Rád se napiju, jsem alkoholik? Jak poznáte, že vám alkohol začíná přerůstat přes hlavu?

fashion

Rádi si dáte skleničku, nejdřív jednu, pak dvě a nakonec vám nestačí ani celá láhev? Pořád jste ale přesvědčeni o tom, že to máte pod kontrolou, že žádný problém vlastně nemáte, i když vám vaše okolí tvrdí opak? Nadměrné pití alkoholu se může nenápadně vplížit do života kohokoli z nás a postupně nad ním přebírat kontrolu. Mnoho lidí si bohužel neuvědomuje, že jejich pití už překračuje bezpečnou mez. Začíná to nevinně, alkohol se stává lékem na stres, osamělost, depresi. Láhev alkoholu nám náhle umožňuje přenést se do jiného světa, vidět věci jinak, zapomenout na všechny starosti, které nás tíží. Postupem času začínáme čím dál tím víc toužit po tom pocitu úlevy, který nám pití alkoholu přináší. A tady už hovoříme o závislosti.

 

Problém s pitím se nejčastěji objevuje tehdy, když ho začínáme vnímat jako lék na různé negativní emoce a starosti. Cítíme, že máme příležitost vypnout, nasadit si růžové brýle a zapomenout na vše špatné. 

 

Pokud nechcete spadnout do závislosti na alkoholu, je potřeba znát varovné příznaky.


Přinášíme vám 6 signálů, podle kterých poznáte, zda se vám pití vymklo z rukou.


1. Ztráta kontroly

Je to jeden ze základních varovných signálů, které ukazují, že máte problém s pitím. Alkohol může začít ovládat náš život zcela nenápadně.


2. Neodolatelná chuť se napít

Pokud během dne pomalu nemyslíte na nic jiného a máte na pití neovladatelnou chuť, měli byste zpozornět. Neodolatelná chuť na alkohol je dalším nebezpečným příznakem.


3. Zvýšené dávky alkoholu

Najednou vám nestačí dát si jednu skleničku, potřebujete víc. Vaše výdrž se zvětšuje. Dokážete toho vypít víc, ale i tak to na vás nikdo nepozná.     


4. Alkohol nad vším ostatním

Alkohol se stává postupně prioritou ve vašem životě. Ztrácíte zájem o své koníčky, nesetkáváte se se svými blízkými, zanedbáváte pracovní povinnosti.


5. Zapírání

Alkoholici si svůj problém s pitím velmi často nepřipouští a popírají jej. Nechápou negativní reakce okolí a myslí si, že mají vše pod kontrolou a že při trošce dobré vůle přestanou sami, kdykoliv budou chtít. 



Přečtěte si článek o tom, proč to alkoholik nezvládne sám

 


Člověk, který bojuje se závislostí na alkoholu, prochází těmito fázemi:


1. Počáteční fáze

V této fázi se začínají projevovat první příznaky alkoholismu. Člověk začíná mít potřebu zvyšovat dávky alkoholu, jeho účinek je mu čím dál tím víc příjemnější.


2. Varovná fáze

Člověk přechází od těch slabších koncentrací alkoholu na ty silnější. Pro tuto fázi jsou typické tzv. alkoholová okna, která se objevují čím dál tím častěji.


3. Rozhodná fáze

V této fázi již alkohol začíná plně ovládat člověka a doporučuje se vyhledat odbornou pomoc. Typické jsou sliby a pokusy o abstinenci, které jsou permanentně porušovány.


4. Konečná fáze

Nastupuje celková destrukce v soukromém i pracovním životě. Člověk se přestává zcela ovládat, opíjí se do němoty pořád a všude.

 


Přečtěte si článek na téma: Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

 


Nadměrné pití alkoholu se bezpochyby dříve či později projeví na našem fyzickém i duševním zdraví. K nejčastějším fyzickým následkům patří poškozená játra, riziko rakoviny, cukrovka, porucha krvetvorby, poškozený kardiovaskulární systém, atd. Co se týče psychických dopadů alkoholismu, tam se nejčastěji setkáváme s poruchou intelektu, paměti, chování  a alkoholovou psychózou. 


 

Do závislosti na alkoholu se člověk dostane velmi snadno. S náročnou cestou ven je už ale potřeba pomoc odborníka. Nenechte se zničit život a nebojte se obrátit na naše psychology, kteří se touto závislostí zabývají.




Mojra.cz – SOUKROMÁ psychologická poradna ONLINE


U nás naleznete konzultace s psychologem bez dlouhých čekacích lhůt, z pohodlí domova, v ranních, odpoledních i večerních hodinách. Vyberte si některého
z našich odborníků a začněte cestu ke spokojenému životu.  


OBJEDNAT KONZULTACI


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.