Nedejte stresu šanci. Relaxujte!

fashion

Celý den jste v jednom kole, nezastavíte se, starostí máte až nad hlavu. Zítra si odpočinu, říkáte si. Jenže se nakupí další povinnosti, objeví se nové problémy. Jakmile jednou do tohoto rychlíku nastoupíte, vezete se a není lehké vystoupit. A najednou vám začne být zle, nejen na těle, ale i na duši. Přitom stačí si každý den vymezit pouhých 30 minut na relaxaci.


Člověk lovec a bojovník


Už od pravěku se museli lidé pořádně otáčet, obstarat si potravu nebylo zrovna jednoduché a za každým rohem čekalo nebezpečí. Vytříbené smysly, zvládání stresových situací, příliv adrenalinu a energie, to vše bylo potřeba pro to, aby v těžkých dobách minulých člověk přežil.

Ačkoliv se dnes nemusíme tolik otáčet, určité pudy lovce a bojovníka v nás přetrvávají. Proto se nám při nějaké vypjaté situaci zrychlí dech, srdce nám chce vyskočit z hrudi a my se připravujeme na boj nebo útěk. Jenže. Tato exploze energie má sice obranný charakter, ale pro člověka, rozmazleného moderními vymoženostmi jsou tyto reakce neadekvátní, jednoduše naše tělo nedokáže takovýto stav dost dobře zpracovat a pokud s tím něco neuděláme, můžeme zkolabovat.


Dýchání, meditace, rovnováha


Představte si sebe sama jako tlakový hrnec. Pokud necháte napětí dlouho vřít, bouchne. A stejně tak i vy, není to sice přijatelná reakce na stres, ale je pochopitelná. Agrese jako taková sice dlouhodobě nic nevyřeší, ale v první chvíli vám rozbíjení talířů a bouchání do stolu pomůže upustit páru. Jenže po tom zůstane nepořádek, který budete muset uklidit, nehledě na další škody. A co bylo původně ventilem stresu se ve stres změní. Proč tedy raději nezkusit něco méně destruktivního? Naučte se vědomě uvolňovat napětí pomocí různých relaxačních technik.


1. Inspirace v dálném východě

Asi nejznámějším a nejoblíbenějším způsobem, jak odbourat stres je meditace. Ovšem naučit se správně meditovat není zrovna jednoduché, sami to nezvládnete, chce to odborníka, který vás celým procesem provede. Velmi vyhledávanou formou relaxace, která není zase tak časově náročná jako meditace, je jóga. Díky ní nejen že zrelaxujete svou mysl, ale také se posílíte svou fyzičku.


2. Nádech, výdech

Relaxační dýchání je také velmi oblíbenou metodou. Principem je naprosté soustředění se na dech. Dýchejte do břicha, při výdechu vyklenujte břicho a spodní žebra vodorovně směrem ven, nezvedejte ramena. Výdech je delší než nádech, uvolněný, vydechněte všechen vzduch z plic a na konci si udělejte několikavteřinovou pauzu. Celé to několikrát zopakujte.


3. Protažení a rovnováha

Máte ztuhlá záda? Protáhněte se a upřete pozornost na pocit uvolnění, který cítíte. Protahovat můžete jakoukoliv část těla. Další účinnou technikou je stará dobrá holubička. Zavřete oči, předpažte, zvedněte jednu nohu a předkloňte se. Soustřeďte se pouze na udržení rovnováhy.


4. Zařvěte si.

Ne agresivně, ale cíleně. Představte si, že stojíte na vysokém kopci (nebo na něj opravdu vylezte) a křičte. Není podstatné, co křičíte, nemusí to dávat smysl, jde hlavně o to, vyřvat všechny negativní emoce.


5. Představujte si.

Velmi populární technikou, kterou používají nejen psychologové, je vizualizace. Udělejte si pohodlí a představujte si vaše oblíbené místo. Uklidňující je představa tekoucí vody, na které necháte své starosti odplout.

 

Různé typy relaxačních technik, které lze provádět doma naleznete kde jinde než na internetu. Mějte však na paměti, že to není univerzální návod na štěstí a duševní pohodu. Určitě bychom měli relaxaci zařadit do naší každodenní duševní hygieny, avšak pokud je jádro problému někde skryté, ani uvolnění napětí nám klid nezaručí.

Jestliže se nedokážete sami zbavit stresu, úzkosti a depresí, vyhledejte co nejdříve pomoc psychologa. S jeho pomocí se zaměříte na hledání pravé příčiny a na její odstranění. Samozřejmě relaxační techniky mohou sloužit jako doprovodná terapie.

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.