5 nejčastějších důvodů, kvůli kterým nevyhledáte psychologa. Víme, jak je překonat!

fashion

 

Nejsem blázen, moje problémy jsou banální, zvládnu to sám/sama, nepotřebuju k tomu nějakého šarlatána…

 

Každý z nás měl někdy špatnou náladu, nějaký ten splín, byl smutný a nic ho nebavilo. Většinou tyto stavy během pár dní pominou a problémy jakoby nebyly. Jenže pak jsou tu takové chvíle a situace, které nedokážete bez pomoci překonat. I když si neustále namlouváte, že ano. Namísto řešení ale přichází zmar, deprese, rozchod, ztráta životní motivace, vyhoření…

 

Proč se lidé často dobrovolně trápí, když je řešení na dosah? Proč si o svých problémech nepromluví s odborníkem – psychologem? Protože se bojí, stydí? Pojďme si na pěti příbězích ukázat pět nejčastějších mýtů, kvůli kterým lidé nevyhledají psychologa.

 

1.    Zvládnu to sám/sama

 


Jana: „Pohádali jsme se s manželem. No, ne že by to bylo poprvé, hádáme se teď skoro pořád. Domluvit se na čemkoliv je nemožné. Uvažovala jsem o manželské poradně, ale Petr nesouhlasí. Prý jsou problémy v každé rodině, a že když se s nimi vypořádají ostatní, tak my taky. Prý k tomu nějakého psychologa nepotřebujeme. Já ale nevím, jak to zvládneme…“

 

Jedním z nejčastějších mýtů, které vám brání v návštěvě psychologa je právě to, že si myslíte, že vše zvládnete sami, bez pomoci. Jenže pak se problémy začnou nabalovat jeden na druhý a namísto řešení se před vámi otevře propast a vy stojíte na jejím samotném okraji.

 

To, že se rozhodnete vyhledat pomoc psychologa, rozhodně neznamená, že byste zklamali. Právě naopak, ukazujete tím svému okolí, že jste natolik silní, abyste začali svou situaci a problémy řešit. Ono svěřit se psychologovi, naprosto cizí osobě, chce opravdu pořádnou dávku odvahy.

 

Z příkladu jde vidět, že Janin manžel Petr se bojí, snaží se problémy bagatelizovat. Jenže pokud spolu s Janou nedokáží v klidu mluvit a jen se hádají, může se jejich vztah postupně rozpadnout. Komunikace je totiž základ. A právě pod odborným vedením se mohou partneři naučit, jak spolu mluvit, jak si naslouchat a jak hledat oboustranně přijatelné kompromisy.

 


Pokud tedy řešíte partnerskou krizi a nevíte, jak z ní ven, neodkládejte návštěvu psychologa. Včasná párová terapie vám může pomoci vztah zachránit.

 



 

2.    Jít k psychologovi? Vždyť ani není lékař!

 


Milan:Už nějakou dobu jsem pořád unavený, nic mě nebaví, z ničeho se nedokážu radovat. Byl jsem u praktického lékaře a ten mi doporučil návštěvu psychologa. Prý to jsou nejspíš deprese. No, k psychologovi mě ale nikdo nedostane! Vždyť to ani není doktor, jen nějaký „šarlatán“ bez medicíny. Ten mi asi těžko pomůže, tak proč s ním ztrácet čas…“

 

Lidé si často neuvědomují rozdíly mezi psychiatrem a psychologem. Psycholog opravdu nemá vystudovanou medicínu, nemůže tak předepsat léky, ale vystudoval obor psychologie na filozofické fakultě. K tomu se dále vzdělává formou různých terapeutických výcviků, školení apod. Oproti psychiatrovi, který léčí duši prostřednictvím těla – tedy léků, si s vámi psycholog promluví, bude hledat příčinu problémů a navede vás, jak je můžete vyřešit.

 



Psycholožka PhDr. Michaela Miechová vysvětluje:
S čím vám může psycholog pomoci?

 

 


3.    Terapie stojí majlant!

 


Marie a Ondra:Když naše děti dospěly a šly si vlastní cestou, tak nějak jsme si už neměli co říct. Měli jsme se rádi a pořád máme, jen nevíme, jak spolu trávit čas. Hledali jsme nějakou poradnu, jenže buď musíme dlouho čekat, nebo nás odradí cena terapie. Tak jsme si řekli, že to budeme zkoušet sami. Ale asi to moc nefunguje.“


Je zvláštní, že za kadeřníka, kosmetiku, oblečení, dovolenou, nebo třeba léky utratíme bez mrknutí oka tisíce. Ale investovat do duševní pohody se nám moc nechce. Přitom je to ta nejlepší a nejnávratnější investice vůbec.

