Řidič, ten tvrdý chleba má … Aneb kamioňáci, stres a jeho řešení na cestách

fashion

Kamioňáci. Dětmi obdivováni, ostatními řidiči mnohdy proklínáni, ale hlavně jsou to lidé, kteří musí mít nejen silný stroj, ale i silnou povahu. Pamatuji si, že jako dítě jsem při zastávce u motorestu vždycky běhala mezi zaparkovanými kamiony, žasla jsem nad obrovskými návěsy a uvažovala, co se v nich skrývá a kam mají namířeno. Sami kamioňáci mě na jednu stranu fascinovali i děsili zároveň. Silní chlapi, kteří cestují od jednoho města k druhému, poznávají svět, umí se o sebe v každé situaci postarat. A pak jsem vyrostla a uvědomila si, že to nejsou lidé, kteří jen čekají na volání větru v dálce, aby se mohli zase vydat na cestu, ale že jsou z masa a kostí. Lidé, kteří mají rodiny, závazky a problémy tak, jako všichni.


Ať je povolání řidiče kamionu sebevíc fascinující, je náročné. A to nejen fyzicky, ale i psychicky. Jen si představte ty hodiny strávené na cestách, za volantem, sami a bez rodiny. Doma na vás čeká manželka, děti, které vídáte jen o víkendu, a to kdoví jestli vám do toho nevleze zakázka, kterou je nutné vyřídit ihned. Spousta přesčasů, práce a samoty. S rodinou mluvíte častěji přes telefon než z očí do očí, a o tom, co se děje doma se můžete jen domnívat. Návraty sice bývají spojené s radostným vítáním, ale buďme realisté, často také s výčitkami. Snažíte se všem vynahradit dobu, kdy jste nebyli doma a přitom víte, že jeden víkend se nevyrovná týdnu. Namísto pohody spěch, shon, povinnosti…


Na cestách máte spoustu času uvažovat, uvědomujete si, že dříve či později mírné manželčiny narážky přerostou v partnerskou krizi. Chcete to řešit, ale na dálku nemáte jak. A pak rodinné starosti vystřídají další, pracovní. Zácpa na dálnici vás dostala do časového presu, nevíte, jestli stihnete zakázku včas doručit. Nejraději byste jeli nonstop, ale to nejde, povinný odpočinek je povinný odpočinek. A tak popíjíte někde u motorestu kafe, na vařiči si ohříváte večeři z konzervy a v nitru duše se modlíte za to, aby vás na parkovišti někdo nepřepadl. Samota, strach a neustálá obezřetnost, to je jen minimum z toho, co vám způsobuje neustálý stres.


Jednoho dne všechny problémy přerostou únosnou hranici, začnou na vás doléhat deprese, obavy a úzkosti, může se projevit syndrom vyhoření jak v pracovní, tak osobní rovině. A právě s ohledem na fatální důsledky, které může psychické vyčerpání při vaší práci mít, je potřeba neschovávat se před problémy v kabině auta, ale aktivně je řešit.


Psycholog „do kapsy“


Jakmile se rozhodnete své problémy začít řešit s odborníkem, stojíte před dalším rozhodováním. Kde najít dobrého psychologa? A kdy k němu jít? Nedočkáte se kvůli tomu jen dalších výčitek od manželky, protože čas, který máte být s ní, trávíte „raději“ v ordinaci psychologa? A když už by ji toto nevadilo, tak sladit svůj pracovní plán s volným termínem terapeuta se může stát skoro nereálným úkolem.


Ale problémy se mají, respektive musí řešit co nejdříve. Jinak se prohlubují a mohou mít devastující účinek jak pro vztah, tak práci i vás osobně. Díky naší online psychologické poradně Mojra.cz můžete mít svého psychologa jednoduše řečeno stále sebou na cestách. Ne fyzicky, ale virtuálně. Což v dnešní době internetové není nic složitého.  


Žádné dlouhé objednací lhůty, žádné zdlouhavé cestování. Problémy můžete řešit hned bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte. A co je nejlepší, nejste omezeni ani víkendy nebo krátkou ordinační dobou, protože psychologové jsou dostupní od pondělí do neděle i v pozdních odpoledních a večerních hodinách.


Výhody online poradenství:

- úspora času, krátké objednací lhůty

- 100 % diskrétnost a anonymita

- velký výběr psychologů, široká škála odbornosti

- konzultace odkudkoli, kde je mobilní či internetové připojení

 


 

Pokud se rozhodnete řešit své problémy s psychology online poradny Mojra.cz, můžete si konzultaci objednat jednoduše zde

 


Mojra.cz jako firemní psycholog

 


Na psychickou stránku kamioňácké profese by měli myslet nejen sami řidiči, ale také jejich zaměstnavatelé. Je všeobecněš známo, že jen spokojení a psychicky vyrovnaní zaměstnanci dokáží odvádět vysoké výkony. Aby majitelé firem situacím s pracovním vyhořením předcházeli, případně je řešili již v zárodku, mohou ve spolupráci s námi nabídnout svým zaměstnancům nový benefit – služby Mojra.cz jakožto firemního psychologa.


Jaké výhody přináší Mojra.cz firmám?

- online psychologické konzultace přes Skype, WhatsApp, Viber, telefonicky a emailem formou benefitu pro zaměstnance

- množstevní slevy

- dárkové poukazy a slevové kupony v elektronické i tištěné formě

- administrativní portál pro firmy s přehledem provedených konzultací

- telefonickou podporu zaměstnancům od pondělí do pátku (8 -21h)

- konzultace v odpoledních/večerních hodinách i o víkendu

- možnost anonymní registrace pro zaměstnance



    Více o tom, jak najít firemního psychologa a začít takto spolupracovat s Mojra.cz se můžete dočíst v článku zde.

 

 

Pokud vás zajímají další zajímavé články a videa z oblasti kamionové dopravy, podívejte se na www.kamionaci.com

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.