Vyčerpaná máma. Co dělat, když už nemůžu dál?

fashion

Stres, únava a pocity vyčerpání k mateřské a rodičovské dovolené tak nějak patří. Novopečená maminka je vržena do víru přebalování, kojení a péče o miminko, její potřeby již nejsou tak důležité. Všemožné články hlásají nastávajícím maminkám, že nejhorším obdobím po porodu je šestinedělí, kdy si rodiče a miminko na sebe zvykají, rozjíždí se laktace apod. Jistě, toto období je velmi náročné, po jeho uplynutí si rodiče vytvoří již určitý systém, jak zvládat starost o dítě a domácnost, ovšem ani po šesti týdnech nelze říci, že nastává doba klidu. Zejména matka je mnohdy na pokraji svých sil, čemuž napomáhá nedostatek spánku, stereotyp každého dne, čas trávený pouze mezi čtyřmi stěnami bytu i její touha po tom, stát se dokonalou matkou. V určitém momentě mámě síly dojdou, cítí, že už nemůže dál. Kdy se jedná o relativně normální stav spojený s mateřstvím a kdy je potřeba vyhledat odbornou pomoc?

Jestliže má stres a únava jen dočasný charakter, můžete se s ní „poprat“ sami. Matkám mnohdy pomůže čas strávený mimo domácnost, bez dítěte, čas, který může věnovat jen a pouze sobě. Ať už jej využije k návštěvě kadeřníka, relaxační masáži či skleničce s kamarádkou. Jindy může pomoci úplně obyčejná věc jakou je dostatek spánku. Jakmile se matka vytrhne z každodenního stereotypu, sociální izolace a doplní energii, únava a stres odezní a ona může fungovat dál. Problém však nastává v případě, kdy pocity vyčerpání nezmizí a matka není schopna nic vykonat.

V první řadě si musíme vymezit, co je to stres a únava, respektive špatný stres a chronická únava. Špatný stres je vyvoláván nadměrnou zátěží, která vede ke snížení výkonnosti, neschopnosti cokoli vykonat a v dlouhodobém důsledku se odráží na fyzickém a psychickém zdraví člověka. S nadměrným stresem úzce souvisí chronický únavový syndrom, který je často chybně zaměňován s jarní únavou. Na rozdíl od jarní únavy se jedná o dlouhodobý stav, jenž trvá minimálně 6 měsíců. Chronická únava sníží výkonnost člověka až o padesát procent, protože není schopen vykonat jakoukoli fyzickou ani psychickou aktivitu, respektive se mu již předem jeví jako nemožná. Chronický únavový syndrom má své symptomy, mezi nejčastější projevy patří: bolest hlavy, únava svalů a bolest kloubů, zvýšená tělesná teplota, bolest v krku a zvětšené uzliny, poruchy spánku, potíže s pamětí, závratě, malátnost, nervozita, poruchy koncentrace, deprese aj.

Boj se stresem a chronickou únavou není jednoduchý. Stejně jako u jiných psychických nemocí, i zde je zásadní uvědomit si problém a chtít jej vyřešit. Léčba spočívá ve změně dosavadního životního stylu. Říkáte si, že pro matku to není reálné řešení? Ale ano, mnohdy postačí slevit ze svých vysokých nároků, zapojit partnera do chodu domácnosti a nebát se požádat o pomoc své blízké. Babičky či kamarádky jistě rády na chvíli pohlídají vaše dítě, abyste si mohli s partnerem udělat čas pro sebe, případně pohlídá partner, abyste si mohla vyrazit na kávu s kamarádkou apod.

Přestože se toto řešení zdá býti lehkým, je namístě navštívit psychologa, který nejlépe posoudí váš aktuální psychický stav a navrhne vhodné řešení, povede psychoterapii nebo doporučí podpůrnou skupinu. S ohledem na vaše fyzické a psychické zdraví vám psycholog také navrhne užívání různým multivitaminových doplňků, v těžších případech antidepresiva. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.