Návod k sebelásce aneb Proč je tak důležité začít mít rád sám sebe

fashion

Ať chceme nebo ne, čím dál tím víc nás začínají zahlcovat požadavky okolního světa a ostatních lidí. Očekávání a názory jiných na to, jak máme vypadat, či jak se máme chovat. Ty nároky na každého z nás jsou v dnešní době obrovské. V momentě, kdy zjistíme, že ty nároky nesplňujeme, začínáme pochybovat o sobě a svých hodnotách. Snažíme se plnit očekávání druhých a zapomínáme myslet na to nejdůležitější - na sebe.  

 

Co je vlastně zdravá sebeláska?


Je třeba se si uvědomit, že sebeláska není sobectví.  Neznamená to, že myslíme pouze na sebe, ale spíše, že u sebe začínáme. Je to druh vztahu a jako každý vztah, tak i sebeláska vyžaduje péči. Je to proces, který se buduje celý život a v jeho průběhu se taky mění. Jedná se o přijetí sebe samého se svými klady i zápory. Je to láska ke svému tělu, ke svým povahovým vlastnostem či ke svým názorům a postojům.

 


ČLOVĚK JE ÚŽASNÁ BYTOST. STAČÍ SI TO JEN UVĚDOMIT A ZAČÍT SE MÍT RÁD.

 


Proč je sebeláska tak důležitá?


Vztah k sobě samému utváří naše sebevědomí a určuje kvalitu vztahu s ostatními lidmi v našem okolí. Zdravé sebevědomí je velmi podstatná část našeho já. Nedůvěra v sebe sama může být příčinou mnoha problémů, ať už v mezilidských vztazích, v zaměstnání a kariéře, v oblasti našeho zdraví a celkové spokojenosti v životě. Nízké sebevědomí do jisté míry souvisí také s naším duševním zdravím. Může být příčinou depresí, smutku nebo úzkosti. Tyto emoce můžou zásadně ovlivňovat kvalitu našeho života, proto je nejlepší řešit je včas, než nás zcela ovládnou a stanou se jakýmsi začarovaným kruhem.

 


POKUD NEMÁTE RÁDI SAMI SEBE, NEMŮŽETE MÍT RÁDI ANI OSTATNÍ.

 


Jak sebeláska ovlivňuje partnerský vztah?

Jednou z nejdůležitějších oblastí našeho života, kterou přímo ovlivňuje sebeláska a náš přístup k sobě samému, jsou vztahy. Mít ráda sám sebe je ve vztahu velmi důležité. Člověk, ze kterého vyzařuje zdravá míra sebelásky a sebevědomí, se stává pro partnera atraktivnější. Pokud si totiž nevážíme sami sebe a nepřijímáme se takoví, jací jsme, nemůžeme totéž čekat ani od partnera. Pochybujeme-li sami o sobě, budeme pochybovat i o svém partnerovi. Nedostatek sebelásky může  významně narušit kvalitu celého vztahu. Lidé, kteří o sobě pochybují, mají tendenci k závislosti na partnerovi. Ta může vést k přehnané žárlivosti a kontrole, obviňování druhého či nedůvěře.



Přečtěte si článek o tom, jak si ve vztahu zachovat sebeúctu

 


POKUD MÁTE PROBLÉMY VE VZTAHU A NEVÍTE JAK Z TOHO VEN, NEVÁHEJTE SE OBJEDNAT NA PÁROVOU TERAPII.

OBJEDNAT PÁROVOU TERAPII


 

 

 5 kroků ke zdravé sebelásce


1. Zamyslete se


Udělejte si čas sami na sebe a popřemýšlejte nad tím, co vám na sobě tak vadí a proč se nemáte rádi. Třeba dojdete k závěru, že jste k sobě zbytečně kritičtí, nebo že se jedná o věci, na kterých lze pracovat a které můžete změnit. A nejlepší čas začít je hned teď.


2. Přijímejte komplimenty a zapomeňte na kritiku


Naučte se přijímat pochvalu od druhého člověka. Každý kompliment potěší. Nebuďte na sebe tak přísní a začněte věřit sobě i ostatním.  Člověk si vždy více bere k srdci kritiku a na samotné pochvaly pak zapomíná. Nad kritikou pak neustále přemýšlí a vůbec si neuvědomuje, že se může jednat jen o názor jednoho jediného člověka. Nezáleží na tom, co si o nás myslí ostatní, ale co si o sobě myslíme my sami. Naučte se myslet pozitivně a připouštět si k sobě spíše dobro. 


4. Pochvalte se


Nespoléhejte pouze na komplimenty ostatních, ale naučte se v první řadě pochválit sami sebe. Zamyslete se nad tím, co na sobě máte rádi, jaké máte přednosti, co jste v daný den udělali dobře. Oceňte sebe a svou práci a odměňujte se.  


5. Buďte vděční


Vděčnost také souvisí se zdravou mírou sebevědomí. Každý den máme být za co vděční, jen je potřeba si to neustále uvědomovat. Děkujte i za maličkosti. Uvidíte, že se brzy budete cítit šťastnější.  

 



Bojujete s nízkým sebevědomím a nedostatečnou sebeláskou? Nevíte si rady, jak najíst cestu sami k sobě?

Můžete se obrátit na některého z našich psychologů




 

 



Mojra.cz – SOUKROMÁ psychologická poradna ONLINE

U nás naleznete konzultace s psychologem bez dlouhých čekacích lhůt, z pohodlí domova, v ranních, odpoledních i večerních hodinách. A co je další výhodou? Že kromě času ušetříte i peníze. U nás totiž za párovou terapii neplatíte nic navíc, ceny konzultací máme pevně stanoveny a neodvíjí se podle počtu osob. Sezení v naší poradně netrvá 50 minut jako v poradnách kamenných, ale rozhodli jsme se čas konzultace prodloužit na 60 minut. 

ZÍSKÁTE TAK O 20 % VÍCE ČASU NA ROZHOVOR. 

A to rozhodně není málo



OBJEDNAT KONZULTACI


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.