V jakých případech navštívit psychologa?

fashion

Každý z nás se někdy v životě dostane do obtížné situace, se kterou si nedokáže poradit. Snažíme se najít nějaké východisko a při pátrání na internetu narážíme na různé zmínky o psychologických poradnách. Ale vždyť nejsem blázen, řeknete si. Tak proč bych měl/a své problémy řešit právě s psychologem? A co si o mě řeknou známí, rodina a sousedé, jakmile se provalí, že navštěvují psychologickou ordinaci? Na to, a mnoho dalších otázek se vám dnes pokusíme nabídnou přijatelnou odpověď.

V první řadě je třeba si vyvrátit jeden z nejznámějších předsudků – ne každý blázen navštěvuje psychologa, a většina z těch, kteří absolvují psychologickou terapii nejsou blázni. Může se to zdát absurdní, ale opravdu i v dnešní době je tento pohled na věc velmi zažitý v podvědomí lidí. Na psychologa se přitom můžete obrátit i se zcela banálním problémem, v případě, kdy se potřebujete někomu svěřit a získat nový nadhled, nejlépe ze strany někoho nezaujatého. Protože i sebemenší problém může postupem času vykrystalizovat v cosi nezvladatelného s dalekosáhlými důsledky.

Řekněme, že jste již ve fázi, kdy jste se odhodlali vyhledat odbornou pomoc, teď se nabízí zodpovědět nejčastější otázku – obrátit se na psychologa nebo psychiatra? Tyto dva obory jsou si v mnohém velmi podobné, my se tedy zaměříme na zásadní rozdíly. Psychiatr je absolventem lékařské fakulty, má oprávnění předepsat vám léky a pracuje většinou s lidmi, kteří trpí některou z duševních poruch – velmi zjednodušeně řečeno, samozřejmě. Oproti tomu psycholog je absolventem oboru psychologie na filozofické fakultě, nemá tedy lékařské vzdělání, ale i přesto může pracovat jako klinický psycholog s tím rozdílem, že vám nepředepíše žádné léky. Další důležitý rozdíl je v tom, že oproti psychiatrovi pracuje psycholog i s těmi, kteří jsou ve své podstatě zdraví, respektive mají problém, ale nejedná se přímo o psychickou poruchu, či onemocnění. Psycholog se zabývá zejména poradenstvím, psychologickou diagnostikou a terapií, která se odvíjí od individuálních potřeb klienta. Psycholog vás tedy vyslechne, udělá si objektivní názor na danou situaci a následně vám nabídne několik způsobů, východisek, jak ji překonat. Pokud očekáváte, že ji vyřeší za vás, mýlíte se. Principem správně vedené psychologické terapie není to, abyste své problémy předali někomu jinému, který se s nimi popere za vás. Toto musíte vykonat sami, jen tak se můžete opětovně dostat do psychické pohody. Avšak role psychologa není vůbec zanedbatelná, na vaší cestě za štěstím a duševní pohodou vás bude podporovat, probere s vámi vše podstatné i nepodstatné, navrhne různé možnosti apod. S jistou nadsázkou bychom jej mohli pasovat do role jakéhosi rádce, který bude vždy připraven pomoci.

A s čím konkrétním se můžete na psychologa obrátit? Zde se nabízí vskutku jednoduchá odpověď – s čímkoliv, co vám ztěžuje život a negativně působí na vaše psychické rozpoložení. Od výchovných problémů s dětmi, partnerských krizí a neshod ve vztahu, osobních problémů, problémů v práci, či ve škole, krizí v důsledku odchodu dětí z domova, nevěry, rozchodu/rozvodu, až po těžká životní traumata (znásilnění, týrání, úmrtí dítěte…) a mnoho dalšího. Kromě toho hraje psycholog významnou roli při léčbě duševních poruch, závislostí, depresí, anorexie, bulimie atd.

Závěrem bychom mohli, respektive měli, nastínit, jak vlastně taková psychoterapie probíhá. Mnoho lidí má právě z tohoto velké obavy, protože neví, co je při jednání s psychologem čeká. Nesmíme opomenout, že přístup psychologa ke klientovi je vždy ryze individuální, a to, co funguje na jednoho, se u druhého může minout účinkem. Základní princip je však neměnný a spočívá v odhalení příčiny problému, zvolení vhodného typu terapie podle potřeb klienta a návrhu řešení a možností, jak problém trvale odstranit. První sezení je ryze seznamovacím, psycholog se snaží zjistit co nejvíce informací a utváří si náhled na podstatu problému. Klient se většinou po této první schůzce s psychologem rozhoduje, zda je právě on pro něj tím pravým. Pokud ano, následují další sezení, při kterých psycholog zvolí konkrétní způsob terapie (individuální, skupinová, rodinná…) a také předkládá klientovi různé možnosti, díky kterým může dosáhnout trvalých změn ve svém životě a získat duševní klid. Následně pak společně jednotlivé fáze konzultují, zhodnocují pokroky a hledají kompromisy. Cílem psychoterapie tedy není potlačit problémy, ale docílit toho, aby klient dokázal změnit svůj přístup k řešení náročných životních situací.

Jestliže jste se právě vy ocitli v situaci, se kterou si neumíte poradit, nebojte se vyhledat pomoc odborníka. Navštívit psychologa není ostudou, ale dokazuje to, že jste si uvědomili svůj problém a chcete jej řešit. A pokud se bojíte, jak by reagovalo vaše okolí, máte možnost využít naši online psychologickou poradnu Mojra.cz z pohodlí vašeho domova a se zárukou naprosté diskrétnosti. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.