Strašák jménem partnerská krize

fashion

Vztahy jsou komplikované. A rozhodně žádný není dokonalý. Ono by to ani nešlo. Dokonalost je většinou spojená s nudou, chybí moment překvapení a vše je dopředu přesně nalinkované. Proto bychom neměli usilovat o dokonalý vztah, ale o fungující.


Fungující vztah je založen na lásce, důvěře, pochopení, komunikaci, rovnocennosti a mnoha dalších pilířích. Někdy to skřípe, přijdou hádky a rozbroje. Ale to nevadí. I k fungujícímu vztahu spory patří. Důležité je, jak si s nimi partneři poradí – mluví o nich, hledají kompromisy a oboustranně přijatelné řešení. Umí se omluvit jeden druhému, dokážou přiznat svou chybu apod.


Jenže někdy má i ten navenek sebevíc krásnější vztah velkou trhlinu – prochází krizí. A to z různých příčin a v různých intervalech. My se spolu koukneme na tři nejvíce diskutované krize, a to po jednom, třech a sedmi letech.


Krize po roce – pocitová frustrace


Ano. Opravdu může nastat krize již po jednom roce. I když názory odborníků se na to různí, jedni to jako krizi směle označí, druzí spíš zastávají názor, že jde o pouhé vystřízlivění. Období zamilovanosti totiž pomalu končí a najednou vnímáte naplno partnerovy chyby. Už jste si na sebe do jisté míry zvykli a utichla ta bouře hormonů, kterou jste na začátku zažívali. Vztah přerůstá do něčeho jiného, vážnějšího… Anebo skončí, protože nedokážete partnera přijmout takového, jaký je? To už je na vás, ale rozhodně v tomto období nepodceňujte komunikaci. Když jste se poznávali v prvních týdnech, také jste se o tom druhém chtěli dozvědět co nejvíce. Teď mluvte o svých a partnerových pocitech, co je pro vás důležité, co vám vadí apod. Když spolu budete umět upřímně mluvit již od začátku, má vztah opravdu dobře našlápnuto.


Krize po třech letech – úvahy o budoucnosti


Po třech letech už se vztah dostal do relativně zajetých kolejích. Nejspíš jste spolu začali bydlet, zvykli si na sebe, vytvořili si určité společné návyky. Pro někoho značka ideál, pro jiného je každodenní stereotyp trnem v patě. To pudové a neustávající sexuální napětí mezi vámi už je také většinou pryč, zjistili jste, že sex několikrát denně ani tak nepotřebujete. Najednou začnete vzpomínat. Na to, jaké to bylo předtím. A uvažovat o tom, jaké to bude. Možná zjistíte, že s partnerem nemáte až tak podobné plány do budoucna. Toužíte se zbavit stereotypu. Zažít zase něco „extra“, co vám vyrazí dech a na co budete dlouho vzpomínat. Řekněte o svých pocitech partnerovi a hledejte možnosti, jak stereotyp společně občas „rozbít“.


Sedmiletá krize – vztah na mrtvém bodě


Krize po sedmi letech je snad tou nejznámější a nejvíce diskutovanou. Příčina? Stereotyp, hádky, jiné plány do budoucnosti a určitý pocit marnosti a nenaplněných tužeb. Bezdětné páry začínají bilancovat, objevuje se silná touha po založení rodiny. Oproti tomu páry s dětmi zapomínají, že mají pečovat také o sebe navzájem, nejen o své potomky. Každodenní hádky, absence sexu a celkově dusná atmosféra doma jsou nejednou příčinou nevěry. Jednoduše už s partnerem nežijete spolu, ale vedle sebe. Pokud chcete sedmiletou krizi překonat, musíte něco změnit. Ani jeden z partnerů by se neměl tomu druhému podřizovat, rovnocennost je jedním z pilířů vztahu. Pokud se naučíte s partnerem vytvářet kompromisy, budou potřeby vás obou naplněny a ve vztahu začnete být opět spokojení.

 


Když si to tedy shrneme je nejčastějšími příčinami partnerské krize jsou prozření ze zamilovanosti, stereotyp, méně sexu, děti, nefunkční komunikace, neschopnost domluvit se na kompromisech a celková frustrace z nenaplněných tužeb. To vše může vyústit v nevěru partnera, která ve většině případů skončí rozchodem. 

 

Jak z krize ven?

 

Mluvte, mluvte, mluvte!

Nemyslíme každodenní rozhovory o ničem jen aby řeč nestála. Opravdu mluvte, komunikujte se vším všudy, vyjadřujte své názory a vyslechněte názory partnera. Diskutujte. Hledejte kompromisy.


Pojmenujte problém

Jste dva, a to nejen na štěstí, ale i na starosti. Svěřujte se partnerovi se svými problémy, pomáhejte si navzájem. Společné problémy a neshody řešte hned v zárodku, rozhodně je neodsouvejte na později.


Pracujte na vztahu

Neustrňte na místě, ale posouvejte vztah pořád dál, kupředu. Nejprve si však ujasněte společné cíle a plány.


Spolu i sami

Trávit každou volnou chvilku s partnerem se sice může zdát sebevíc romantické, ale ve skutečnosti je to spíše vysilující. Proto ano, dopřejte si čas i sami pro sebe. Rozhodně nezahazujte své koníčky i kamarády. A stejně přistupujte k zájmům a přátelům partnera. Občasné vínko nebo pivko s přáteli vztahu rozhodně neuškodí.


Pomoc odborníka

Někdy je partnerská krize už natolik hluboká, že se vám z té propasti bez pomoci nedaří dostat. Pokud i přes veškeré problémy chcete vztah zachránit, zkuste to formou párové terapie. Získáte mj. názor nezaujatého posluchače a odborníka, který vám může pomoci vztah obnovit a problémy vyřešit.

 

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.