PSYCHOLOG: Potřebuji jeho pomoc? A jaké mám možnosti?

fashion

Často řešíme problémy, se kterými si nevíme rady. Ocenili bychom názor někoho nestranného, někoho, kdo nám pomůže se v celé situaci zorientovat a vyrovnat se s ní. Řešení je na dosah – psycholog. Přestože si uvědomujeme, že právě tento odborník může vnést do našich problémů světlo, váháme s jeho návštěvou.



Hlavou nám běží spousta otázek: Potřebuji jeho pomoc? Jak mi může psycholog pomoci? Nedokážu přece jen vyřešit své problémy sám/sama? Nebudou se na mě lidé dívat jako na blázna? Jak se můžu s psychologem zkontaktovat? Kam budu muset dojíždět a jak často? A hlavně, kolik mě to vše bude stát?


V dnešním článku se vám pokusíme na tyto otázky co nejlépe odpovědět.


Psycholog nebo psychiatr?


Na samém začátku je dobré si vysvětlit rozdíly, mezi těmito dvěma obory. Lidé si je totiž často pletou.


Psychiatr má medicínské vzdělání, je tedy lékař. A jako takový vám může předepsat léky. Duši tedy léčí skrze tělo. Oproti tomu psycholog léčí duši rozhovorem. Léky vám předepsat nemůže z jednoho prostého důvodu – není lékař jako takový.


Psycholog vystudoval obor psychologie na filozofické fakultě, po studiích většinou prochází ještě další školení, kurzy a výcviky. Klientovi aktivně naslouchá, poradí, jak se s problémem může vypořádat atd. Je v podstatě jakýmsi průvodcem na cestě za štěstím.


Individuální nebo párová terapie?


Když už víte, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, je potřeba si rozmyslet, o jaký typ terapie budete mít zájem. Záleží na typu a závažnosti problému, který řešíte.


Párová terapie často pomáhá partnerům překonat jejich krizi ve vztahu. S psychologem hovoří oba partneři najednou, každý z nich má prostor vyjádřit svůj pohled na věc. Samozřejmě to neznamená, že pokud řešíte hádky, odcizení aj. ve vztahu, můžete navštívit pouze partnerskou poradnu. O problému si totiž můžete s psychologem promluvit i sami. Jak jsme již řekli, vše závisí na dané situaci.


S čím vším se můžete na psychologa obrátit?

 

Manželská/partnerská krize:

- hádky, spory, problémy s komunikací, nevěra, rozvod/rozchod, odcizení, nedostatek porozumění, stereotyp, problémy se sexem, krize středního věku, odchod dětí z domova aj.

 

Rodinné problémy:

- spory v rodině, tchyně/tchán se plete do výchovy dětí, společné soužití s tchyní a tchánem v jednom domě/bytě, snaha dospělým dětem organizovat život aj.

 

Problémy dětí a mladistvých:

- šikana ve škole, výchovné problémy, vztek, nástup do školky/školy, noční děsy, pomočování, přehnaná fixace na matku/otce, ADHD, poruchy soustředění, jak se vyrovnat s rozvodem rodičů aj.

 

Pracovní problémy:

- šikana na pracovišti, pracovní vyhoření, stres, workoholismus, odstranění nedostatků, které snižují výkonnost na pracovišti, pomoc s přípravou na přijímací pohovor aj.  

 

Jiné osobní problémy:

- problémy s otěhotněním, stres spojený s kojením a péčí o dítě, zvykání si na novou roli matky, poporodní deprese, únava a vyčerpání, strach ze smrti, opuštění, samota, neshody v rodině, sociální izolace, domácí násilí, týrání, úzkosti, deprese, stres, vyhoření v osobní rovině aj.


Multikulturní soužití:

- vícejazyčná výchova dětí, rozdílné zvyky, stres z jazykové bariéry, odloučenost od rodné země, stres spojený s nutností se přestěhovat aj.

 


Kolik bude stát sezení u psychologa?


Cena psychologických konzultací závisí na tom, zda si vyberete soukromou poradnu, nebo tzv. poradenství na pojišťovnu. U první možnosti, tedy soukromého psychologa, si sice za sezení zaplatíte, ale na druhou stranu nebudete na konzultaci čekat tak dlouho. Psycholog hrazený pojišťovnou je sice zdarma, ale pořadníky u nich bývají nekonečné.


Také při rozhodování zvažte, jak moc si přejete svou návštěvu v poradně utajit. Pojišťovny většinou totiž požadují, abyste měli žádanku od svého praktického lékaře. Není to samozřejmě pravidlem, vždy se nejprve informujte u konkrétní pojišťovny. K soukromému psychologovi pak žádné doporučení od lékaře nepotřebujete.


Kamenná poradna nebo psycholog online?


V dnešní době nám moderní technologie umožňují navštívit psychologa, aniž bychom museli opustit pohodlí svého domova. Je tedy čistě na vás, jakou formu si zvolíte. Zda chcete kontakt tváří v tvář a za psychologem si dojedete, nebo jste více nakloněni spíše konzultaci na dálku. Obě varianty mají svá pro i proti.


Kamenná poradna


Výhodou jistě zůstává přímý kontakt s psychologem v jeho ordinaci. Nevýhodou je pak dojíždění do samotné poradny, zejména v případě, kdy nežijete zrovna ve středu velkoměsta.


Někomu může také vadit „sterilní“ prostředí kanceláře psychologa, ve kterém se nedokáže stoprocentně uvolnit, nebo delší objednací lhůty.



Online psychologická poradna


Pro někoho může být nevýhodou absence osobního kontaktu s psychologem (což samozřejmě neznamená, že by terapie byla méně účinná). Komplikace mohou také nastat v případě, kdy nemáte dost silné internetové připojení nebo mobilní signál – rozhovor je přerušovaný, seká se obraz i zvuk – to konzultaci ztěžuje.


Výhodou naopak zůstává, že máte svého psychologa obrazně řečeno stále u sebe, protože konzultace může proběhnout kdykoliv a odkudkoliv. Ať už jste doma v obýváku, v kanceláři, na dovolené… A to kdekoli na světě. Díky online řešení je možné také zkrátit čekací lhůty na minimum.


Online psychologická poradna Mojra.cz


V naší poradně máte na výběr hned z několika způsobů konzultace – přes Skype, Viber, WhatsApp, po telefonu, nebo konzultaci emailem.


Snažíme se také maximálně zkracovat čekací lhůty, protože si uvědomujeme, že některé problémy zkrátka nepočkají. Termín konzultace tak můžete mít ještě týž den, kdy uskutečníte objednávku. Reálně do hodiny, výjimečně i do 15 minut.


To nejdůležitější o Mojra.cz: 

  • Velký výběr psychologů
  • Možnost konzultace v 6 jazycích (čeština, slovenština, angličtina, němčina, polština, španělština)
  • Konzultace formou videohovoru, hovoru po telefonu a psanou formou přes chat nebo email.
  • Termín konzultace klidně i do hodiny
  • Individuální, párové i rodinné poradenství

 

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.