Jak zvládnout posttraumatickou stresovou poruchu

fashion

Prošli jste si nějakým hrozným zážitkem a říkáte si, že je to za vámi. Chcete za tím udělat tlustou čáru a být zase v pohodě jako předtím. Jenže to nejde. Ani čas nedokáže tyto staré rány zhojit, ale vy chcete. Tak moc toužíte hodit prožité trauma za hlavu. Jenže jak?


Když zděšení přetrvává…


Násilné přepadení, přírodní katastrofa, autonehoda, smrt blízké osoby… To je jen velice krátký výčet případů, při kterých zažíváme obrovský nápor stresu. Určité reakce, které při těchto traumatizujících situacích prožijete jsou žádoucí a pomohou vám se se vším vyrovnat. Někdo cítí silný třes, zděšení, strach či smutek. Přichází to automaticky, bezprostředně po prožitém traumatu. Odborně se tyto projevy označují jako akutní stresová reakce a do několika hodin odezní.


Pak jsou tu však případy, kdy prožité trauma je natolik silné, že neodezní. Možná se v první chvíli upozadí, ale za nějakou dobu propukne zděšení znovu. A to ani nemusíte být přímým účastníkem traumatizující události, ale třeba jen pozorovatelem. V tomto případě již nejde na akutní reakci na stres, ale o něco mnohem závažnějšího – posttraumatickou stresovou poruchu, zkráceně PTSD.



Příkladem za všechny mohou být vojáci. Ti jsou při svých misích často svědky mnoha zvěrstev, ať už je to týrání dětí, znásilňování žen, zabíjení…


Trpím PTSD?


Příznaky posttraumatického syndromu nejsou u všech stejné. Někoho trápí poruchy spánku, smutek, nepopsatelný strach a jsou neustále ve střehu. Jiný má hlavu plnou vzpomínek na prožité trauma a často nedokáže myslet na nic jiného.


Znovu, znovu a znovu…

Ve snech a vzpomínkách si celý zážitek donekonečna opakujete. Pořád dokola a neumíte s tím přestat. Jste v šoku a cítíte zděšení… Úplně jako tenkrát, jako byste se ocitli v časové smyčce, ze které nejde uniknout.


Neúplná skládačka…

Někdy si nedokážete vybavit, co přesně ve vás celý šok vyvolalo. Detaily jsou jakoby v mlze. Víte, že to bylo hrozné, ale nedokážete si spojit všechny dílky, některé momenty jednoduše chybí. I to je jeden z projevů PTSD.


Nevidím, neslyším…

Třetím důležitým projevem posttraumatického syndromu je vyhýbání se všemu, co by vám prožité trauma mohlo připomenout. Ať už to jsou lidé, místa, zvuky, chutě, pachy…




Kritéria pro diagnostiku PTSD – musí být přítomny alespoň dva z těchto příznaků*:

  • porucha spánku
  • podrážděnost
  • časté úlekové reakce
  • zvýšená bdělost


    *Tyto příznaky se mohou vyskytovat i v rámci běžného života. Klíčové tedy je, že se projeví ve vztahu k traumatizujícímu zážitku. Konkrétně pokud se rozvinou do 6 měsíců od tohoto zážitku. Nutné je samozřejmě vyloučení jiných onemocnění.



Jak se zbavit posttraumatické stresové poruchy?


Bez pomoci odborníka se neobejdete. Léčba je založena zejména na terapii, nejčastěji kognitivně-behaviorální či EMDR (technika, při které se využívá specifických pohybů očí). Často bývá terapie také doplněna antidepresivy či léky snižujícími úzkost.


Léčba PTSD může trvat i několik let, symptomy mohou postupně nabírat na síle. V některých případech po letech onemocnění sice může odeznít, častější je však případ, kdy dojde k tzv. latenci – symptomy odezní navenek, ovšem uvnitř přetrvávají a mohou se kdykoli v budoucnu znovu vynořit. Proto je důležité zahájit terapii s psychologem co nejdříve. 







Pokud si nevíte rady a pořád trochu tápete, jestli pomoc psychologa vyhledat nebo ne, rádi vám s tím pomůžeme. Můžete využít naší telefonické podpory (+420 731 226 690) nebo napsat e-mail na adresu poradna@mojra.cz.  Technická podpora je vám také k dispozici na chatu, který naleznete v pravém dolním rohu na našich webových stránkách.

Stačí, když stručně popíšete váš problém a my vyhledáme psychologa přímo pro vás, pomůžeme s objednávkou a objasníme všechny dotazy a nejasnosti týkající se psychologické konzultace.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.