Je čas se osamostatnit aneb Jak skončit s Mama hotelem?

fashion

Odmalička jsme byli s bratrem vedeni k tomu rodičům pomáhat. A tak jsme si dělili běžné domácí práce, učili se vařit, prát, žehlit, vynášet odpadky a kdoví co ještě. V určitou chvíli jsme to nenáviděli a záviděli kamarádům, kteří doma nemuseli hnout ani prstem. Těm, kteří mohli jít ven kdykoliv, a ne až po tom, co splní „domácí“ povinnosti. Vzdorovali jsme, vyčítali rodičům jejich krutost, stěžovali si, kde se dalo. Ale rodiče nepolevili, trvali na svém.


A pak, jednoho dne, nás období vzdoru přešlo. Najednou jsme chtěli vylétnout z hnízda, starat se sami o sebe. A že jsme k tomu měli opravdu dobrou průpravu není pochyb. Přestěhovali jsme se každý do svého a začala mela. Uvědomili jsme si totiž, že i když jsme rodičům doma pomáhali, oni dělali dalších milion věcí, o které jsme se nemuseli starat, např. platili účty. Kolikrát jsme jen tak seděli u kafe a vzpomínali, jak nám u maminky bylo dobře, že i když jsme měli povinnosti, nebylo jich mnoho…


Za tuhle výchovu jsme ale neskutečně vděčni, protože i když jsme se někdy plácali v blátě, vždycky jsme si uměli vyprat, uvařit, uklidit… A co námi obdivováni kamarádi s naprostou volností? Někteří už taky vylétli z hnízda. Jiní si však stále užívají pohodlí jejich mama hotelu. A to je jim už pěkně přes třicet. Nepracují, nepomáhají, stále si dělají, co chtějí jako kdysi. Jenže si neuvědomují, že jim už není patnáct a že by i jejich rodiče určitě ocenili, kdyby roztáhli křídla, převzali sami za sebe zodpovědnost, založili rodinu. Ale oni se neumí, nebo přesněji nechtějí vzdát svého vydobytého pohodlíčka.


A to si pak nejednou poslechnete jen tak mimochodem povzdech jejich matky, která závidí té vaší, že jste samostatní, že se o vás už nemusí starat a má čas pro sebe. Samozřejmě rodiče se budou starat vždycky, děti pro ně zůstanou na prvním místě, ale vše má své hranice. A teď ruku na srdce, i když se to většině matek mamánků nebude líbit. Kdyby si své děti tolik nerozmazlovaly, i když v té nejlepší víře, dokázaly by se snáze osamostatnit.


I když (jakožto matka to sama znám) někdy je strach o budoucnost dětí opravdu velký. Co s nimi bude, když už je nebudete vodit za ručičku? Kdo se o ně postará lépe než vy? Ono je však potřeba si v určitý moment říct DOST! Protože takový nonstop servis o dospělé dítě se rozhodně nebude líbit ani manželovi. V konečném důsledku pak nejenže dítěti svou přehnanou péčí spíše ublížíte, než prospějete, ale můžete si nadobro zničit manželství.


Jak dostat mamánka z domu?


Tak tohle není vůbec jednoduché. I když si rodiče dříve či později uvědomí, že takhle už to opravdu dál nejde, jejich potomci mají jiný názor. Zkuste se někdy takového mamánka zeptat, jestli neuvažoval o vlastním bydlení. Víte, co vám s největší pravděpodobností odpoví? Že jednoduše nemůže odejít od matky, protože ta by se z toho zhroutila. Že jeho matka se potřebuje o někoho starat a on tedy myslí jen na její zdraví. A víte co? On tomu opravdu skálopevně věří i když pravda je jiná.


No, a tak se takové „nucené“ osamostatnění může změnit v pořádný boj. Na začátek si se svým potomkem promluvte, vysvětlete mu, že jeho postoj není dobrý a že si uvědomujete svůj podíl viny. Jenže je načase to změnit, že chcete také žít svůj život, a ne o něj neustále pečovat. Samozřejmě ho ujistěte, že bude stále vaše milované dítě, že se na vás může kdykoliv obrátit, avšak musí přijmout sám za sebe zodpovědnost.


Zkuste být neústupní a rovnou se domluvte na lhůtě, ve které si má najít vlastní bydlení, práci. Neulehčujte mu to, ať opravdu pozná, co to je se o sebe starat. Pokud si představuje, že mu koupíte velký byt a budete mu chodit prát, vařit a uklízet, vyveďte ho z omylu. Neříkáme, že v začátcích nemůžete trochu vypomoct, ale spíše formou „pojď, já ti řeknu, jak se peče kuře, ale připravovat si to budeš sám…“ apod. Uvidíte, že dříve či později si na nový život mimo mama hotel zvykne a prosby o pomoc se omezí na minimum.

 

 

Každý rodič snaží své dítě opečovávat a co nejlépe vychovávat. Jedním z největších darů, které jim můžete dát je samostatnost. Snažte se proto své potomky co nejvíce připravovat na to, že jednou vyletí z hnízda a převezmou zodpovědnost sami za sebe.


Pokud se vám to nedaří, chováte si doma pod ochrannými křídly mamánka, je něco špatně. Přílišná péče se totiž může změnit v závislost, přetrvávající oidipovský komplex a znepříjemní život celé rodině. Zkuste požádat o pomoc psychologa, ten dokáže odhalit pravou příčinu vašeho problému a navrhne vhodné způsoby, jak na samostatnosti vašeho dítěte zapracovat, tak aby bylo schopné začít žít svůj vlastní život bez dozoru maminky.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.