Strašák jménem manželská poradna

fashion

V dnešní době úžasných možností je s podivem, že lidé často své problémy ve vztazích neřeší. Respektive se vyhýbají tomu, vyřešit je s odborníkem, přestože je to mnohdy jediná možnost, jak zachránit vztah. Dnes se zaměříme na důvody, které párům v návštěvě manželské/partnerské poradny brání a přiblížíme si, proč by tomu tak být nemělo.

Ještě jsem neviděla vztah, který by byl veskrze „sluníčkový“, hádky a nedorozumění k partnerství tak nějak patří. Co si budeme povídat, bez občasného domácího dusna, bychom se ve vztahu asi nudili a usmiřování pak většinou stojí za to. Jenže všeho moc škodí. Vyříkat si, co nás s partnerem na tom druhém štve, s čím jsme nespokojení apod. je pro vztah přínosné, ale nesmí to být na denním pořádku. Od každodenních hádek je to jen krok k partnerské krizi. A krizi, tu je potřeba opravdu důkladně vyřešit, smést ji ze stolu se nevyplácí. Někdy nejsou partneři schopni překonat manželskou krizi bez úhony sami, proto je namístě vyhledat manželského poradce. Jenže…

Aby bylo možné vztah zachránit, musí to chtít oba partneři. Každý člověk je však jiný a jinak se projevuje při řešení konfliktů. To, že váš partner odmítá navštívit odborníka, nemusí pramenit z nedostatku lásky k vám, ale spíše z pocitu osobního selhání a strachu z reakce okolí. Dodnes převládá představa, že co se děje za dveřmi domova, má tam také zůstat. Ale ruku na srdce, každý se s problémy svěří alespoň nejlepšímu příteli, aby se jak vypovídal, tak získal nezaujatý pohled na věc. V tuto chvíli mě napadá otázka, proč se tedy raději nesvěřit psychologovi, který má v řešení partnerských problémů praxi a nabídne ne laický, ale veskrze odborný názor? Je to jednoduché, nejlepší přítel vás dobře zná, dokážete se mu otevřít, kdežto psycholog je pro vás cizí, což ve vás vzbuzuje dost velké pochyby. Partneři by se však měli uvědomit, že právě nezaujatý názor třetí strany je mnohdy klíčem k vyřešení problémů. Dalším důvodem, který brání v návštěvě poradny je stud a názor že partnerská terapie nemá smysl. K tomu řekneme jen to, že pod vedením dobrého partnerského poradce se dokáže otevřít i ten největší stydlín a je podloženo mnoha studiemi, že párová terapie pomohla zachránit nejeden vztah. Velkým problémem dnešní uspěchané doby je také nedostatek času a financí. Partneři často nemívají čas do poradny dojíždět, či se zaleknou toho, že je terapie zruinuje. Tady asi opravdu záleží na tom, zda jste ochotni do vztahu něco investovat, zda vám za to stojí. Protože pokud ano, je fungující vztah jednou z nejlepších životních investicí.

Často se setkáváme také s tím, že partneři si neuvědomují, že psychologa potřebují. Myslí si, že jejich problémy nejsou dost vážné. To je také špatný přístup, protože i sebemenší (neřešený) problém může být příčinou rozchodu. V kostce bychom řekli, že na manželského poradce se máte obrátit vždy, když si s problémem ve vztahu nebudete vědět rady. Nevzdávejte se, pokud první konzultace s poradcem nebude příjemná, psycholog totiž pátrá po podstatě vašich problémů a světe div se, ty mají mnohdy své kořeny v minulosti. Nejeden traumatický zážitek z dětství se odrazí na našem fungování v běžném životě, i když si to často ani neuvědomujeme.


Partner návštěvu manželské poradny odmítá – co teď?

V první řadě musíte zjistit, zda chce i on váš vztah zachránit. Pokud ano, můžete zkusit partnera i přes jeho odmítavý postoj přesvědčit. Rozhodně jej však nenuťte a nedávejte ultimáta, nebylo by to k užitku. Pravidlem číslo jedna je mluvit,mluvit, mluvit. Jak jinak i zde je komunikace základem úspěchu. Svěřte se partnerovi s tím, proč si myslíte, že vám manželská poradna může pomoci, co od toho očekáváte, že chcete pro záchranu vztahu udělat vše. Vyslechněte si názor partnera a reagujte vhodnými argumenty. Avšak pozor, jakýkoliv vážný rozhovor vyžaduje dobré načasování, nelze jej vést jen tak mezi dveřmi. Nechtějte po partnerovi, aby se rozhodl z minuty na minutu, dopřejte mu čas na rozmyšlenou (ale zase v nějakých rozumných mezích). No a pokud ho nepřesvědčíte, nevěšte hlavu. Zkuste nejprve vyhledat psychologa sami, začněte řešit své problémy. Partner tak uvidí, že má terapie pro vás přínos, že se vy snažíte vztah zachránit a je vysoce pravděpodobné, že se postupem času rozhodne k vám připojit. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.