Advent aneb Stres ve vánočním převleku

fashion

V neděli budeme rozsvěcet první svíčku na adventním věnci. Všichni víme, co to znamená. Vánoce se kvapem blíží a my máme 4 týdny na to, abychom nakoupili dárky, uklidili a vyzdobili dům, napekli cukroví a k tomu si vychutnávali všudypřítomnou a „opojnou“ vánoční atmosféru, pohodu a klid.


Chápání adventu jako doby zklidnění se však postupem času nějak vytratilo. Při myšlence na to, že do Vánoc zbývají už JEN čtyři neděle se zježí vlasy na hlavě nejednomu dospělému. Teď teprve začíná ten pravý vánoční shon a spěch. Na pohodu a klid si ani nevzpomeneme.


Všudypřítomná komerce…


Přesně ta z vánočního období udělala snad tu nejvíce stresující část roku. Se začátkem školního roku se začaly pomalu, ale jistě plnit regály v obchodech vánočními ozdobami, mikulášskými figurkami a rozverné tóny letních hitů z reproduktorů nahrazují rolničky a koledy.


V listopadu obchodní centra přitvrdí a jen co se za vámi zavřou dveře, už vás vítají hostesky s letáčky na výhodné Black Friday výprodeje, které si rozhodně nemůžete nechat ujít. Domů odcházíte s hrstkou toho, pro co jste přišli, ale zato s plnou náručí prospektů a náladou na bodě mrazu. A stejně na nás útočí reklamy z televize, rádia, na internetu.


… a záchvaty paniky


I když se sebevíc snažíme na sobě nedat nic znát a zachovávat alespoň zdání idylických příprav na vánoční svátky, ve skutečnosti často bojujeme s panikou. Moderní doba a společnost nám neustále předhazuje jakýsi ideál dokonalosti, kterému se chceme stůj, co stůj vyrovnat.


A tak se kamarádky předhánějí, která bude mít napečeno více druhů cukroví, bez ohledu na to, zda po Vánocích většinu vyhodí do koše, protože nebude nikdo, kdo by to množství dokázal spořádat. Muži dostanou za úkol pověsit na dům co nejvíce světýlek, aby letos všem vytřeli zrak a aby byl jejich dům vidět na míle daleko, možná i z vesmíru.


A hlavně nezapomenout na dopisy Ježíškovi, které se podobají dlouhým nákupním seznamům. A co teprve úklid, návštěvy přátel, rodiny, vánoční večírky, dárky pro kolegy, sousedské sešlosti atd. atd. Příprava dokonalých Vánoc nás doslova převálcuje.


Podle americké autorky Mary E. Chase nejsou Vánoce jen významným datem v kalendáři, ale stavem mysli. Proto je jen na vás, jaké si ty své dokonalé Vánoce uděláte.


Advent si užívejte, ne přežívejte!


Zatočte se všemi konvencemi. Kdo má právo vám diktovat, jak byste si měli Vánoce užít? Každý jsme jiný, máme jiné zájmy, ctíme jiné tradice. Vánoce mají být především o pohodě a klidu, ne o stresu, shonu a prázdné peněžence.


V první řadě si přenastavte priority. Musíte mít vše dokonalé i za cenu hádek a rodinných sporů? Nejsou právě vánoční svátky časem rodinné pospolitosti? Zkuste si toho na sebe tolik nenakládat, rozdělte přípravu také na ostatní členy rodiny, ale hlavně to nepřehánějte. Nemusíte mít dvacet druhů cukroví, upečte jen to, co máte doma opravdu rádi a co nebudete muset vyhazovat. A jestli pečete jen z donucení? Tak nepečte, ale s klidem v duši si objednejte u nějaké cukrářky. Návštěvy to stejně nepoznají a vy si ušetříte spoustu stresu.


Hoďte za hlavu řeči sousedky, která vám tvrdí, že nejste dost dobrá jen proto, že jste si letos nestihla umýt před zimou okna. Není to pravda. Ona nevidí, kolik povinností v průběhu celého roku máte, že zvládáte práci, rodinu a vše okolo. Takové řeči vám sice dokáží zkazit náladu, ale je potřeba je házet za hlavu. Důležitá je vaše rodinná pohoda, a tu určitě jedna neumytá okna nerozhází.


A v neposlední řadě eliminujte množství vánočních dárků. Co jde, nakupte z pohodlí domova přes internet a rozhodně nemusíte nakoupit úplně vše. Zaprvé naučíte vaše děti skromnosti, zadruhé se nezruinujete. I Ježíšek má své limity.

 

Pokud se z naučených stereotypů neumíte vymanit sami, nebojte se obrátit o pomoc na psychologa. Ten vám pomůže zvládnout stres (nejen) o vánočních svátcích, naučit se říkat ne, srovnat si priority, poradí, jak relaxovat aj.

 


MOJRA NADĚLUJE PSYCHICKOU POHODU

 

Jelikož si uvědomujeme, jak stresující vánoční období může být, připravili jsme si pro vás malé předvánoční překvapení.

 

KAŽDOU ADVENTNÍ NEDĚLI SE MŮŽETE TĚŠIT NA JEDEN DÁREK!

 

ás na Facebooku a Instagramu a dozvíte se více.

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.