Ztráta práce: Konec, nebo nový začátek?

fashion

Pro někoho zábava, pro jiného nutné zlo. Každý své zaměstnání vnímá jinak. Jak však praví staré přísloví „Bez práce nejsou koláče“. Za odvedenou práci máme peníze, které potřebujeme každý měsíc k zaplacení účtů a udržení si určité životní úrovně. Život si však s námi někdy nepěkně zahrává, pracovní trh je neúprosný, a tak se jednoho dne může stát, že právě vám přistane na stole výpověď. Je to v první řadě šok. Jedna jistota najednou ve vašem životě zmizí.


Jsem bez práce! Co teď?


Ztráta zaměstnání je obrovským náporem pro psychiku člověka. A to obzvlášť v případě, kdy jste na dané pozici strávili mnoho let, produktivní věk máte již za sebou, ale důchod je zatím v nedohlednu. Nebo jste naopak dosud nenasbírali dostatek potřebné praxe v oboru.


V první řadě musíte vyřešit existencionální problém – bez peněz být nemůžete, musíte platit účty. A tak zjišťujete, kde vám pomůžou, jaké dávky můžete získat apod. Snažíte se najít si alespoň pro začátek nějakou brigádu, která vám vaše měsíční výdaje pomůže pokrýt. Do toho musíte pravidelně docházet na Úřad práce, poohlížet se po volných pozicích a docházet na pohovory. V lepším případě si do měsíce najdete nové zaměstnání. V horším vám to bude trvat měsíce, rok, nebo i více.



Čím déle jste bez práce, tím více se začnete propadat do stavu bezútěšnosti a zoufalství.


Ztráta zaměstnání a psychika


Stejně jako různé jiné stresové situace, i ztrátu práce provází určité psychické fáze. V první řadě je to šok. Zejména pokud jste neudělali žádnou chybu a svou práci odvádíte pečlivě a zodpovědně. Jakmile se vzpamatujete z tohoto nemilého překvapení, začnete uvažovat, zda nedošlo k omylu. Přece vás nemohli vyhodit, určitě si spletli jméno na výpovědi. Jste právě ve fázi popírání. Sháníte informace, ověřujete si vše u vedení, nebo na personálním oddělení.


Je to pravda, výpověď je určena vám! Dostanete vztek. Kopete kolem sebe, nadáváte na nespravedlnost, která vás potkala. V tuto chvíli jste schopni zpřetrhat i jinak dobré vztahy s kolegy. Jakmile svůj hněv překonáte, přejdete do fáze smlouvání. Snažíte se vyhazov co nejvíce oddálit, nebo přesvědčit zaměstnavatele o tom, že jeho rozhodnutí není správné. Slibujete, že budete pracovat přesčas, že si budete brát práci domů apod. Bohužel to však ve většině případů nepomůže. Rozhodnutí o výpovědi je definitivní. A tak si sbalíte své osobní věci a odcházíte.


Přichází dny, kdy jen tak sedíte doma a nevíte, co s vámi bude. Zatím jste si nezvykli na novou skutečnost, že nemusíte každé ráno vstávat do práce. Máte spoustu volného času a nevíte, co si s ním počít. Bloumáte po bytě jako tělo bez duše, nezáleží vám na tom, jak vypadáte. Uvažujete o tom, co s vámi bude. Den za dnem jste více a více demotivovaní a deprimovaní. Potýkáte se s depresí


A pak, jednoho dne vstanete a najednou už necítíte smutek. Máte dobrou náladu a energie na rozdávání. Najednou nic nevypadá tak černě. Gratulujeme. Právě jste překonali depresivní fázi po ztrátě zaměstnání a překlenuli se do fáze smíření. Jste připraveni začít znovu.


Čas na nový začátek


Připravte se na to, že hledání nové práce není jednoduché a zabere to více času. Poohlížejte se po různých nabídkách, které jsou dostupné na internetu, rozesílejte životopis, upravujte jej dle potřeby a trénujte pracovní pohovory. Pokud nevíte, jakým směrem se chcete ubírat, nebojte se poradit s rodinou, manželkou/manželem, dětmi, pracovnicemi úřadu nebo formou kariérního poradenství u psychologa. Možností je opravdu hodně.


Nedovolte si doma zlenivět a raději si dopředu naplánujte, co budete každý další den dělat, čemu se chcete věnovat. Je to pro vás zcela nová situace, nejste zatím zvyklí mít takovou spoustu volného času. Nenechte však míjet dny jeden za druhým a raději je nějak smysluplně využijte. Nuda a smutek jsou častou příčinou depresí, nenechte se jimi ovládnout.


Pokud toužíte po něčem novém, zkuste se poohlédnout po různých rekvalifikačních kurzech. Samozřejmě si říkáte, že nemáte peníze na rozhazování, ale zde opět pomůže porada na Úřadu práce. Ten totiž nabízí různé kurzy zdarma a pracovnice vám rády sdělí všechny podmínky a možnosti. 




Kariérní poradenství u psychologa


Psychologové mimo jiné poskytují poradenství v oblasti profesního života a kariéry. V rámci kariérového poradenství s vámi psycholog může probrat, jaká práce by pro vás moha být ideální, co je potřeba udělat, abyste své vysněné pozice dosáhli a na čem třeba máte zapracovat. Konzultace se zaměřuje na vaše zájmy, dovednosti, znalosti a schopnosti.


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.