V zajetí internetu: Sociální sítě jako virtuální droga

fashion

Facebook, Instagram, Twitter… Aplikace, které zná v dnešní době každý. Díky sociálním sítím zůstáváme v kontaktu se známými, bývalými spolužáky, dávnými láskami, rodinou, dětmi. Tak nějak jsme přesunuli část, ne-li většinu svého života do virtuální reality. Sdílíme každý úspěch i neúspěch, trápení, radosti, fotky z dovolené, videa. Máme neustále přehled o tom, co se okolo děje a ostatním dáváme k dispozici přehled o nás.


Je to droga. Pro někoho víc, pro jiného míň. Pravdou zůstává, že bez toho, abychom hned ráno zkontrolovali, co je nového, si neumíme den skoro ani představit. A jsou i tací, kteří s tím nedokáží přestat, neustále „čekují“ nové příspěvky a nejhorší noční můrou je pro ně zůstat offline.


Závislost na internetu


Můžete se stát závislými na něčem nehmatatelném? Ano a snadněji, než by se mohlo zdát. Závislost na virtuálních drogách nazýváme netholismus. Můžeme jej zařadit mezi nelátkové závislosti, přičemž svou závažností je srovnatelný se závislostí na drogách. Tak, jako feťák potřebuje svou drogu, tak netholik potřebuje internet. Pokud se ocitne bez připojení, začnou se u něj objevovat silné abstinenční příznaky.


Jsem závislá/ý na internetu?


Určit dobu trávenou na sociálních sítích, která by byla ještě v normě, není jednoduché. Každý člověk má své individuální limity. Pokud několikrát denně zkontrolujete Instagram ještě to neznamená, že jste závislými.


Závislými jste když:

  • žijete pouze ve virtuálním světě, skutečnou realitu odsouváte do pozadí
  • prodlužujete čas, který trávíte na internetu
  • máte absťák, pokud se nemůžete připojit
  • bez internetu jste agresivní, trpíte úzkostmi, depresemi…
  • neumíte si vytvářet opravdové vztahy, přičemž komunikace ve virtuální realitě vám problém nedělá
  • jste ochotni obětovat vše, jen abyste mohli být nonstop online
  • ocitáte se v zajetí kolotoče závislost-léčba-závislost

 

Dobrý sluha, ale zlý pán


Sociální sítě vám možná dávají spoustu informací, ale o to víc vám mohou vzít. Neustále se porovnáváte s ostatními, chcete být lepší než oni, a jdete si tvrdě za svým. Očekáváte, že vaše snaha bude po zásluze odměněna – komentáři a spoustou lajků. Když k tomu nedojde, začnete propadat do depresí, připadat si méněcenně, začnete mít o sobě zkreslenou představu a v honbě za oblíbeností ve virtuálním světě, ztratíte kamarády ve světě reálném.  


Nehledě na to, že prosedět nebo proležet celý den u počítače/telefonu není úplně ideální pro vaši fyzičku a tělesné zdraví. Neustálým koukáním do obrazovky si ničíte zrak. Nedostatek pohybu vede k obezitě a nemocem s ní spojeným – cukrovka, zvýšený tlak, problémy pohybového aparátu, syndrom karpálního tunelu aj.

 

 


Velmi riziková je závislost dětí na sociálních sítích
. Bohužel děti a mladiství jsou právě skupinou, pro kterou je tento problém velmi aktuální. Mimo výše zmíněná rizika, jsou děti na sociálních sítích často ještě vystaveny nebezpečnému či erotickému obsahu a přichází do kontaktu také s různými formami kyberšikany.

 

Zpátky do reality


Podstatou úspěšné léčby je abstinence, nejlépe doživotní. To je však v dnešní přetechnizované době, kdy vše probíhá na online úrovni velmi těžké, proto je u závislosti na sociálních sítích, respektive na internetu ve všech jeho formách, obrovské riziko recidivy.


V rámci terapie se naučíte opustit virtuální svět, začlenit se opět do každodenního běhu plnění povinností, budování mezilidských vztahů apod. Důležitým krokem je také omezení času stráveného na internetu a nalezení náhrady – nové zájmy, koníčky, sport apod.

 



Jestliže se potýkáte se závislostí na internetu, neodkládejte návštěvu psychologa. Jen ten dokáže nejlépe a objektivně posoudit míru vaší závislosti, zvolí vhodnou terapii a bude vašim průvodcem a psychickou podporou v době odvykání.



Psychologická pomoc je velmi důležitá i v období abstinence, protože psycholog vám dokáže nejlépe nastavit přípustné hranice, bude vašim dozorem a nabídne oporu v těžkých situacích, kterým budete nuceni čelit.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.