde jak to řešit. . Já s takovým člověkem ziju 4 roky. Včera večer se mě zeptal jestli se mi chce něco důležitého řešit, když jsem odpověděla že ano, tak mi řekl ať si najdu poruchy osobnosti a schválně jestli bych ho někam zařadila. On sám se v tom našel, sám si dokázal připustit svůj narcisismus. Jsem bezradna, vím že to je poznamenáno jeho detsvim které nebylo zas tak růžové. A to je právě to, mám pocit že bych ho neměla opouštět, zvlášť když si to sám uvědomil... Řekl mi že teď se ne chvíli vypne a že bude poslouchat mě... Jenže bohužel, já vím že v něm je ta porucha už dost rozjeta, ale zároveň vím že je tam ten starý Páťa, který na mě občas mluví. Ten který city má. Chce s tím něco dělat. Ale jelikož do teď si opravdu myslel že vše dělá nejlépe, mě do ničeho kecat nenechal, tak pro mě samotnou je to teď zvláštní, to že najednou začíná o sobě pochybovat. Driv to byl hodně citlivý kluk, možná až moc. Bojím se, aby se po tomto zjištění nějak osobnostně nezhroutil. Do teď si byl jistý kým je, já ne, ja jsem si připadala jako ta nejvíc labilní. Včera jsem se ho zeptala, co ho na tom zjištění štve nejvíc.. Na to mi řekl že já.. Že si četl jak moc mi ubližuje. Je to silena situace ale já věřím že to zvládneme. Teď chce nechat věci řídit mnou a já vím že mu musím pomoc, protože já jsem poslední člověk ke kterému dokáže cítit cit a občas i empatii. Prosím, mohli by jste mi poradit jak postupovat? Mockrát děkuji.

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den, Kristýno, pokud se partner po přečtení článků atd. v této poruše našel, ještě to definitivně neznamená, že ji trpí. Problém může být kdekoliv, V tomto případě bychom určitě doporučovali konzultaci s psychologem, a to jak pro samotného partnera, tak i pro vás. Samozřejmě je možná i párová konzultace. Naše poradna funguje online přes Skype, telefon nebo email. S výběrem psychologa vám rádi pomůžeme např. přes chat v pravém dolním rohu stránky. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz.

Anna

Dobrý den, momentálně jsem skoro tři roky s partnerem který vykazuje známky nacismu.. Vím že neměl lehké dětství a že si z něj odnesl spoustu traumat. Poté měl partnerku asi sedm let se kterou má dvě děti, ta ho poté tak pošpinila že ztratil všechny, poté přišli problémy s alkoholem. Děti od rozpadu vztahu neviděl.. Uvnitř je tak zlomený a ztracený sám v sobě a nemá
sílu vůbec na nic ví že je to špatně ale vůbec nemá naději.. prosím jak mu můžu pomoci? Děkuji Anna

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den Anno, oceňuji, že se snažíte partnerovi pomoci, věřím, že to nemáte ani jeden nyní jednoduché. Píšete, že ví, že to není dobře, což je důležité pro to, aby měl motivaci sám se sebou něco dělat. Je důležité s ním jistě komunikovat o tom, co jej trápí, dát najevo podporu, ocenit vše, co se snaží dělat. Pokud vykazuje známky narcismu, mluvte s ním opatrně, jasně, stručně, nedávejte mu najevo jeho slabost. Narcisté jsou zahledění sami na sebe, neuvědomují si vlastní činy, za vše špatné může jejich okolí, chybí jim empatie a porozumění sociálním vztahům. Komunikace s nimi bývá náročná. Samozřejmě by pro něj bylo vhodné začít spolupracovat s psychologem a postupně všechna traumata a zátěžové situace začít řešit. Můžete mu tuto variantu probrat, kdy se samozřejmě můžete obrátit na naši poradnu. Mgr. M. Štěpánová, online psycholog poradny MOJRA.