Ghosting. Rozchody dnešní doby

fashion

Rozchody jsou velmi bolestivé, o to víc v případě, kdy vám partner v podstatě ani neřekne, že se rozcházíte, prostě se „jen“ vypaří jako pára nad hrncem. Než si uvědomíte, že se s vámi rozešel, proběhnou vám hlavou různé katastrofické scénáře. Proč? Protože váš partner najednou hraje mrtvého brouka, nebo také s nadsázkou řečeno se změní v ducha. A o tomto jsou rozchody formou ghostingu.

Nebojte nejde o žádný paranormální jev, ghosting je typem rozchodu, který se v dnešní moderní době stal velmi oblíbeným. Čím více možností k seznámení máme (a že formou seznamek jich je opravdu mnoho), tím více si partnera pro život vybíráme. No a pokud jsme zrovna nenarazili na toho pravého, tak se prostě začneme poohlížet jinde. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud bychom ovšem sebrali tolik odvahy a tomu předchozímu o tom řekli. Což se u ghostingu neděje.

S rozvojem techniky se začal vytrácet určitý osobní kontakt, vše můžeme vyřešit formou SMS a emailů. I rozchod. Zprávu typu „promiň, neklape to, chci se rozejít“ dostal minimálně jednou snad každý z nás. Neosobní, ale na druhou stranu jsme alespoň hned věděli na čem jsme. Ghosting je jiný. V čem spočívá? Jednoduše řečeno, v ničem. A to doslova. Partner najednou přestane odpovídat na zprávy, nebere telefony, není k zastižení. Než vám dojde, že se zapírá pouze vám, obtelefonujete všechny společné známé, nemocnice apod. Prožijete chvíle plné obav a nejčernějších myšlenek. Nakonec zjistíte, že žije, nic se mu nestalo, jen už s vámi prostě nechce být. Zbabělé? Možná.

Ghosting je oblíbený hlavně proto, že se v podstatě vyhnete vlně výčitek a vysvětlování. Mnoho lidí si myslí, že tak bude rozchod méně bolestivý. Ale pro koho? Pro toho, který v noci usíná se strachem a nejistotou, jestli druhý vůbec žije? Nebo pro toho, kdo se zapírá? Z psychologického hlediska je vždy motivem ghostingu vlastní duševní pohoda a můžeme se snažit to zapírat sebevíc. To ten, který hraje mrtvého brouka se nemusí nadále s ničím potýkat, nic neřeší. Ten druhý naopak řeší vše, má plno otázek, na které nikdy nedostane odpovědi, bojí se o zdraví (ex)partnera apod. Jestli si myslíte, že toto je méně bolestivé, než se partnerovi podívat do očí a říct mu, že už to prostě neklape, tak se mýlíte. Není nic lepšího než upřímnost. Aspoň oba víte, na čem jste.

I přes všechny možné důsledky je ghosting stále více oblíbený, podle statistik potká zhruba 26 % žen a 33 % mužů v začátku vztahu, případně v prvních několika měsících. Pro dlouhodobé vztahy je ghosting opravdu nevhodný, přece jen vytratit se ze života někomu, se kterým sdílíte léta společnou domácnost apod. není tak jednoduché.

Tak jako jsou rozdílné názory lidí na tento způsob rozchodu, rozcházejí se i psychologové – jedni v něm spatřují formu asertivního chování, druzí toto tvrzení vyvracejí s tím, že jde spíše o pasivní agresi jedince. Ať tak či onak má ghosting zničující dopady na psychiku opuštěné osoby. V první řadě utrpí silnou ránu sebevědomí, doba po rozchodu je naplněna spoustou otázek, nejistoty a sebeobviňování. Ačkoli se většinou po rozchodu časem vše srovná a začnete zase normálně fungovat, vyrovnat se s ghostingem není až tak jednoduché. Nejčastěji se dostavují depresivní stavy a úzkosti, je velmi narušena důvěra v opačné pohlaví, neopouští vás neustálé obavy, že se situace může opakovat. Muž či žena má pak v budoucnu velké problémy s navazováním nových partnerských vztahů, je neustále obezřetný apod.


Jak se vyrovnat s ghostingem?


