Motivace na bodu mrazu? Získejte ji zpět!

fashion

Se ztrátou motivace může v životě bojovat každý z nás. Najednou vás to, co jste dříve dělali se zápalem a rádi, přestane bavit. Jen tak, ze dne na den. Bez zjevného důvodu. Do všeho se musíte nutit, povinnosti odsouváte na další dny a seznam toho, co je potřeba udělat se rychlostí světla zvětšuje. Vy nad tím však jen mávnete rukou a raději se jen tak válíte na gauči.


Až na dno…


Ztráta motivace může člověka potkat kdykoliv. Jednu specifickou skupinu tvoří studenti. Ti, nadšeni z toho, že se jim povedlo zvládnout přijímačky na jejich vysněný obor, mají vidinu volnosti a zábavného studentského života. Jenže ono to není tak růžové. Studentské večírky na kolejích střídá obrovské množství učiva a potřeba si někde občas přivydělat nějakou tu korunu. Je to fuška a většinou i stereotyp. K tomu vás málokdo jen tak pochválí za vaše výkony, protože na vysoké škole se excelentní znalost oboru prostě předpokládá. A tak počáteční nadšení přechází do melancholie, kterou může vystřídat naprostá ztráta motivace pro studium.


Druhou skupinou jsou pracující lidé. A to jak v produktivním, tak pozdějším věku. Motivaci k práci obecně nemají ti, které jejich zaměstnání už od začátku nebaví. Ti, kteří ve své profesi vidí jen nutné zlo, díky kterému jim na účet pravidelně přichází výplata potřebná k placení účtů a živobytí. Můžete však patřit k těm vyvoleným, kteří si našli práci snů, a jednoho dne se vzbudíte s tím, že vás vidina pracovního dne zbaví veškeré energie. Nevíte, co se zvrtlo, ale jednoduše se vytratil veškerý zápal, který vám pomáhal vaši práci odvádět dobře. Najednou vám nezáleží na tom, jestli splníte termíny, vypracujete prezentaci, přijdete včas na poradu atd. atd.


Ztráta motivace může být jednou z příčin syndromu vyhoření.


Asi nejhorším případem je ztráta motivace k životu obecně. Nejde jen o práci a školu, ale o úplně obyčejné věci a činnosti. Motivace k úklidu, k vedení domácnosti a starosti o děti, motivace k budování a udržování jakýchkoliv vztahů, ke koníčkům, bez kterých jste si kdysi neuměli představit den. Najednou nejste schopni se k ničemu nadchnout, tak nějak vás přestalo bavit žít a jen přežíváte.  


… a vzchopit se!


Najít ztracenou motivaci není jednoduché. Ale když se chce, všechno jde. Zásadním krokem je uvědomit si, že takhle už to dál nejde. Asi nejtěžším úkolem je boj s pocitem zmaru.


Proč bych se měl/a snažit? Ať dělám, co dělám, vůbec se mi nedaří nic dotáhnout do cíle. Tak jaký to má smysl?


A právě smysl toho všeho musíte najít. Zkuste si odpovědět na otázky, proč je to pro vás důležité, čeho díky splnění úkolu dosáhnete, proč jste se do toho vlastně pustili? Uvědomit si, proč děláme to, co děláme, je mnohdy důležitější, než se může zdát. A pokud s odpovědí tápete, nebo se vám smysl jednoduše nedaří nalézt, zkuste zvážit, zda není nejvyšší čas na změnu. Proč se nutit do něčeho, co vás činí nešťastnými?


Zkuste si své cíle rovnoměrně rozvrhnout. Velké úkoly v sobě totiž skrývají obrovský potenciál k demotivaci. Proto v momentě, kdy si naplánujete nějaký důležitý projekt, zkuste si postupně odpracovávat dílčí úkoly. Uvidíte, že se vám vše bude plnit snáz a nebudete se dlouho plácat na místě. Za každou splněnou práci se odměňte, ať už kouskem něčeho sladkého, procházkou, nákupy…


A na co rozhodně nesmíte zapomínat? Na odpočinek! Ano, opravdu, a to i (zejména) v momentě, kdy nevíte, kde vám hlava stojí a vše se vám kupí. Možná v tom nevidíte žádnou logiku. Protože přece, když máte hodně práce, nemůžete si odpočinek dovolit, jinak úkoly nikdy nezmizí. Paradoxně je to právě naopak. Pokud si dopřejete čas na kvalitní odpočinek, budete mít více energie a práce vám půjde lépe od ruky.


Neumíte odpočívat? Podívejte se, jak správně relaxovat!


Ať dělám, co dělám, motivace nikde…


I to se může stát. Každému člověku pomáhá něco jiného, nějaký stoprocentní, univerzální a osvědčený návod k nalezení motivace nejspíš ani neexistuje. Když nevíte kudy kam, zkuste se o své situaci poradit s odborníkem. Pomoci vám může psycholog, terapeut, nebo i kouč.


Uvidíte, že pod odborným vedením nejenže budete hledat příčiny vaší demotivace, ale naučíte se různé techniky, jak ji překonat. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.