Jak najít rovnováhu mezi prací a rodinou

fashion

Mateřství změní nejedné ženě život. Najednou je tu človíček, který potřebuje péči, chce mít svou maminku pořád u sebe. Jakmile se schyluje rodičovská dovolená ke svému konci, nastává etapa bilancování a žena stojí před nelehkým rozhodnutím – dát přednost práci, nebo dítěti? Je nasnadě, že dítě a rodina by měla mít vždy a před vším navrch. Jenže ruku na srdce, málokomu to finanční situace dovolí a matka se musí vrátit do práce.

Ke kolotoči rodinných a manželských povinností se tak přidávají i ty pracovní. Začíná shon, který se buďto postupem času uklidní, nebo vám přeroste přes hlavu. Mnoho žen se kvůli dětem poohlíží po méně časově náročné práci tak, aby co nejvíce udrželo rovnováhu mezi rodinou a prací. Bohužel snažit se můžete sebevíc a dokonalé symbiózy nedosáhnete, vždy bude mít jedna složka navrch. Jednou onemocní dítě, podruhé vám hoří termín uzávěrky. A tak stále dokola. Je potřeba netrvat na dokonalosti, ale hledat přijatelný kompromis. Jinak se může stát, že propadnete chronickému stresu, který se neblaze projeví na vašem zdraví.


Matka – manažerka času


Základem pro to, abyste vše v relativním klidu zvládla je plán. Jen díky dobré organizaci se vyhnete stresujícím situacím, chaosu a nestíhání. Nebuďte na to sama, ale zapojte do fungování domácnosti také ostatní členy, navařit přece může manžel, který má ten den volno, děti pomůžou s úklidem, který můžete pojmout i formou hry, babičky pohlídají apod. Jednoduše se nebojte požádat o pomoc, není to ostuda, ale výraz toho, že vám situace není lhostejná. Potřebujete udělat jarní úklid, ale nezbyde vám pak čas na děti? Najměte si uklízečku. Musíte se zdržet v práci? Poproste babičku, ať dítě pohlídá, nebude tak samo a vy můžete pracovat s klidným svědomím. Hledejte možnosti, vše má své východisko, jen je potřeba přijít na to, co vyhovuje vám, vašim blízkým a zaměstnavateli.

Naučte se zavírat dveře. Jakmile přijdete z práce domů, netahejte přes práh starosti z práce. Stejně tak ráno, když přijdete do zaměstnání, rodinné starosti nechte doma. Naučte se jednoduše tyto dvě složky života oddělovat, samozřejmě se vzájemně prolínají, ale vše s mírou. Tohle opravdu není nic snadného a zná to nejspíš každý z nás. Komu se ještě nestalo, že přišel po náročném dni z práce domů, v hlavě pořád myšlenky na otravného klienta, nepříjemnou kolegyni, naštvaného šéfa? A pak stačí, aby se děti chovaly trochu víc hlučně a vylijete si vztek na ně. V první chvíli se vám sice uleví, ale pak nad tím začnete přemýšlet, vyčítáte si to. Stejně tak si můžete vylít zlost na manžela v práci, kde se budete na všechny utrhovat… Pracovní a rodinné starosti se nemají míchat. A tečka.

V neposlední řadě však nezapomínejte sami na sebe. I sebevíc vytížená matka má své potřeby a zájmy. Dovolte si občas vybočit z kolotoče povinností, oddechněte si, zrelaxujte. Jestliže máte výčitky, že kvůli tomu zanedbáte rodinu, naplánujte něco společně. Stačí třeba jednodenní výlet, návštěva divadla, kina. Scházejte se s kamarádkami, ty, co také mají děti vám jistě potvrdí že najít kompromis mezi rodinou a prací není lehké, ale dá se to zvládnout. Zvládla to vaše babička, vaše matka a vy to také zvládnete.

 

Někdy se však celý ten stres kolem návratu do práce a rodinných povinností nakupí a hrozí výbuchem. Žena pak trpí pocitem nedokonalosti, méněcennosti, vyčítá si, že kvůli práci zanedbává rodinu a kvůli rodině neodvádí nejlepší výsledky v práci, vše se v ní bije a neví jak z toho ven. Ono často zabere vypovídat se někomu nezaujatému, člověku, který vás nebude hodnotit, srovnávat ani soudit. Namísto toho vám nabídne různé možnosti řešení a zaměří se na to, abyste opět získala duševní pohodu. Ano, tím člověkem je psycholog. Pod jeho vedením se naučíte udržet rovnováhu a řešit stresové situace s co největším klidem.

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.