Posedlost fyzickým vzhledem aneb Závislost na plastických operacích

fashion

Být stále mladou a žádoucí je snem každé ženy. Bohužel přibývající léta, porody a každodenní starosti si na ženském vzhledu vybírají svou daň. Jsou tu ty, kterým bylo do vínku naděleno, že na nich stárnutí nejde vidět, pak ty, které své šediny, přírůstky na váze a další nedokonalosti dokáží nosit s grácií, a v neposlední řadě jsou ženy, které se svým vzhledem neustále bojují, vylepšují se všemi dostupnými metodami. Ano, mluvíme o plastických operacích. Nějaká ta malá úprava nemusí být na škodu, vytvarovat nos, zpevnit prsa po kojení, odstranit strie apod. to je samozřejmě v pořádku. Ovšem existují i jedinci, kteří si bez plastické operace neumí představit život, bojují s opakující se nespokojeností, jsou doslova závislí. Přestože se o tomto druhu závislosti nijak zvlášť nemluví, není radno ji podceňovat. Jaké důsledky může mít přemíra úprav na vaše fyzické a psychické zdraví si popíšeme v dnešním článku.

Když jednou nestačí…


Plastičtí chirurgové nejenže musí posoudit zdravotní stav svého klienta, ale měli by se zaměřit také na určitou psychickou motivaci, kvůli které chce operaci podstoupit. Většinou zákrok napomůže klientovi zvýšit sebevědomí a bude odcházet spokojen. Ovšem jsou i tací, kteří si důvody pro operaci doslova vymýšlejí. Chirurg se tak dostává do určité patové situace, vyhovět požadavku klienta, nebo jej odmítnout, protože má podezření, že klient trpí poruchou vnímání vlastního těla, dismorfobií, a operace by nebyla žádoucí? Bohužel praxe je taková, že se kvůli vidině zisku mnohdy přimhouří oči před zjevnými příznaky, které na závislost nebo dismorfobii poukazují (vysoký počet plastických operací stejného charakteru v krátkém časovém úseku, bezdůvodná nespokojenost apod.).

Problém je v tom, že závislému člověku, respektive člověku s dismorfobií se nebude výsledek operace líbit nikdy a jakmile to bude možné, přijde na plastickou kliniku znovu, se stejným požadavkem. Dobrý plastický chirurg by měl klienta směřovat k psychologovi, poukázat na to, že jeho problém je psychického rázu a dokud jej nepřekoná, bude své tělo neustále a zbytečně vyčerpávat operacemi.


Změna, která může děsit...


Asi nejvíce ohroženou skupinou, co se závislosti na plastikách týče jsou celebrity. Showbyznys je spojen s vysokými nároky na vzhled, kdo není dokonalý, nemusí obstát. Jenže ono se musí vědět, kdy v pravý čas přestat. Jednou z nepřehlédnutelných osobností, která se k závislosti na plastikách sama přiznává, je Donatella Versace, právě u ní je výsledek plastických zákroků opravdu děsivý. Nezapomenutelný je i upadávající nos Michaela Jacksona. Internet je články o zpackaných plastických operacích, či o celebritách, které si bez plastiky neumí představit svůj život přeplněný, a někdy vám až oči přechází. Pravdou je, že čím více operací jednoho místa, tím se tkáň stává více nepřizpůsobivou. I zde jednoduše platí, že všeho moc škodí.


Základem je vyléčit duši…


Závislost na plastických operacích není radno podceňovat, je srovnatelná se závislostí na drogách, a může mít i stejně fatální důsledky. Aby léčba této závislosti byla úspěšná, musí o uzdravení stát především klient, respektive si musí uvědomit, že jeho posedlost vzhledem už překročila hranice.

Boj se závislostí je velmi náročný a je zapotřebí součinnosti, respektive soudnosti, plastických chirurgů, kteří by vás s touto diagnózou neměli operovat. V rámci terapie se psycholog zaměří na odhalení příčiny klientovy závislosti na plastických operacích, zda je důvodem dismorfobie nebo jiná psychická porucha a individuálně doporučí nejvhodnější způsob terapie. Ta spočívá zejména v tom, naučit klienta mít se rád se všemi chybami, posílit sebevědomí apod. Samozřejmostí je, stejně jako u jiných závislostí, odvykací terapie s cílem doživotní abstinence.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.