Strašák jménem menopauza? Víme, jak si s ní poradit

fashion

Přechod neboli menopauza je přirozené a přelomové životní období, kterým si dříve nebo později projde každá žena. Jedná se však o období, které zvláště u žen blížících se čtyřicítce a padesátce, může vyvolat různé negativní emoce. Pokud zrovna nepatříte do té malé skupinky žen, která přechodem projde hladce, bez jakýchkoliv vedlejších účinků, v tom případě můžete očekávat pořádnou jízdu hormonálních změn nejen po fyzické, ale i psychické stránce.

 


Moderní žena se menopauze postaví čelem a nenechá ji ovládat svůj život. Menopauza nemusí být strašák, je dokázáno, že ženy, které projdou menopauzou s úsměvem na tváři, mnohem lépe snášejí její projevy než ty, které z ní mají obavy.   

 

Co je to menopauza a kdy se objevuje?


Menopauza (přechod, klimakterium) se většinou projevuje u žen mezi 45-55 rokem života. Z medicinského hlediska dochází k poklesu hladiny ženských hormonů progesteronu a estrogenu. Zjednodušeně řečeno jedná se o začátek konce plodného období. U každé ženy je individuální, kdy jí zrovna toto období potká a jak dlouho bude trvat. Jedná se o zcela přirozený proces v ženském reprodukčním cyklu, který sebou přináší různé nepříjemné pocity jak na těle, tak i na duši. 


Jaké jsou nejčastější projevy menopauzy?


Přechod se neprojevuje jen po fyzické stránce, dokáže nepříjemně potrápit i psychiku ženy. K nejčastějším fyzickým projevům patří návaly horka, nepříjemné pocení, bolesti hlavy a migrény, přibírání na váze, bušení srdce, nespavost atd. Psychickou stránku tohoto období však některé ženy mohou snášet mnohem hůř. Menopauza přichází do života ženy v momentě, kdy se děti začínají osamostatňovat, ženě tak odpadá jedna velká starost. Začíná ale rekapitulovat, může pociťovat strach před roli budoucího prarodiče, strach z nadcházejícího stáří. Je přesvědčená o tom, že to nejlepší už má dávno za sebou.


Co se děje s psychikou v období menopauzy?


K nejčastějším projevům psychických problému v období přechodu patří bezesporu změny nálad. Hormonální bouře má neblahé důsledky na ženské emoce. Ženy bývají častěji protivné, naštvané, podrážděné, smutné a náladové. Menopauza se také projevuje na míře vyčerpanosti. Únava, špatná kvalita spánku nebo ztráta chuti na sex, bývají v tomto období také velmi časté. Ženy se můžou setkat také s depresemi a úzkostmi. Začínají o sobě pochybovat a ztrácí sebevědomí. V první řadě je potřeba se nenechat takovými pocity ovládat.

 


To, že jste v přechodu, ještě neznamená, že jste ze hry. Přechodem váš život nekončí.

 

 

 Jak překonat menopauzu?


Přinášíme vám teď několik rad, jak snáz překonat nepříjemné obtíže v tomto období a začít mít zase radost ze života.


1. Pohyb

Během fyzické aktivity se vyplavují do těla hormony štěstí, tzv. endorfiny. Využijte toho, najděte si jakoukoliv pravidelnou aktivitu, která vás bude bavit. Nemusíte u toho zrovna vypustit duši, stačí i pravidelná chůze nebo cvičení jógy. Uvidíte, že se vám nejen zlepší nálada, ale i po fyzické stránce se začnete cítit mnohem lépe.


2. Zdravý životní styl

Čím jsme starší, tím více se zvláště ženám zpomaluje metabolismus. A ten bývá spojený s přibývajícími čísly na váze. Dbejte proto v tomto období na vyvážený a zdravý jídelníček a vyhněte se nadměrné konzumaci kávy, cigaret a alkoholu.

 


3. Nestyďte se o tom mluvit

Neberte přechod jako tabu, mluvte o svých pocitech. Také vaše kamarádky v podobném věku, si zrovna tím samým můžou procházet. Nestyďte se a vyměňujte si společně vaše pocity a rady, které vám můžou pomoci zvládnout přechod co nejlépe.

 



Pokud se stydíte mluvit o tom s vašimi nejbližšími nebo už si samy nevíte rady a jste zoufalé z toho, jaký má přechod vliv na váš soukromý i pracovní život, nebojte se kontaktovat některého z našich odborníků 



VYBRAT SI PSYCHOLOGA 


 

 

 


Mojra.cz – SOUKROMÁ psychologická poradna ONLINE


U nás naleznete konzultace s psychologem bez dlouhých čekacích lhůt, z pohodlí domova, v ranních, odpoledních i večerních hodinách. Vyberte si některého z našich odborníků a začněte cestu ke spokojenému životu.  



OBJEDNAT TERAPII


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.