Rodinné vztahy: Když si nerozumíte s matkou

fashion

Matka. Pro dítě člověk, ke kterému se upíná. Člověk, který je synonymem dokonalosti. Mateřská láska je bezpodmínečná, čistá, silná. Vždy, když upadnete nebo uděláte chybu, je matka tou, která vás zvedne a za každé situace podrží. Nic není sladšího než ten pocit bezpečí, který nám matčina náruč skýtá.


Jenže… Matky nejsou dokonalé. To opravdu ne. Dělají chyby. A dost často tam, kde bychom to čekali nejméně – ve výchově a péči o své dítě. A tak se milující vztah s matkou může dostat k bodu mrazu, city ochladnou, odcizíte se, nenalézáte u ní pochopení.


Pojďme se podívat na nejčastější konflikty, které narušují vztah s matkou a jak se s nimi můžete vyrovnat.


Matka pečovatelka


Chce pro své dítě bezesporu to nejlepší. Jenže svou péči doslova přehání. Když jste byli malí, nejspíš se vám tahle starost líbila. Nemuseli jste řešit oblékání, matka vždy našla, co jste hledali, udělala za vás domácí práce a jakékoliv rozhodování učinila ona.


Jenže postupem času, čím jste byli starší, vám tahle přehnaná péče začala pěkně lézt na nervy. Už v tom nevidíte nic roztomilého a chcete se postavit na vlastní nohy. Hlavou vám běží, že ve vás a vaše schopnosti vlastní matka nevěří. A tak jsou na denním pořádku hádky a konflikty.

 

 

Myslete na to, že vaše matka pro vás chce to nejlepší. Věří ve vás, ale stále za vás cítí zodpovědnost a bojí se. Obává se toho, že by se vám nevedlo tak, jak si pro vás vysnila. Nechce, abyste museli řešit složité situace a snaží se vám co nejvíce umést cestičku. Pokud chcete váš vztah s matkou vyřešit, zkuste ji pochopit. Ukažte a vysvětlete ji, že spoustu věcí dokážete sami. Dejte ji najevo, že její snahu chápete a oceňujete, ale že by měla pochopit i ona vás. Dokažte ji, že jste připraveni přijmout zodpovědnost za svůj život.

 

 


Matka bez hranic


Je to prototyp matky, která má potřebu se vám plést do života, i když už máte vlastní rodinu. Razí heslo: Můj způsob je nejlepší! Začne se vám míchat do vztahu, do výchovy dětí, neustále vše kontroluje po telefonu… Jenže vy si chcete dělat věci podle svého. Proč to neumí pochopit?


Tento typ matky se neumí vyrovnat s odchodem dětí z domova. Najednou cítí obrovskou prázdnotu, myslí si, že už ji nikdo nepotřebuje. Pro tento stav existuje dokonce i odborný název – syndrom prázdného hnízda. Energii, kterou věnovala péči o vás, najednou nemá matka kam investovat, neví, co dělat. A tak ve snaze zůstat součástí vašeho života si ani neuvědomí, že to přehání.


 

Domluvami a hádkami nic nezmůžete. Zkuste to proto jinak. Nevynechávejte matku z dění u vás doma úplně, ale najděte ji smysluplný úkol. Zahradničí? Ptejte se ji na radu, jak pečovat o vaše květiny. Plete? Poproste, aby vám upletla svetr na zimu… Mějte vždy vše pod kontrolou, když se zaměříte na oblast, kde vám matčiny připomínky nebudou vadit, ona se bude cítit doceněná a vy se z toho nezblázníte.

 

 


Matka se srdcem z ledu


Některé matky neumí dávat najevo své city. Ani svým dětem. Ty sice milují, ale nějaké tulení, hraní apod. nečekejte. Kvůli tomu pak ochladne jakýkoliv vztah, který byste s matkou mohli mít. Myslíte si, že jde o krkavčí matku? Nenechte se mýlit. Protože mateřská láska je i zde v hlavní roli. Jen je ukrytá. Důvodem může být např. zkušenost z vlastního dětství, kdy vaší matce její rodiče náklonnost neprojevovali. Může ji pak připadat naprosto normální, že se k vám chová odměřeněji než jiní rodiče ke svým dětem.



Zkuste prolomit ledy. První krok je na vás. Projevte své matce náklonnost, obejměte ji… Nebojte se strávit více času v její společnost. Svěřte se ji, co pro vás znamená a že byste chtěli vědět, co znamenáte vy pro ni. Není od věci se také zamyslet nad tím, jak vaše matka v určitých situacích reaguje. Třeba vám vyznává lásku po svém a vy jste si toho jednoduše nevšimli.

 

 



Obecné zásady a doporučení pro zdravý vztah s matkou


Situací, ve kterých to mezi matkou a dětmi skřípe je opravdu mnoho. Proto jsme si připravili určitá doporučení, co by ve zdravém vztahu matka-dítě nemělo chybět.


  • Komunikace

    Mluvte, mluvte a mluvte. Nic není lepšího a efektivnějšího, než když se se svými pocity a potřebami svěříte. Nebojte se mluvit o svých problémech, o tom, co vám vadí atd. Vyhněte se však hádkám, více toho zmůžete, pokud rozhovor povedete v klidu, bez výčitek a s jasným cílem – najít přijatelný kompromis.

  • Chvála i kritika

    Přestože mají matky tendenci své děti kritizovat, samy kritiku nesnesou. Cítí se pak podvedené a raněné. Pokud už chcete matce něco vyčíst, musíte na to jít jinou cestou. Schovejte výtku např. mezi dvě pochvaly. Schéma je jednoduché: něco pozitivního – co mi vadí – něco pozitivního.

  • Přijměte zodpovědnost sami za sebe

    Pokud chcete, aby s vámi matka zacházela jako s dospělým, musíte se dospěle chovat. Proto žádné nošení špinavého prádla k mamince na vyprání, žádné každodenní obědy, abyste nemuseli vařit… Nejste přeci žádný mamánek!

  • Společné chvíle

    Jestliže jste se s matkou odcizili, zkuste to napravit a vymezte si čas jen sami pro sebe. Můžete chodit do kina, do divadla, na různé akce, do restaurace, nebo jen posedět společně doma a povídat si. Fantazii se meze nekladou. 

 



Je-li situace obzvlášť náročná, pomoc můžete najít v psychologické poradně. Na psychologa se můžete obrátit individuálně, lepší možností je v těchto případech společná konzultace s matkou, tedy rodinné poradenství. Milým gestem, kterým své matce ukážete, že vám na vztahu s ní záleží a že opravdu máte snahu s ní vyjít, je zakoupení dárkového poukazu právě na společnou psychologickou 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.