Mám doma alkoholika! Co dělat?

fashion

Postoje k alkoholu jsou různé, abstinenti jej úplně odmítají, konzumenti vychutnávají, pijáci jím „léčí“ své deprese a alkoholici se bez něj nemohou obejít. Vztah s alkoholikem rozhodně není jednoduchý. Je to opakující se smyčka pití, slibů a zklamání. A také strachu.


Bojíte se, že ztratíte přátele, kterým opilý partner bude vadit. Děsí vás, že pod vlivem alkoholu vám partner ve společnosti udělá ostudu. Trnete strachy, aby mu alkohol nezatemnil mozek natolik, že vás začne bít, protože je v opilosti rozhodně více agresivní. Nebo máte strach o partnera, aby si neublížil, nepropil se k nemoci či smrti. A asi nejvíce se bojíte toho, že to nikdy neskončí…


Partner pije často, je tedy alkoholik?


Není pití, jako pití. Ten, který si každý den vypije pivo nebo dvě, o víkendech se zajde napít s přáteli do baru, nebo si každý večer dá sklenku vína u televize, ještě nutně není alkoholikem. Závislost na alkoholu totiž není určována kvantitou, ale mnoha dalšími faktory:


  • Neodolatelná a neovladatelná chuť na alkohol.
  • Ztráta kontroly nad pitím.
  • Zvyšující se množství vypitého alkoholu.
  • Abstinenční příznaky, pokud se nenapije.
  • Alkohol jako středobod vesmíru. Nic není pro alkoholika důležitější.

 


Alkoholikem se nestanete zde dne na den


Rozvoj závislosti na alkoholu můžeme rozdělit do čtyř etap. V první fázi máme pocit, že nám alkohol dává možnost uniknout od reality, cítíme se dobře a bezstarostně. Následuje druhá etapa, ve které často potřebujeme zvýšit příjem alkoholu, přecházíme od piva a vína k lihovinám. Ve třetí fázi již konzumujeme tolik alkoholu, že po odeznění opilosti máme tzv. okno, nevíme např. jak jsme se dostali domů, s kým jsme trávili závěr večera apod. V této fázi si ještě stále nalháváme, že dokážeme s pitím přestat, ovšem již jsme překročili pomyslnou hranici, po které následuje čtvrtá fáze opíjení do němoty. Zde je již potřeba alkoholu natolik silná, že nad člověkem získá absolutní nadvládu.

 


Život s alkoholikem


Narušená důvěra, opakovaná zklamání, stud, strach, agrese… Lásku střídá nenávist a znechucení. Už vás unavuje ten neustálý stres, že se partner zase vrátí totálně pod obraz. Říkáte si „A DOST!“ Jenže přijde chvíle střízlivosti a partner se vám omlouvá, slibuje, že přestane a prosí o další šanci. A vy podlehnete a tu „poslední“ šanci mu dáte… A pak další a další. Pořád dokola. Jste naprosto bezmocní.


Co dělat?


Důležité je začít situaci řešit co nejdříve. Všímejte si varovných signálů, ať už jsou to tajně ukryté láhve, pití od brzkého rána, partnerova nervozita, nebo cokoli dalšího. Promluvte si společně o tom a směřujte k řešení.


Problémem alkoholiků je, že nedokážou poznat hranice. Neustále si myslí, že mají svou závislost pod kontrolou, ale opak je pravdou. Démon alkohol nad nimi už dávno zvítězil. A proto je vaším úkolem nastavit mantinely. Musíte být rázní a důslední. Pokud dáte partnerovi poslední šanci a pohrozíte, že se jinak odstěhujete, buďte připraveni to opravdu udělat. Jinak si neuvědomí, co vše může ztratit a bude v pití bez výčitek svědomí pokračovat. Jednoduše žádné plané sliby!


Léčba alkoholismu


I kdy se budete snažit sebevíc, zbavit partnera závislosti na alkoholu nebude tak úplně ve vašich silách. Musíte proto usilovat o léčení pod odborným dozorem.


Závislosti patří do rukou odborníků.


Léčba alkoholiků probíhá nejčastěji v tzv. komunitních léčebnách. Závislí se učí dodržovat určitý řád a respektovat hranice. Aktivní každodenní program, který se skládá jak se sezení s terapeuty, tak například z práce na komunitní zahradě, ukazuje závislým, jak jde smysluplně trávit čas. Často se využívá také antabusové terapie založené na podávání léků, které vyvolávají zvracení, pokud se po nich užije alkohol.



Léčba alkoholismu se zaměřuje na úplné zvládnutí závislosti a kýženým výsledkem je doživotní abstinence.



