Psycholog nebo psychiatr? Za kým jít, když mě trápí deprese?

fashion

Mám depku. Každý z nás to někdy prohlásil. Najednou nemáme na nic náladu, jsme smutní, unavení, trápí nás nějaký splín… Jenže ona není depka jako depka. Pokud se vám nálada během pár dní zlepší, máte vyhráno a depresí nejspíš netrpíte. Pokud ne… No, v tom případě máte problém, který je potřeba řešit.


Ale s kým? Stačí jít k praktickému lékaři, nebo mám raději vyhledat psychiatra? Nebo psychologa? Kdo mi pomůže?


Jak poznám depresi?


Od běžné špatné nálady ji dělí jeden podstatný fakt – deprese je dlouhodobá a bez odborné pomoci se ji nezbavíte. Deprese je psychické onemocnění, které řadíme mezi poruchy nálady. Jak poznat depresi? Projevuje se silnými pocity smutku, celkovou skleslostí a sníženou energií. Dotyčný nemá chuť vykonávat jakoukoli činnost, často je pro něj těžké vůbec ráno vstát z postele. Najednou nic nedává smysl. Depresivní člověk se cítí prázdný a nevěří, že by někdy mohlo být lépe. Toto onemocnění postihuje především dospělé, ale může se objevit také deprese u dětí.


Psycholog nebo psychiatr?


Jedna nemoc, dva odborníci. Nabízí se otázka, kterého z nich vyhledat, který vám lépe dokáže pomoci? Ideálně byste měli navštívit oba. Proč? Jednoduše proto, že každý z nich se zaměřuje na léčbu trochu jinak, a když se tyto dva přístupy spojí, jsou mnohem efektivnější.


Psychiatr je tím, kdo může depresi diagnostikovat a předepsat léky. Určitě je vhodné ho vyhledat, pokud depresivní stavy přerostly určitou mez, např. když nedokážete ráno vstát z postele, napadají vás sebevražedné myšlenky apod. V souvislosti s těžkou depresí může psychiatr navrhnout také hospitalizaci na psychiatrickém oddělení.


Psycholog vám léky předepsat nemůže. Ovšem jeho role při léčbě deprese není o nic menší než ta psychiatrova. Antidepresiva totiž nezabírají ihned, ale až za několik týdnů. K tomu všemu léky pomáhají především mírnit symptomy, ale neodstraní je. Psycholog se pak pomocí různých terapeutických metod snaží najít příčinu deprese a spolu s klientem začne pracovat na jejich odstranění.

 


Pomoc online

Deprese dokáže člověka naprosto paralyzovat a často pak nezbývá dostatek sil k návštěvě psychologa. Naše konzultace probíhají online – přes telefonemailem nebo jako videohovor, například přes Skype. Za psychologem tedy nemusíte nikam dojíždět, konzultovat s ním můžete z pohodlí vašeho domova. 

 






Psycholožka PhDr. Michaela Miechová vysvětluje: Kdo je psycholog a kdo psychiatr?

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.