Toxické vztahy otravují tělo i duši

fashion

Partner se k vám chová jako k onuci, nadává vám, kritizuje a neváží si vás? Staví se na post pána tvorstva, kterému byste se ze své podřízené pozice měla klanět? Namísto důvěry, porozumění a ochrany žijete ve vztahu plném kontroly, žárlivosti a strachu z toho, abyste partnera nenaštvala?


Nejde o domácí násilí nebo psychické týrání, ale je to opravdu hodně na hranici. Váš vztah je toxický. Jednoduše vás pomalu kousek po kousku otravuje zevnitř. A to je rozhodně špatně.


Když se spokojíte se zbytky…


Tak nějak vypadá toxický vztah. Vztah se neotráví najednou, ale pomalu a postupně. Jednoho dne začne někde hodně vzadu v hlavě blikat výstražné světlo – vtíravý pocit, že něco je jinak. Říkejme tomu intuice. A vy se zastavíte a začnete přemýšlet, jak ten váš vztah vlastně dosud fungoval. Že nebyl ani tak o vás dvou, ale jen o partnerovi, který neustále žárlil, chtěl mít nad vámi absolutní kontrolu a srážel vaše sebevědomí. A vy místo abyste se bránila, jste raději ustupovala, mlčela, nechala sebou špatně zacházet ze strachu, že opravdu nejste dost dobrá.


Proč? To krásné, kvůli kterému jste se do partnera zamilovala je dávno pryč, ale vy neustále zavíráte oči před skutečností. Možná si jste si partnera a vztah zidealizovala a teď se toho jen držíte? Nebo jej natolik milujete, že sebou necháte vláčet jako s kusem hadru tak dlouho, až se mu nakonec podřídíte a ztratíte sebe sama?


Strádání na těle i na duši


Mnoho studií dokazuje, že přežívání v nefungujícím vztahu má negativní dopady na psychické i fyzické zdraví. Nejčastější komplikací špatného vztahu je tloustnutí. Ukládání tuku zde funguje jako jakási emoční izolace, která vás má ochránit. V důsledku obezity si však spíše uženete vysoký tlak, cukrovku nebo infarkt.


Samozřejmě buďme spravedliví, přestože se v článku zaměřujeme na situaci, kdy je ve vztahu nespokojená žena, může to být i naopak. A i na mužově zdraví se nefunkční vztah dokáže nepěkně podepsat.

 


Nejčastější dopady toxického vztahu:

 

 

ŽENY

 

- deprese

- úzkosti

- výkyvy nálad

- poruchy příjmu potravy, obezita

- syndrom vyhoření

- problémy s ženskými orgány

 

 

MUŽI:

 

- agrese

- zlost

- žaludeční vředy

- infarkt

- poruchy erekce

 

 


Existuje protijed?


Otázka, která napadne snad každého, kdo v otráveném vztahu žije, respektive přežívá. Nejúčinnějším lékem na tuto vztahovou otravu je rozchod. Samozřejmě někteří budou chtít vztah stůj co stůj zachránit. V tom případě si musíte s partnerem vážně promluvit. Nenechte se zmanipulovat a jasně předložte své požadavky a potřeby. Pokud bude i partner ochoten na vztahu zapracovat, můžete to zkusit, navštivte např. párovou terapii apod. Pokud ne, přestaňte se trápit a odejděte.


Vzpamatovat se z této vztahové otravy není jednoduché. Proto se nebojte požádat o pomoc psychologa. Spolu s ním zapracujete na obnově vašeho sebevědomí a možnostech, jak se příště toxickému vztahu vyhnout… 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.