Dvojí příznaky, jedna diagnóza: Smíšená úzkostně depresivní porucha

fashion

Nekončící únava, stavy smutku a pocit beznaděje se mísí se strachem z ničeho a ze všeho. Tlačí vás na hrudi, svírá se vám hrdlo, nedokážete ovládnout svou nervozitu, přitom ani přesně nevíte, z čeho vlastně jste nervózní. Jedni vám tvrdí, že trpíte depresemi. Druzí, že jde o úzkost. A víte co? Nejspíš mají pravdu všichni, může totiž jít o smíšenou úzkostně depresivní poruchu.


Úzkost je když…


Každý z nás mívá sem tam nějakou tu zlou předtuchu. Prostě víme, že se blíží nějaké nebezpečí. Díky tomu se na něj dokážeme připravit, nebo se mu vyhnout. Jakmile však úzkost přeroste z obranného mechanismu v něco, co totálně ovlivní naše každodenní fungování, je to špatně.


Tady už nejde o předtuchu jako takovou, ale o složitou kombinaci strachu a fyzických obtíží, které rozhodně nemají žádný obranný charakter. Právě naopak.


Deprese je když…


Míváte depku? Špatnou náladu, kdy vás nic nebaví a vidíte svět jen černě? Nic zvláštního, protože depka dolehne čas od času na každého. Nebojte, za chvíli odezní a vy si na ni ani nevzpomenete. Jenže co když to není „jen“ špatná nálada, která skončí? V tom případě už nejde o depku, ale o plnohodnotnou depresi.


Deprese postihuje okolo 20% populace a je to stav naprostého zoufalství, plný pesimismu a totální ztráty smyslu života. Je to nemoc, psychická porucha.


Špetka deprese, špetka úzkosti a pořádně promíchat!


Představte si, že cítíte neustálý strach z něčeho neurčitého a k tomu všemu vás neopouští rozmrzelá nálada a smutek. Pláčete a bojíte se. Bojíte se, a tak pláčete. Den za dnem. Není divu, že lidé trpící touto poruchou raději žijí v izolaci, nebo častěji páchají sebevraždy. Proto je důležité poruchu co nejdříve odhalit a léčit.


A to není ani pro odborníky nijak lehkým úkolem. Jak deprese, tak úzkost mají své specifické příznaky. Abychom mohli hovořit o smíšené úzkostně depresivní poruše, nesmí žádný z projevů té či oné poruchy převažovat. A zde je kámen úrazu už při prvotní diagnostice. Většinou totiž klient navštíví psychologa v momentě, kdy trpí pouze depresí a úzkost se rozvine až jako reakce na depresivní stavy, nebo naopak.


Je pak na psychologovi/psychiatrovi, jak moc bude při diagnostice pečlivý a bude si všímat i sebemenších maličkostí. Jelikož se však psychiatři a psychologové v průběhu své praxe s touto smíšenou poruchou setkají jen výjimečně, bývá jimi značně podceňována.


Jedna diagnóza, dva doktoři…


Při léčbě smíšené úzkostně depresivní poruchy je potřeba myslet jak na léčbu tělesných, tak i duševních symptomů. Proto se neobejdete bez pomoci psychiatra i psychologa.


Nejprve psychiatr určí správnou kombinaci léků na úzkost a deprese. Jelikož jsou obě poruchy v rovnováze, musí se dbát i na přesný poměr preparátů. Někteří psychiatři volí v začátku léčby také benzodiazepiny, ovšem ty jsou vysoce návykové, takže by měly být užity spíše jen v opravdu výjimečných případech.


Psycholog následně zvolí vhodnou terapii, při které se zaměří na odhalení a odstranění příčiny úzkostných a depresivních stavů. Velmi dobře se osvědčila kognitivně behaviorální terapie. Avšak i zde je nutné přihlédnout na jedinečnou osobnost klienta, každému totiž může vyhovovat něco jiného. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Irena

Dobr

Irena

Dobrý večer pane doktore .Nejdříve se představím. Jmenuji ji se Irena Fojtová a je mi 68 let za pár dní mi bude 69 let. Potřebuji od Vás radu ohledně svých 2 dcer. Ta starší se jmenuje Renáta a mladší Irena a má ještě 2 mladší děti syna nejmladší dceru s kterými jsem,ale v pohodě. Ty dvě starší dcery mě hrozně bodly do srdce, Hrozně to bolí. Ta mladší Irena se mnou nemluví skoro 5 let A já jí ale ničim neublížila.Když se jí narodil chlapeček před 4 lety a já jsem ho ještě neviděla. Když jsem jí volala na telefon a ptala jsem se jí se mnou nemluví,tak řekla,až přijede do Litvínova,že se u mě zastaví,ale nepřišla. Zablokovala si mě v telefonu i na facebooku. Chtěla jsem za ní jet,ale syn se bojí,že mě rozčílí. Tak jsem to nechala být. Já jsem na to přišla proč se mnou nebaví,protože Renáta jí řekla o našich hádkám.Ty hádky vznikly s důvodu,že šlo o děditství mé matky.Před 5 a půl lety mi umřel manžel a moje matka rok a půl po manželovi byla to pro mě velká bolest!! A tak se mi Renáta ptala,jestli má všechno oběhat tak jsem souhlasila a byla jsem ráda,že to nemusím znova podstupovat. Matka neměla žádný majetek,akorát 5000 kč přeplatek za vodu. A jednou jsem jí zavolala, jestli se už ozvala notářka a ona řekla že ju tak jsem se jí zeptala,jestli to už je uzavřený,řekla že ju. Ale pak mi Renáta řekla,že ona je dědíčka. Myslela jsem si nejdříve,že si dělá srandu!! pak jsme si každá řekla svůj názor na to,vyvrcholito tak,že jsem dostala amok a řekla jsem jí věci což mě pak mrzelo a zhroutila jsem se z toho. Musela jsem utéct k sousedce,abych jí řekla co mi dcera sdělila. Trvalo to pár dní,než jsem se z toho vzpamatovala,nečekala jsem od ní. A to je asi ten důvod,proč se ta mladší dcera Irena se mnou nebaví,ale od té doby se se mnou nebaví ani vnoučata,poštvala je pro ti mě,což mě taky mrzí a když jsem se ptala vnučky,jestli je to správný,jak se ke mě její máma zachovala tak souhlasila s ní.Víte pane doktore já jsem byla dobrá máma,vždycky byli pro mě na 1.místě a ony mi to ted takhle oplácí. Ju,ještě jsem zapoměla napsat,že se už 23 let léčím na psychiatrii s se smíšenou depresivní poruchou a ted mi nedávno doktor řekl,že to mám chronický. Kolikrát jsem si řekla,že bych tu už nechtěla být,ale jsem tu kvůli pejskovi. Nic mě nebaví chce se mi hodné spát,nezvládám ani domácí práce jsem stále dost unavená. Chtěla bych si s nimi o všem popovídat,ale oni nemají zájem.Přála bych si,abychom se udobřli a tak potřebuji Vaší radu,jestli si tady po tom všem zaslouží moje odpuštění. Je to hodně bolestivý.Předem děkuji a s pozdravem Irena Fojtová