Chcete překonat závislost na alkoholu? Víme jak na to!

fashion

Prostě se jen tak napít. Dát si sklenku, dvě. Tu chuť poznal snad každý, chuť se jednoduše opít. Jenže, není pití, jako pití. Pokud vás touha po alkoholu přepadne jednou za čas, opijete se do němoty, ráno si protrpíte kocovinu a pak už máte zase na dlouhou dobu vystaráno, nic tak hrozného se neděje.


Jakmile se však z pití stane denní chleba, nemůžete vydržet ani chvíli bez toho, aniž byste si lokli něčeho ostřejšího, je na malér zaděláno. V zajetí závislosti pak schováváte láhve s pitím po bytě, nějakou menší máte schovanou v práci, placatku nosíte neustále v kapse saka nebo v kabelce. Prostě děláte vše pro to, abyste nikdy nezůstali na suchu.


Bez alkoholu jste nervózní, agresivní, třesete se po celém těle a možná máte pocit, že umřete. S alkoholem sice agrese opadá, ale stáváte se naprosto nepoužitelnými. Nedokážete uvažovat, rozhodovat se, děláte nemístné vtípky ve chvílích, kdy se to rozhodně nehodí. Jazyk se vám lepí na patro, nejde vám rozumět a své rodině děláte jen a pouze ostudu. Protože s alkoholem opadají veškeré vaše zábrany. Možná nemáte pocit na umření, ale život si zkracujete rozhodně. Protože alkoholismus sebou nese opravdu vážné zdravotní komplikace. Ať už jsou to problémy s játry, krvetvorbou, nebo zvýšená náchylnost k onkologickým onemocněním. Kromě toho, co si budeme povídat, alkohol je jako démon. Nejen ve vašem těle, ale také v hlavě. Alkoholici často trpí paranoiou, alkoholovou demencí a dalšími psychózami.

 


Alkoholik na tahu a delirium tremens

Že může alkoholika ohrozit na životě i to, že přestane pít? Kupodivu ano. Pokud alkoholik dlouhodobě a nepřetržitě pije a najednou své pití z nějakého důvodu přeruší, může nastartovat delirium. To se vyznačuje třesem, záškuby, silným pocením, poruchami spánku, nechutenstvím a vyčerpáním. Psychické příznaky jsou individuální, od dezorientace, neklidu a agrese po halucinace, poruchy paměti aj. Podstatné je, že samotné delirium je vážný stav, který může člověka zabít.

 


Nejste si jistí, jestli vaše pití nepřerostlo únosnou mez? Nebo znáte někoho takového ve svém okolí a chcete mu pomoci? 


PORAĎTE SE S PSYCHOLOGEM

 

 

5 důvodů, proč nezvládnete překonat alkoholismus sami


Prostě přestanu pít. Na tom přece není nic těžkého! Kolikrát jste si tuto větu již řekli? A jak dlouho vám vaše předsevzetí vydrželo?


Pro alkoholika totiž boj se závislostí není vůbec jednoduchý. Jen tak přestat prostě nejde. Chce to přesvědčení, odvahu a pořádnou dávku vytrvalosti. A taky někoho, kdo vám bude držet pěsti, podpoří vás a nenechá vás sklouznout zpět na dno.

 


Proč je důležité mít svého odborného sparing partnera?

 


1. Závislost na alkoholu je nemoc

Co uděláte, když máte chřipku? Jdete k lékaři. Kdybyste k němu nešli, váš stav by se den ode dne zhoršoval. No a přesně tak je to s alkoholismem. Je to nemoc, kterou je potřeba léčit. A to co nejdříve. Potřebujete někoho, kdo vám otevře oči, kdo vás přesvědčí, že máte začít bojovat. Potřebujete motivaci. A hlavně potřebujete odborníka, který vám s bojem pomůže.

 


Vyléčit se z alkoholismu není jen o tom, najít dostatečně silnou vůli, aby se dotyčný nenapil. Ne. Je potřeba kompletně změnit své myšlení, návyky a chování. Alkohol je pro mozek rychlým zdrojem odměny a pozitivních pocitů, je nutné začít pracovat na nových zdrojích.

 


2. Ale já přece nemám problém…!

Vaše okolí se trápí, už dávno si všimli, že něco není v pořádku, že pijete víc, než je zdrávo. A co vy – alkoholik – na to? Že to jen zveličují, protože vy přece nepijete tak moc. Vy žádný problém nevidíte. ¨

 


>> Přečtěte si: Jak poznat, že už vám pití přerostlo přes hlavu?

 

No a právě pro své urputné přesvědčení potřebujete někoho, kdo vám otevře oči. Někoho, kdo vás navede tím správným směrem. Protože sami sebe dokážete vodit za nos hodně dlouho, možná do nekonečna.

 


3. Boj s pokušením

Že na alkoholika číhá pokušení doslova na každém rohu, je bez debat. Alkohol je do značné míry součástí naší kultury, pijeme pro radost i na žal. Při romantické večeři si otevřeme láhev vína, grilování se neobejde bez bečky piva, oslava narozenin bez pořádné zásoby drinků. Alkohol je ve filmech, reklamách, supermarketech, na benzinkách…


Cílem úspěšné protialkoholní léčby je doživotní abstinence. Vyléčený alkoholik však musí den co den překonávat pokušení, přemlouvání na večírcích, že přece jedno pivo mu neuškodí… Opak je pravdou, jedno pivo může nastartovat opětovnou cestu k záhubě.


Proto se v průběhu protialkoholní léčby naučí alkoholik ve spolupráci s psychologem pracovat jak s pokušením, tak i s touhou se znovu napít. A mít pak po ruce někoho, kdo dokáže vábení alkoholu přehlušit je k nezaplacení.


 

4. Kolotoč slibů a zklamání

Podpora rodiny a přátel je pro alkoholika opravdu důležitá. Jenže, život po jeho boku není vůbec jednoduchý. Často je to kolotoč planých slibů, zklamání a beznaděje. Nebudeme nic nalhávat, u závislosti na alkoholu je recidiva opravdu velice častá. Což je náročné zejména pro blízké. Proto doporučujeme i po ukončení protialkoholní léčby udržovat pravidelné návštěvy u psychologa.


V rámci terapie závislosti na alkoholu se alkoholik na abstinenci důkladně připraví a naučí se, jak relapsy zvládat.

 


5. Náročná cesta ven ze závislosti


Prvním, ale zásadním bodem, za vyléčením je motivace. Alkoholik musí sám chtít svůj život změnit. Nejčastěji probíhá léčba v komunitních centrech formou skupinové, individuální a pracovní terapie (většinou je založena na kombinaci všech tří typů). 


Při léčbě se alkoholik učí pracovat s dodržováním hranic, s chutí na alkohol, s motivací k abstinenci. Kromě závislosti jako takové se při léčbě pracuje také s dalšími problémy ať už ve vztazích, práci či osobním životě. Ty totiž s pitím většinou úzce souvisí.


Jak alkoholikovi pomoci? Snažte se podchytit závislost včas, citlivě ho směřujte k léčbě a nic nezkazíte ani tím, když vy sami alkohol omezíte nebo se ho úplně vzdáte. Buďte oporou, ale nebojte se nastavit jasné hranice a pravidla a dbejte na jejich dodržení.

 


Boj s démonem jménem alkohol nezvládnete sami. Přizvěte si na pomoc zkušeného odborníka a neodkládejte léčbu na později.


OBJEDNAT SE

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.