Drbe, drbeš, drbeme… Aneb jak nám klepy dokáží znepříjemnit život

fashion

Drby, klepy a pomluvy jsou součástí našeho života odpradávna. Ať už chcete, nebo ne, do řečí se můžete dostat rychlostí světla. A stejně rychle se pomluvy šíří. Obecně vzato jsou strůjci pomluv převážně ženského rodu. Je to nejspíš dáno jejich vrozenou touhou vše hodnotit a kritizovat. Dámské jízdy a sedánky u kafíčka, kde se properou nejnovější drby, jsou pověstné. A jestliže žijete na vesnici, máte skoro stoprocentní jistotu, že se o vás bude ledasco povídat. Můžete vést sebevíc spořádaný život, jakmile někomu nepadnete do oka, je na problém zaděláno. My se dnes podíváme na to, jak se pomlouvačům postavit a bojovat proti klepům.

Pomlouvat někoho je velmi ošemetné, dokonce se může v určitých případech jednat o trestný čin. Popravdě, i ten sebevětší odpůrce drbání a klevet k nim občas sklouzne, často nevědomky. Stačí, abyste v dobré víře o někom sdělili něco, co nemáte stoprocentně ověřené a už ve své podstatě pomlouváte. Druhý si totiž k této informaci vždy něco přidá, popíše ji jinak a oheň je na střeše. Tresným činem se pomluva stává sice až v momentě, kdy hluboce ovlivní vážnost člověka, avšak i malá „lež“ se dokáže velmi podepsat na psychickém stavu pomlouvaného.

Proč mají někteří lidé potřebu o druhých šířit klepy? Jednoduše ze závisti. Studie prokázaly, že právě závistivci jsou nejčastěji strůjci pomluv. Jste úspěšní, máte fungující vztah a rodinu, pěkné bydlení, nové auto, dobrou práci, jezdíte na dovolenou každý rok? Tak zrovna vy se můžete stát středem pozornosti nějakého závistivého člověka. On totiž neuvidí, kolik úsilí do všeho vkládáte, ale myslí si, že jste dítětem štěstěny, že vám vše jen tak spadlo do klína. A jelikož to považuje za neférové, má nutkání o tom zpravit celý svět. A jak toho nejlépe docílit? Očernit vás před ostatními, vymyslet si různé lži, poupravit skutečnost.

Chcete-li mít od závistivců a pomlouvačů klid, přinášíme vám několik tipů, jak toho docílit. Radou číslo jedna je, abyste se vyhýbali lidem, kteří mají sklony k pomluvám. Což je popravdě velmi složité, zejména v dnešní době sociálních sítí, kde se řeči sdílejí ve velkém. Pokud už se o vás nějaké klepy začnou šířit, snažte se je nebrat osobně. S tím souvisí i další rada, a to, abyste se pomluvám přehnaně nebránili. Většinou máme potřebu vše vyvracet, uvádět na pravou míru, ovšem to se v konečném důsledku může obrátit v náš neprospěch, protože čím více se bráníme, tím více nasazujeme ostatním brouka do hlavy, jestli na těch řečech není přece jen něco pravdy. Každopádně to ale neznamená, že bychom neměli reagovat vůbec, zejména pokud pomluvy přerostou určitou hranici. A v neposlední řadě se pak nenechejte do pomluv sami vtáhnout. Pokud uslyšíte o jiném člověku něco nelichotivého, vidíte, že se ostatní baví na jeho účet, ověřte si nejprve (nejlépe u dotyčného), zda je to pravda či nikoliv. Jen tak nesklouznete ke stejnému jednání jako pomlouvači a většinou zjistíte, že pravda je někde úplně jinde. Rozhodně nikdy (ale opravdu NIKDY!) nereagujte na pomluvu pomluvou. Zaprvé nemáte zapotřebí klesnout na úroveň závistivců a pomlouvačů, zadruhé tím můžete napáchat jen škodu.

Drby a klevety si dokáží pořádně pohrát s naší psychikou. Pomlouvači jsou vytrvalí, snaží se vás doslova zničit. Bohužel se jim to často daří, protože jejich oběti začnou trápit deprese, propadají úzkosti a jiným psychickým problémům. V mnoha případech jsou nuceni se odstěhovat do jiného města, nebo v nejkrajnějším případě začnou podléhat sebedestruktivním sklonům.

Pokud jste se tedy ocitli v takovéto těžké situaci, neumíte pomluvy přejít mávnutím ruky, chcete se s nimi vyrovnat, ale nevíte jak, vyhledejte pomoc odborníka. Psycholog vám pomůže nalézt řešení, nabídne nezaujatý názor na celou situaci, naučí vás, jak správně zpracovat negativní pocity a mnoho dalšího. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.