 

Cena konzultace u psychologa je ovlivněna mnoha faktory, v první řadě hraje roli lokalita (jiné jsou ceny v Praze, jiné v Ostravě), a poté cenu určují i další náklady spojené s realizací konzultace.

 


POZOR! V PSYCHOLOGII LEVNÉ, ROZHODNĚ NEZNAMENÁ HORŠÍ.

 


Ať už se rozhodnete pro jakéhokoliv psychologa - soukromého, nebo hrazeného ze zdravotního pojištění - vždy byste si měli ověřit jeho důvěryhodnost a kvality. Nejsnazší cestou jsou různé stránky na internetu a diskuze. Dát můžete také na doporučení známých či lékaře.

  


 


Mojra.cz – SOUKROMÁ psychologická poradna ONLINE

U nás naleznete konzultace s psychologem bez dlouhých čekacích lhůt, z pohodlí domova, v ranních, odpoledních i večerních hodinách. A co je další výhodou? Že kromě času ušetříte i peníze. U nás totiž za párovou terapii neplatíte nic navíc, ceny konzultací máme pevně stanoveny a neodvíjí se podle počtu osob. Sezení v naší poradně netrvá 50 minut jako v poradnách kamenných, ale rozhodli jsme se čas konzultace prodloužit na 60 minut. 

ZÍSKÁTE TAK O 20 % VÍCE ČASU NA ROZHOVOR. 

A to rozhodně není málo.


OBJEDNAT KONZULTACI   

 

 

4.    Budou si o mě cvrlikat i vrabci na střeše

 

Lenka: „U psychologa jsem byla jen jednou. A nevím, jestli tam ještě někdy půjdu. Paní psycholožka byla sice velice příjemná a vím, že by mi terapie pomohla, ale… Po návštěvě psycholožky jsem šla do práce a připadalo mi, že každý přesně ví, kde jsem byla, že se na mě koukají přes prsty. Pořád jsem uvažovala, jestli mě náhodou nemohl někdo vidět, i když jsem si dávala takový pozor. Nechci, aby si na mě ukazovali jako na blázna, a tak už tam raději chodit nebudu.“



Je zajímavé, že po návštěvě psychologa mají lidé pocit, jako by jim na čelo vypálil nějaké znamení. Přitom pokud o tom sami někomu neřeknete, nikdo se to nedozví. Ano, je tady samozřejmě ještě riziko, že vás někdo zahlédne do ordinace vstupovat, ale i to lze velice jednoduše vyřešit. A jak? Online terapií!

 


Psycholožka PhDr. Michaela Miechová vysvětluje:
Jak probíhá hovorová konzultace v psychologické poradně Mojra.cz?

 

 


5.    Stačí znát univerzální řešení


Marta: „Mám šestiletého syna, který se neustále vzteká, nechce poslouchat a nic na něj neplatí. Už si s ním nevím rady. Kamarádka mi doporučila dětského psychologa, prý k němu také s dcerou chodila a pomohlo to. No, jenže já k psychologovi se synem nepůjdu. Našla jsem si knížku, ve které je „návod“ jak toto období překonat. Prý to řeší spousta lidí a tohle je způsob, jak to zvládnout. Zatím to sice ještě nezabralo, ale já věřím, že to chce čas…“


Chcete vědět tajemství? Žádná univerzální řešení neexistují! A to jednoduše proto, že  co platí na jednoho, u druhého vůbec fungovat nemusí. Každý člověk je jiný, má své potřeby, své starosti. I když se mohou těm vašim podobat, přece jen jsou jiné.

 

Proto nespoléhejte na zaručené návody na štěstí, které vám poradí známí, nebo v různých internetových diskuzích a raději navštivte zkušeného psychologa, který se na oblast vašich problémů specializuje.

 

Dobrý psycholog vám nastaví terapii na míru, přímo podle vašich potřeb. A pokud zjistíte, že vám jeden postup nevyhovuje? Nevadí. Spolu s psychologem si o tom promluvíte a budete hledat takovou cestu, která vyhoví vašim potřebám.

 

 


Psychologickou péči rozhodně neberte jako něco trapného či ostudného, měla by se stát stejnou přirozeností, jako návštěva lékaře při tělesných obtížích.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.