Jak vyzrát na pomluvy?

fashion

Chováte se za všech situací slušně – pozdravíte, pustíte sednout v autobuse, pomůžete staré paní s nákupem. Doma máte vždycky naklizeno a pečlivě se staráte také o zahrádku a okolí domu. A přesto se jednoho dne dozvíte, že na vás sousedka nenechá nit suchou, že si o vás povídá celá vesnice. Nejprve se to snažíte ignorovat, ale jak jde čas, stále častěji se na vás lidé dívají přes prsty, ukazují si na vás a šeptají vám za zády.


Pomluvy byly, jsou a budou. Na tom bohužel nic nezměníme, ať už bydlíme na vesnici nebo ve městě. Sousedy si nevybíráte. A někdy přijde podpásovka i od těch, od kterých byste to nečekali.


Nejčastější příčinou šíření klepů je obyčejná závist. Takový závistivec totiž trpí neustávajícím pocitem, že svět je nespravedlivý. Že vám vše spadlo do klína a on se musí životem jen protloukat. Nevidí, že za vašimi úspěchy v práci stojí pořádná dřina, že dům jste opravili díky hypotéce, že vaše děti chodí na brigády, aby si přispěli na koupi nového mobilu… Tento člověk jednoduše neví… Ale soudí a odsuzuje.


Jak čelit pomluvám?


Prevence je základ a platí to i u pomluv. Pokud to jen trochu jde, vyhýbejte se lidem, kteří mají v povaze ostatní soudit a pomlouvat. Ano, tento úkol není zrovna jednoduchý, protože se sousedy chcete mít dobré vztahy a když se jim budete vyhýbat, fungovat to nebude. A tak alespoň nastavte hranice.



Pro některé jednání můžete mít pochopení, ale vše má své meze, nehledě na to, že nikdo nemá právo snižovat vaši důstojnost.



Rozhodně neoplácejte pomluvy pomluvami. Jistě se chcete bránit, ale tudy cesta nevede. Nenechte se do pomluv tímto stylem vtáhnout. Braňte se, ale nepřehánějte to. Je samozřejmé, že se chcete ospravedlnit, ale víte, jak se říká: „Na každém šprochu, pravdy trochu…“ Čím víc se budete obhajovat, tím větší vyvoláte diskuzi a otázky. Někdy ale jednoduše nejde zůstat mimo dění…


Pomluvy jsou ve své podstatě silným jedem, který vám dokáže pořádně otrávit život. Hlavní dopady má takovéto šíření lží a polopravd především na vaši psychiku. A tak se není čemu divit, že kvůli pomluvám roste riziko depresí, úzkostí a jiných psychických problémů. Často je pak jediným východiskem odstěhovat se do jiného města, vesnice. Někde hodně daleko, kde vás pomluvy nedoženou. Bohužel drbny jsou všude a nikdy nevíte, komu nepadnete do oka.


Rada na závěr?


Snad, pokud vás někdo pomlouvá, snažte se ho ignorovat, nebo na něj před svědky uhodit, že víte, že o vás tyto lži šíří on. Můžete mu tak vzít vítr z plachet. Pokud ale pomlouvač se svým jednáním nepřestane a opravdu výrazně trpí vaše důstojnost, vyhledejte právníka. Ono totiž šíření pomluv je v určitých případech trestným činem. Právník se s vámi na celou situaci podívá a navrhne řešení jak soudně nebo dohodou celou záležitost vyřešit. Určitě stojí za to hledat pomoc i u psychologa. Ten se zaměří na to, jak odstranit případné psychické následky, které na vás pomluvy zanechaly. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.