Návrat do minulosti pomocí regresní terapie

fashion

Mnoho našich problémů má kořeny v dětství. Ať už jsou to různá traumata spojená s násilím, nehodami nebo ztrátou blízké osoby. Abychom se s nimi dokázali vyrovnat, raději na ně zapomeneme, jednoduše je vytlačíme z mysli.


Jenže pak jednoho dne se objeví nějaký problém v dospělosti, my jej chceme stůj, co stůj vyřešit, ale nevíme jak. Jednoduše neumíme přijít na příčinu. Ale ona tam někde je, musí být. A tak zkoušíme vše, a možná právě i regresní terapii.


Regresní nebo Abreaktivní hlubinná terapie?


Ve spojení s regresí můžete slyšet oba dva tyto názvy. Jde v podstatě o jedno, a to samé – řízené vzpomínání.  


U regresní terapie se však hojně využívá také hypnóza. Tento styl byl ještě do konce minulého století velmi oblíbený v USA. Dnes už hypnóza neslaví takové úspěchy.


Abreaktivní hlubinná terapie je pak českou obdobou regresivní terapie. Hlavním rozdílem je však to, že hypnóza v abreaktivní terapii nemá své místo.  Tuto originální abreaktivní metodu zavedl v Československu v 80. letech minulého století Ing. Andrej Dragomirecký – terapeut bez lékařského vzdělání, který vydal řadu publikací, od kterých odvíjí svou praxi. Dragomireckého přístup, stejně jako celá regresní terapie, je však řadou odborníků (lékařů, psychologů i psychiatrů) i dnes odmítán.


Co pomůže regresní terapie vyřešit?


Regresní terapie se podle dostupných informací osvědčila při řešení potíží spojených s astmatem, alergiemi, chronickými bolestmi, obezitou. Může pomoci při zvládání závislosti, s poruchami spánku, strachem, fobiemi, různými traumaty. Napomáhá při řešení problémů v mezilidských, partnerských, rodinných vztahů, při nízkém sebevědomí a odstraňuje pocity nejistoty.


Regresní terapii využívá ve své praxi mnoho psychologů i psychiatrů. Přesto je mnohými odborníky stále zpochybňována. Např. britská The Royal College of Psychiatrists zakázala svým členům regresní terapii praktikovat.


Co vás při regresi čeká?


Terapeut v první řadě usiluje o navození klidového stavu klienta. Je proto potřeba se naprosto uvolnit. Pokud bychom to měli k něčemu přirovnat, pak by se tento stav dal popsat jako změněný stav myšlení, který zažijete např. při hluboké meditaci.


Jakmile klient vstoupí do svého podvědomí, začne si vybavovat různé vzpomínky, a to do nejmenších detailů. Své pocity a vzpomínky sdělujete psychologovi, který se vás v případě potřeby snaží nasměrovat správnou cestou tak, abyste odhalili příčinu současných problémů.


Někomu se to podaří hned při první terapii, jiný potřebuje takovýchto cest podniknout více. Ať tak či onak, jakmile narazíte na okamžik (vzpomínku), která je příčinou vašeho psychického strádání, budete přesně vědět, jak jste tehdy reagovali, co jste cítili, co to ve vás zanechalo. A můžete začít pracovat na nápravě.


Regresní terapie sice špatné vzpomínky nevymaže, ale díky pomoci terapeuta se s nimi budete umět vypořádat. Zjednodušeně řečeno přestanete žít minulostí.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.