Co dokáží odhalit terapeutické karty

fashion

Když se řeknou terapeutické karty, co se vám vybaví? Nejspíš atmosféra naplněná světlem svíček a osoba, která se vám bude snažit z karet vyčíst budoucnost. Ono to tak trochu svádí, ale je potřeba si neplést tarotové karty a karty terapeutické. Tyto totiž využívají při práci s klientem psychologové. K čemu slouží a jak mohou při terapii pomoci? Pojďme se na to společně podívat.


Jak vypadají terapeutické karty?


Terapeutické (nebo také inspirační, asociační či metaforické) karty mají většinou velikost běžné pohlednice. Jsou na nich různé obrázky, fotografie, mohou být i malované. Často zobrazují nějakou situaci, místo, nebo třeba pocit, emoci, náladu. Součástí obrázkových karet jsou také kartičky se slovy či větami.

 


V České republice se terapeutické karty začaly objevovat od roku 2013, především ve spojitosti se společností B-creative, která nabízí hned několik různých tematických sad.

 


S terapeutickými kartami stále častěji pracují psychologové, kouči, lektoři, terapeuti, ale i pedagogičtí a sociální pracovníci. Karty mají široké spektrum využití a mohou být využívány v různých situacích a za různým účelem.


Terapeutické karty při konzultaci s psychologem


Jistě vás napadla otázka, k čemu karty využívá psycholog? Představte si, že jdete na svou první konzultaci, jste nervózní a neumíte se dostatečně uvolnit. Karty v tomto případě poslouží jako prostředek k prolomení ledů a překonání počáteční nejistoty.


Výborně se také hodí při práci s emocemi. Znáte ten pocit, kdy něco chcete vyjádřit, ale nevíte, jak to správně popsat? Tak přesně s tímto karty pomohou. Z obrázku na kartách si můžete jednoduše vybrat ten, který podle vás vaši náladu a emoce nejlépe vystihuje.


Karty často dokáží odhalit to, co si ani neuvědomujete. Proto jsou velice oblíbené při práci na vlastním rozvoji. Pomohou vám pochopit, jak na vás určité situace působí, jaké používáte strategie pro zvládání stresu, mohou fungovat také jako určitý prostředek k pochopení vlastního životního příběhu a k plánování budoucího života.

 


Karty mohou být přínosem pro ty, kteří ve svém životě prožili nějaký traumatický zážitek.

 


Žádný vítěz ani poražený



Práce s terapeutickými kartami není jako hrát prší. Nemusíte se bát, že byste při této „hře“ prohráli. Ať už se vás psycholog zeptá na cokoli, nikdy nemůžete odpovědět špatně, nebo chybně. Karty jsou zajímavé právě proto, že na ně každý odpovídá po svém. Vaši odpověď přitom ovlivňuje nejen vaše aktuální rozpoložení a situace, ve které se nacházíte, ale také vaše dřívější zkušenosti a zážitky. Nebojte se tedy, pokud vám při terapii psycholog tuto možnost nabídne.

 



Věděli jste, že terapeutické karty…


… pomáhají také rozvíjet představivost?

… jsou vhodné pro děti, dospívající, dospělé i seniory?

… se často používají v rámci kariérového poradenství?

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.