Co dělat, když partner nechce dítě?

fashion

Žijete s partnerem již dlouho a plánujete založení rodiny? Chcete svou lásku a vztah zpečetit něčím ještě významnějším, než je svatba, a začínáte uvažovat o miminku? Na založení rodiny jsou však potřeba dva. Co dělat, pokud najednou zjistíte, že partner vaše nadšení nesdílí, případně děti vůbec nechce? První myšlenka, která vám jistě přijde na mysl je, že v takovémto případě nemá vztah budoucnost. Ovšem není to tak jednoduché, jak se může zdát. Přestože žena často pomýšlí na rozchod, neustále zvažuje možnosti a doufá, že partner své rozhodnutí změní.

Proč někteří muži nechtějí děti? V první řadě je potřeba uvědomit si zásadní rozdíl mezi mužem a ženou. Muže neženou žádné rodičovské a mateřské pudy, necloumají s nimi hormony, ani jim netikají biologické hodiny. Pak je pochopitelné, že nechtějí tak nějak obecně děti nikdy – ve dvaceti jsou ještě moc mladí na založení rodiny, ve třiceti si upevňují kariéru a finanční zázemí, v padesáti se cítí být staří apod. Rozhodnutí mít dítě je velmi zavazující krok, který oběma partnerům převrátí život naruby. Najednou nebudou moci chodit na večírky s přáteli a vracet se domů nad ránem, vše se přizpůsobí miminku a jeho potřebám, sexuální život také nebude to, co býval. Mnoho mužů se takovéto zodpovědnosti a odříkání vyloženě bojí. Mnohdy se partner k dítěti staví odmítavě, protože již má jedno či více z předcházejícího vztahu, tudíž je jeho otcovská touha naplněna a nechce znovu prožívat ony bezesné noci provázené pláčem a starostí o miminko apod. V neposlední řadě je zde důvod pro ženu velmi bolestný a to ten, že dítě by si partner v budoucnu sice přál, ale současnou partnerku nevnímá jako vhodnou matku svých potomků, případně se mu z nějakého důvodu nejeví vztah s ní perspektivní. A nakonec je zde fakt, že dítě prostě nezapadá do jeho plánů o budoucnosti a svůj postoj nezmění.

Pro ženu je zjištění, že partner nechce dítě vždy bolestivé. Každá se s takovou informací popere jinak, jedna vztah ukončí, druhá se muže snaží všemožně přesvědčit, jiná se podřídí jeho přání, další vysadí antikoncepci a postaví partnera před hotovou věc. Otázkou pak zůstává, jak vztah založený na jednostranném přizpůsobení, ať už ze strany ženy či muže, bude fungovat.

Co dělat, pokud partner děti nechce? Nesmírně důležitá je komunikace. Buďte k sobě s partnerem upřímní, vyslechněte si v klidu jeho důvody, neříkejte mu, že jsou špatné, ale snažte se vhodně argumentovat. Vysvětlete mu, proč je pro vás důležité mít dítě, neskrývejte své pocity, nebojte se vyjádřit i to, že ač jej sebevíc milujete, život po jeho boku bez dítěte si představit nedokážete. V žádném případě však nedávejte jasná ultimáta, nehrajte na city proléváním slz, netlačte na něj. Dopřejte mu čas na rozmyšlenou. Někteří muži se pouze bojí závazků, vysvětlete jim, že miminko nebude takovou přítěží a na vašem vztahu se nic nezmění. Na škodu není poukázat na fakt, že ve stáří se o vás bude mít kdo postarat, že nebudete sami v těžkých chvílích apod. Samozřejmě nepoukazujte jen na výhody a radosti, které vám dítě přinese, ale promluvte si o nevýhodách a starostech, klidně si udělejte názorný seznam pro a proti. Jestliže je důvodem finanční stránka a obava partnera, že nedokáže plnohodnotně zabezpečit rodinu, protože děti potřebují spoustu věcí, zkuste navrhnout kde by se dalo případně ušetřit tak, aby rozpočet s příchodem miminka citelně neutrpěl. Některé ženy využívají také toho, že partnera nenásilně vystavují kontaktu s malými dětmi, které hlídají sestře, kamarádce, švagrové… Tento trik zabírá pouze v případě, že o dítěti nemluvíte stále dokola, jinak jej partner prohlédne a může se ve svém rozhodnutí natruc zatvrdit.

Kýženým výsledkem debat o dítěti je oboustranná spokojenost, například dohoda, že zatím si jej ještě pořizovat nebudete, ale v horizontu řekněme dvou let rodinu založíte. V mnoha ohledech vám může s řešením tohoto problému pomoci psycholog, vyslechne si důvody obou stran a nezaujatě je zhodnotí, zapátrá po příčinách odmítavého postoje partnera a navrhne vhodné řešení.  

Pokud se však partner bude rozhovorům o dítěti úmyslně vyhýbat či ani po několika letech svůj názor nezmění, nejspíš bude lepší se s ním rozloučit. Přece jen, pokud se mu přizpůsobíte, můžete toho v budoucnu litovat, stejně tak on by mohl litovat toho, že se k dítěti nechal přemluvit. A nejvíc pak bude trpět vaše dítě. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.