Jak se o Vánocích nehádat

fashion

Vánoce, Vánoce přicházejí…šťastné a veselé!“ Tento text známé koledy se nám ve spojení s Vánocemi nejčastěji vybaví. Zní všude kolem nás z rádií, v obchodních domech, zpívají ji děti na vánočních besídkách. Stejně tak nám již několik dní blížící se příchod Vánoc připomínají reklamy v televizi či vánoční výzdoba v obchodech. Všichni se na Štědrý den nesmírně těšíme, jsme plni očekávání a nervozity. Pro mnoho z nás se však kouzlo Vánoc jaksi vytrácí a namísto všude hlásané pohody a veselí jsme naplněni stresem.


Proč nás před Vánoci vytočí každá maličkost do nepříčetnosti? 


Je to jednoduché. Z Vánoc, jakožto svátků klidu a míru se postupem času stala komerční záležitost. Namísto toho, abychom si vychutnali vánoční atmosféru, jsme v neustávajícím shonu – musíme nakoupit spoustu dárků, vyzdobit dům, napéct cukroví, uklidit a spoustu dalšího. Neumíme se zastavit a jen tak posedět s rodinou, partnerem či kamarády. A když už si na to chvilku uděláme, stejně přemýšlíme o tom, co jsme mohli za tu dobu stihnout, že má kamarádka letos lepší výzdobu než my, že stihla napéct o dva druhy více cukroví apod.


Snažíme se, aby to u nás doma vypadalo jako ve vánoční pohádce a jakoukoliv kritiku nejsme schopni unést. Na jednu stranu se těšíme, jak si s partnerem užijeme vánoční pohodu, na druhou mu vyčítáme, že neocenil naši snahu. Hádky jsou pak na denním pořádku a namísto slz štěstí u vánočního stromku jsme schopni se pohádat a prolévat slzy zlosti. Máme to však zapotřebí?


Zkuste se chvíli zastavit, sednou si a zapřemýšlet, co od Vánoc ve skutečnosti očekáváte. Ale myslíme tím, co očekáváte opravdu VY a ne co se očekává od vás. Musíte za každou cenu nakoupit horu dárků, nepostačí každému jen nějaká maličkost od srdce? Není jedno, jestli nebudete mít dokonalou výzdobu, perfektní vánoční stromeček nebo sto druhů cukroví? Vidíte se s partnerem raději někde na exotické dovolené, namísto plahočení se v mrazu od jedněch rodičů k druhým?


Podle americké autorky Mary E. Chase nejsou Vánoce jen významným datem v kalendáři, ale stavem mysli. Proto je jen na vás, jaké si ty své dokonalé Vánoce uděláte.


Nejvíce hádek ve vánočním období je způsobeno úplnými maličkostmi. Od partnera totiž očekáváte stejné nasazení, jako máte vy sami a pokud to on vidí jinak, je oheň na střeše. Zejména ženy mají sklony k tomu, mít vše perfektní, stačí pak, aby partner zapomněl na jeden (nepodstatný) detail a hádka je na světě. Vytoužená domácí pohoda se pak v okamžiku změní na bojiště, padne spoustu ošklivých slov a urážek, které se pak berou velmi špatně zpátky.


Stačí přitom jen tak málo – zůstat nad věcí. Žádný univerzální návod na klidné a pohodové Vánoce neexistuje, doporučujeme však v klidu si s předstihem s partnerem popovídat. Jen tak zjistíte, co by si přál, jaké tradice chce dodržet, koho chce navštívit – a sami mu můžete, respektive musíte, říct na oplátku své touhy. Vytvořte si jakýsi „bojový“ plán, rozvrhněte si domácí práce, naplánujte, který vánoční svátek navštívíte vaše rodiče a který ty partnerovy. Nebuďte nekompromisní, někdy stačí jen trochu tolerance a opadne z vás podstatná míra stresu.                            


Dokonalost nemusí být dokonalá...


Vánoce nemusí být jako vystřižené z katalogu, když snížíte svá (většinou přehnaná) očekávání, uvidíte, že se vám uleví. Někdy i Štědrý den se sebevíc katastrofickým scénářem může být tím nejlepším, který jste kdy zažili.


Takže jestliže namísto poklidné večeře do sebe stihnete naházet stěží polévku, protože vás děti neustále tahají ke stromečku, berte to s klidem. Budete mít alespoň o čem vyprávět. Pokud partner namísto živého kapra přinese zabitou tresku, no co už, ryba jako ryba. Stromeček není dokonale souměrný? Nevadí. Pohodové Vánoce si vytváříte vy sami a byla by nuda, kdyby byly všechny jako z vánočního filmu.


Pokud však neumíte zachovat nadhled, odpoutat se od všeobecného šílenství spojeného s vánočními přípravami a jsou u vás hádky na denním pořádku, vyhledejte pomoc psychologa. Ten vám pomůže zbavit se stresu a nabídne různá řešení, jak vánoční svátky ustát alespoň v relativním klidu. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.