Pauza ve vztahu. Jak jí nejlépe zvládnout?

fashion

Prožíváte šťastné chvíle po boku svého partnera, všem by se mohlo zdát, že vám nic nechybí, ALE… Ačkoli vám ve vztahu vše klape, je zde přece jen nějaký ten červíček, který ve vás hlodá a vy nevíte, jak se s tímto pocitem vypořádat. Rozejít se s partnerem nechcete, ale na druhou stranu si potřebujete utřídit myšlenky, zjistit co vám ve vztahu nevyhovuje, potřebujete si dát tzv. pauzu. Odloučení může vztahu pomoci, často ovšem nedopadne přesně podle toho, co od něj očekáváte. Pro mnohé je odloučení (pauza) ve vtahu eufemismem pro rozchod a v nejednom případě se k sobě partneři opravdu nevrátí. Podívejme se tedy společně na nejčastější příčiny, rizika a smysl odloučení ve vztahu.

Proč si dáváme pauzu od partnera?

Důvodů může být opravdu mnoho, hlavní příčinou je jakákoliv krize ve vztahu, dále pak snaha vztah vylepšit, snažíme se dát partnerovi prostor, aby na sobě zapracoval apod. Vztah má největší šanci na další fungování v případě, kdy je odloučení výsledkem oboustranné dohody partnerů. Jestliže je vyhlášena pauza jen jedním z partnerů, je pravděpodobné, že skončí rozchodem. Stále častěji se setkáváme s tzv. odloučením na zkoušku, kdy partneři chtějí zjistit, zda jim jejich protějšek bude opravdu chybět a jak dlouho dokáží jeden bez druhého vydržet. Jaké je pak jejich překvapení z toho, že neprožívají takový stesk, na jaký byli připraveni, a že jim vlastně odluka a samota vyhovuje.

Řídí se pauza ve vztahu nějakými pravidly?

Odpověď je nasnadě – záleží na tom, zda si s partnerem nějaká stanovíte. Obecně se nedoporučuje si jakákoliv omezení vynucovat, přece jen si odloučením chcete zachovat jakousi svobodu. Také byste po ukončení pauzy neměli s partnerem řešit, co jste v době bez něj dělali, ne vždy to vztahu prospěje, spíše naopak. A to je další riziko odloučení, jestliže jste během pauzy potkali někoho nového, prožili krátký románek, případně měli známost na jednu noc, váš partner to může chápat jako zradu, a to i přesto, že jste v té době oficiálně nebyli spolu. Další otázkou je, k jakému závěru dojde váš partner během odloučení, protože stejně jako vy má mnoho času na přemýšlení o vašem vztahu a utřídění si pocitů. Čím delší je pak doba pauzy, tím klesá šance na úspěšný návrat a obnovení vztahu, člověk má totiž úžasnou schopnost brzy se adaptovat v novém prostředí a zvyknout si na novou situaci, naučí se žít sám bez stávajícího partnera.

Má odloučení ve vztahu vůbec smysl?

Ano, jsou situace, kdy pauza vztahu prospěje. Příkladem mohou být vztahy, které se potýkají s různými formami závislosti. Jestliže tedy žijete po boku alkoholika, narkomana, gamblera apod. můžete mu dát odloučením šanci změnit se a zapracovat na sobě. Stejně tak vztahy ovlivněné problémy z předcházejících partnerství, případně ty, jejichž vývoj bere rychlý spád, mohou z odloučení spíše těžit.

Kdy je lepší rovnou se rozejít?

Jestliže máte současně více vztahů a pauza vám má pomoci s rozhodnutím, ve kterém setrvat. Dále pak např. pokud odloučení využíváte pouze k získání nových sexuálních zkušeností, jste s partnerem jen ze zvyku, nebo se vracíte kvůli pohodlí a finanční jistotě, případně vás k návratu vedou pouze výčitky svědomí aj.

Jak zvládnout dobu odloučení?

Čas bez partnera využijte co nejlépe. Kromě přemýšlení o perspektivách vašeho vztahu s partnerem si udělejte také čas na sebe. Obnovte stará přátelství, choďte do kina/divadla, cestujte. Neváhejte podniknout ani větší kroky, jako je změna zaměstnání apod. Udělejte si pořádek nejprve před vašim prahem a teprve pak podrobte drobnohledu dosavadní chování partnera – snáze si tak uvědomíte, co bylo špatně a zda je vina jen na jeho straně.

Ať už jste zastánci pauzy, či nikoliv, je důležité si uvědomit, že jakkoli může být pro vztah přínosná, nikdy není nejvhodnějším řešením. Základem úspěšného vztahu je komunikace a společné řešení problémů, odloučením toho nedocílíte. Proto, jestliže váš vztah prochází krizí, zvolte spíše návštěvu psychologa či partnerské poradny

Jaké mám možnosti při návštěvě psychologa ze dozvíte zde?



Právě jste četli článek: Pauza ve vztahu. Jak jí nejlépe zvládnout?

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Eva Holubová

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o názor, manželova kritika mě dovedla až k averzi k němu,když jsem mu řekla že prodáme byt,tak se začal chovat slušně, už 4 měsíce,ale já mu stále nedůvěřuji,byli jsme na parove terapii TŘIKRÁT,ale mě to nepomáhá,je mi 60 let,30 let vdaná,jsem to celou dovbu řešila sama,jen občas jsem něco řekla,musela bych z Prahy pryč do ústí nad labem, ted uvažuji že bych šla na jeden rok do pronájmu do Ústí, ale nevím jestli je to vhodné tak dlouhá odluka,byla jsem ted tři týdny na ubytovně v Lysé,ale bolel mě tam žaludek jak doma,pořád jsem přemítala,mám žaludeční neurozu už dva roky, léčím se na psychiatrii na deprese a úzkost,mám ted paniky z rozvpodu a prodeje bytu, nevím jestli bych to zvládla,moc Vám děkuji

s pozdravem Holubová