Na tuto otázku je dosti těžké odpovědět. Jak se chcete vyrovnat s tím, že někomu nestojíte ani za slůvko vysvětlení? Psychologové radí jedno, nechte to plavat. Ano, prostě tak jako ze vztahu odešel partner, tak se k tomu postavte i vy. Nechce vás vidět? Nevadí. Nepíše a neozývá se? Asi vám k tomu nemá co říct. Neustálým dorážením a snahami o kontakt stejně nic nevyřešíte. Neprohlubujte své trápení tím, že se budete snažit vztah obnovit. Kupte si třeba kyblík zmrzliny nebo pořádně velkou čokoládu, zapněte si nějaký film, u kterého si popláčete a vyspěte se z toho. Nové ráno pak přivítejte jako svobodný člověk, sice se šrámem na duši, ale otevřený novým možnostem. Není třeba zbytečně truchlit, podívejte se na to z druhé strany, když vy jste partnerovi nestáli za rozchod z očí do očí, on vám nestojí za několik probrečených dní.

A pokud to nedokážete sami nebo se neumíte zbavit depresí a nejistoty, navštivte psychologa. S jeho pomocí se podíváte na rozchod z jiného úhlu a také se zaměříte na odstranění následků, které zanechal ghosting na vaší psychice. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Příběh

Naprosto stejná modelová situace, pouze jako chlap a ona se vyghostovala po 3 letech z toho 1,5 roku chození a společných zážitků včetně plánování společného života. Došla dokonce tak daleko, že nejen, že nedala nic znát, naopak rozjela to ve vyznávání lásky ještě víc, než dosud. Milion zpráv, 2 miliony srdíček, ujišťování jak se těší na společný život…. Jenže v práci se objevil někdo jiný a ona zbabělec nevěděla, jak se rozhodnout. Nový objev s insolvencí a trvalým bydlištěm v občance na magistrátu tlačil v práci čím dál víc a už nechtěl trpět, že je tam někdo před ním. Ještě den před jejím zmizením společná večeře, objetí, líbání, smích, srandy…. A druhý den ještě ráno další zprávy Krásné ráno moje lásko…. A další ujišťování v lásce. A poslední zprávy v 10 hodin opět jak se těší na společný život… Pak v práci u nich pauza, frajer už to nedal zatlačil na ní a ona se pod nátlakem ale vlastním rozhodnutím během pár sekund po tom všem VYPAŘILA…. Kdyby byly nějaké náznaky už předem, ale nic, naopak spíš podezřelé moc příjemná, romantická, milování atd.,…. Slzy štěstí u milování, po tom co zažila v předchozím 10 letém vztahu za bolest….. A najednou po poslední zprávě s vyznáním lásky cca za hodinu BLOK VŠUDE. SMS, FB, prostě vše. Člověk nevěděl jestli žije, jestli nenabourala autem, jestli se jí něco nestalo. A vrcholem všeho bylo, že dotyčného jsem znal z práce, tak nevědomky jsem mu volal AHOOJ, NEVÍŠ, BYLA DNESKA V PRÁCI????? ještě člověk ze sebe udělá debila jak se staral a přitom volal novému du.ákovi. Závěr? Věřím, že karma je dobije za tohle a vím, že nikdy nebude šťastná. Nikdy a odplata v životě za tohle čeká každého. Nikdy to nikomu nepřeju, byla to ta nejhorší zkušenost! bezmoc, hlavně ten strach jestli je ten druhý v pořádku. Když člověk někoho miluje, opravdu má o druhého šílený strach. Nikdy ta dotyčná nepochopí, jaký to byl zmatek, bolest, strach co se stalo. Snad až bych ji to ani nepřál, protože člověk málem přestal dýchat, jak miloval a měl strach o druhého..... Časem člověk začíná zjišťovat, že dotyčného člověka vlastně neznal. Přes lásku, milování, touhu, společné zážitky, objetí, smích si člověk ani nevšiml, kdo vedle něho jde..... A přitom paradoxem bylo, že sama tato osoba na naprosto prvním rande před 1,5 rokem brečela 15 minut v kuse v objetí, vzlykala, že se to nedalo zastavit štěstím a tím, že nevěřila, že se jí splnil sen o kterém vždy snila. Nikdy jsem nezažil a nikdy už nezažiju, aby holka na prvním rande brečela štěstím 15 minut a nešlo to zastavit. A z toho plyne ponaučení: ANI TOTO NENÍ ZÁRUKOU, ŽE NAKONEC TA SAMÁ OSOBA SE VYTRATÍ BEZESLOVA. citový ztroskotanec, narcistka, bez špetky vnímání bolesti toho člověka co na druhé straně umíral strachem jestli žije......