Muž pod pantoflem aneb Loutka v rukách manželky

fashion

„Mařko, co myslíš, mám ještě žízeň?“ To nejsou slova nerozhodného muže v restauraci, ale typického podpantofláka. Jde v podstatě o muže, který je naprosto oddaný své manželce (mnohdy již před svatbou), na vše musí mít její svolení a nedělá nic, aniž by se s ní poradil. Ve své podstatě podpantoflák připomíná malého chlapce, kterého maminka vodí za ručičku.


Je to typ snadno manipulovatelného muže, kterému vyhovuje mít za ženu dominu. Do jisté míry za jeho submisivní chování můžou zažité návyky z dětství, zejména pokud žil v typickém matriarchátu, kde slovo ženy-matky bylo svaté. Jestliže se neuměl na odpor postavit jeho otec, on sám bude svou podřízenost brát jako zcela normální. Jenže to normální rozhodně není.


Když se setkáte s podpantoflákem, budete jej v první chvíli nejspíše litovat. Za svou pozici si však většinou může tak trochu sám, protože své manželce dovolí, aby s ním jednala jako s kusem hadru. Partnerství má být rovnocenné, ale v tomto případě rozhodně není.


Jak poznáte podpantofláka?


- vždy se nejprve zeptá manželky, než se k něčemu rozhodne

- nechá si dominantní chování své manželky líbit a nikdy se nepostaví na odpor

- neumí se rozhodovat sám, manželka mu řídí celý jeho život (vybírá oblečení, schvaluje kamarády…)

- nikdy ani okem nezavadí o jinou ženu

- stará se o domácnost (vaří, pere, uklízí…)

- neustále chování své ženy omlouvá a sám v něm vidí pouze to, že má na mysli jen jeho dobro

… a mnoho dalšího

 

Může se podpantoflák změnit?


Možné to je, ale musí opravdu chtít. A to většinou nechce, protože mu toto rozdělení sil ve vztahu vyhovuje. Neustálý útisk ze strany manželky mu také značně srazil sebevědomí a teď se bojí, že na nic lepšího nemá a že by zůstal sám.


Pokud se chce podpantoflák vymanit z nadvlády manželky, musí si taky jednou postavit hlavu a říct razantní NE! Vysvětlit ji, že takhle to už dál nejde, že chcete mít rovnocenné manželství.



Bohužel naučené vzorce se velmi špatně odnaučují. A tak se bez pomoci odborníka – psychologa neobejdete. V první řadě je důležité zjistit příčinu submisivního chování a zapracovat na jejím odstranění. Psycholog vás také naučí, jak ve vztahu správně komunikovat, jak si vybudovat zdravé sebevědomí a mnoho dalšího. Od věci jistě nebude ani párová terapie v manželské poradně. 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Stanislav Šimek

Jsem pod pantoflem. Ale ne vše úplně sedí.

- vždy se nejprve zeptá manželky, než se k něčemu rozhodne ANO
- nechá si dominantní chování své manželky líbit a nikdy se nepostaví na odpor KDYŽ SE POSTAVÍM NA ODPOR, JE TO JEŠTĚ HORŠÍ
- neumí se rozhodovat sám, manželka mu řídí celý jeho život (vybírá oblečení, schvaluje kamarády…) KAMARÁDY SI JEŠTĚ VYBÍRÁM SÁM
- nikdy ani okem nezavadí o jinou ženu TO ROZHODNĚ NE, BOHUŽEL TO ZAŠLO I TROCHU DÁL
- stará se o domácnost (vaří, pere, uklízí…) NEPERU
- neustále chování své ženy omlouvá a sám v něm vidí pouze to, že má na mysli jen jeho dobro JEJÍ CHOVÁNÍ NEOMLOUVÁM, NAOPAK BYCH CHTĚL TUTO SITUACI ŘEŠIT, JEN NEVÍM JAK

Jirka

U nás je to ještě o level výš, ale nestěžuju si, chtěl jsem to a vzrušuje mě když musím manželku poslouchat.