Po léčbě


Vyléčený alkoholik musí pozměnit dosavadní návyky. To se dotkne celé rodiny. Určitě pomůže, pokud alkohol naprosto vytěsníte z vašeho života, doma nebudete mít žádné láhve, ani pivo. Vždy musíte počítat s recidivou. Je obvyklé, že „vyléčený“ alkoholik se několikrát k pití vrátí a bude muset absolvovat přeléčení.

 

Myslete i na sebe!


Nemusíte být pořád ti silní i vy si zasloužíte péči. Kontaktujte některého z našich psychologů, proberou s vámi vaši situaci, budete mít možnost s někým sdílet své obavy a pocity. V bezpečném prostředí si konečně budete moci dovolit nebýt na chvíli tím naoko stále silným člověkem. Psycholog vám také může pomoci, pokud se rozhodnete, že chcete od závislého partnera odejít.

 

 

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Mária Kovacik

Dobrý deň.
Píšem, lebo moja sestra žije s alkoholikom. Už párkrát-3x- od neho odišla, no vždy sa k nemu vrátila, teraz sa im narodilo 3 dieťa. Majú ťažšiu finančnú situáciu, ale vychádza im to. Rozviesť sa nechce. On sebaľútostivy, obviňujúci, depresívny inak dobrý, ochotný vždy pomôcť.
boji sa, že príde o prácu šoféra, keď pôjde na liecenie.
Vieme mu nejako pomôcť? Tento problém pretrváva roky a myslím si, že sme mu viac uškodili ako pomohli- riešenie jeho problémov finančných potom výčitky, rady sestre, výčitky sestre...

Ďakujem za odpoved

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den,
pro řešení vašeho problému vám doporučujeme objednat si konzultaci s některým z našich psychologů zde https://mojra.cz/zakaznik/VlozitKonzulataci. Konzultace probíhají online přes Skype, WhatsApp, Viber, Signal, Telegram či telefonicky. V případě, že budete potřebovat poradit s výběrem vhodného psychologa, nebo budete mít jakékoliv další otázky, rádi vám pomůžeme. Kontaktujte nás na email podpora@mojra.cz či telefonním čísle +420 731 226 690 .
S pozdravem
Tým poradny Mojra.cz

Lenka

Dobrý den,
žiju s chlapem, je automechanik, denně pracuje do večerních až nočních hodin. Doma prakticky neni. Když přijde je někdy napitý. A to někdy přijde i ve tři rano. Já díky tomu nemůžu spát. Máme roční dítě takže i to je náročné. On samozřejmě nechápe proč nespíš. Nechápe obavy. Taky nemám ráda že pije. Porad pak slyším jak za vše můžu jak jsem já ta špatná a mám své teorie atd. Starám se o celou domácnost a ještě i jeho 15letehi syna který žije s náma. Chtěla jsem ať se sbali a odejde ať je to pro nás lepší ale prý jsem dosáhla svého a teď ho chci vyhodit. Tak já nevím jsem hloupá já když chci aby byl někdy doma s dětmi a nepil? Jeho otec je alkoholik a matka se s nim nikdy nerozvedla a jen řve. Já nechci dopadnout jak ona nešťastná.

David

Ziju v Nemecku nedaleko hranic s CR. Moje pritelkyne s kterou ziju 17 let ma nyni velky problem s pitim. Mela by jit uz delsi dobu na leceni, ale nevim jestli by to v nemecky psychyatricky lecebne dala. Sama od sebe nepujde. Zacina vyhrozovat, ze se ji nechce zit pak me zase vyhrozuje se psem, ktery je pro me nejvic. Jednou rano, kdyz jsem jel do prace me utrhala sterace a zrcatka u auta. Kdyz je napita musim vzdy preparkovavat naradi a veskery dopisy, dokumenty nenechavam ze strachu doma. Vyhodila me i leky na tlak ktery musim brät dozivotne. Nevim vubec co mam delat. Prosim o radu. S pozdrav em David

David

Ziju v Nemecku nedaleko hranic s CR. Moje pritelkyne s kterou ziju 17 let ma nyni velky problem s pitim. Mela by jit uz delsi dobu na leceni, ale nevim jestli by to v nemecky psychyatricky lecebne dala. Sama od sebe nepujde. Zacina vyhrozovat, ze se ji nechce zit pak me zase vyhrozuje se psem, ktery je pro me nejvic. Jednou rano, kdyz jsem jel do prace me utrhala sterace a zrcatka u auta. Kdyz je napita musim vzdy preparkovavat naradi a veskery dopisy, dokumenty nenechavam ze strachu doma. Vyhodila me i leky na tlak ktery musim brät dozivotne. Nevim vubec co mam delat. Prosim o radu. S pozdrav em David