JARO: IDEÁLNÍ ČAS NA OČISTU DUŠE

fashion
Příroda se konečně probouzí ze zimního spánku, všude se objevují svěží barvy a vůně, sluníčko nás nabíjí vitaminem D a celkově cítíme více energie. Nastává jedno z nejkouzelnějších ročních období – jaro. Jaro každoročně vybízí k novým začátkům a velkým změnám. Řada lidí shazuje nadbytečné kilogramy, detoxikuje organismus nebo plánuje pořádný jarní úklid. Ten ale často omezují jen na úklid bytu, pořádek je přitom potřeba udělat taky v naší hlavě. Zvlášť po tak náročném období, kterého jsme všichni součástí, je očista duše tím nejlepším způsobem, jak opětovně získat ztracenou pohodu, energii, úsměv na tváři a celkovou životní spokojenost.


Zbavte se negativních myšlenek a stresu

Špatné myšlenky, křivdy, negativní emoce, stres, starosti, trápení, to vše zanáší naši duši a způsobuje psychickou nepohodu. Stejně jako na jaře měníme a odlehčujeme šatník, je potřeba odlehčit i naší hlavě. Pokuste se protřídit si myšlenky, uzavřít staré křivdy či odstranit negativní pocity. Duševní hygiena je nezbytnou podmínkou pro celkové zdraví našeho organismu.


Zpomalte a dýchejte zhluboka

V dnešní době je populární tzv. multitasking. V podstatě se jedná o to, že člověk dělá více věcí najednou a plně se nesoustředí ani na jednu z nich. Je to zvyk, který nám neprospívá a může mít nepříjemné následky, například bolestí hlavy, vyčerpání nebo pozdější demenci. Pokuste se proto zpomalit, věnujte se jen jedné činnosti a plně se na ni soustřeďte. Zkusit to můžete třeba u obyčejného dýchání. Dýchejte zhluboka, soustřeďte se jen na moment tady a teď. Pusťte si k tomu nějakou relaxační hudbu a meditujte.  


Zkuste digitální detox

Dnešní doba nás doslova nutí k tomu, abychom byli neustále na příjmu a online. Bez chytrého telefonu a sociálních sítí se už obejde jen málokdo. Lidi dokážou strávit hodiny bezcílným projížděním obsahu na internetu. Sociální sítě také přispívají k tomu, že se lidé často porovnávají s druhými, což může později vést k depresím, úzkostem a problémům s vlastním sebevědomím. Zkuste na nějakou dobu být offline a omezte používání mobilního telefonu. Můžete začít postupně a dobu prodlužovat. A třeba najednou zjistíte, že máte přes den mnohem více času, který můžete využít daleko lépe.


Relaxujte a odpočívejte

Při neustálých pracovních a osobních povinnostech často zapomínáme na dostatek kvalitního odpočinku. Přitom rovnováha pracovního  a osobního života je nepostradatelná. Dbejte na kvalitní odpočinek a najděte si aktivitu, u které dokážete tzv. „vypnout“ a plně se jí věnujte.


Radujte se z maličkostí

 Myslete pozitivně a vnímejte vše dobré kolem sebe. Co vám dnes udělalo radost? Co se vám povedlo? Za co jste vděční? Tyto otázky si můžete klást každý den. Naučte se radovat z maličkostí, vaše tělo i duše se tak naplní pozitivní energií, která z vás bude vyzařovat.


Nebojte se požádat o pomoc

Se vztahovými, osobními i profesními problémy a trápeními se můžete obrátit na psychologa – odborníka na duševní zdraví. Lidé se tomu ale občas brání, protože mají pocit, že si s tím přece nějak musejí poradit sami. To ale není pravda. Vždyť, když vás něco dlouhodobě trápí po tělesné stránce, také vyhledáte pomoc odborníka. Péče o psychiku by měla být stejně důležitá.




Mojra.cz – psychologická poradna ONLINE



Vám nabízí online konzultace s odborníky přímo z pohodlí vašeho domova. Konzultace probíhají ve formě videohovoru přes Skype, Viber, WhatsApp, Signal, Telegram, Teams, telefonicky nebo emailem.

Konzultaci si objednáte jednoduše ZDE

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.