Slasti a strasti stěhování se do ciziny

fashion

Život v zahraničí je snem nejednoho z nás. Nové možnosti, lidé, kultura, prostředí a třeba i celoroční teplo, pláže a moře – to vše a mnohem víc vás vábí jako Siréna. A tak se jednoho dne rozhodnete, sbalíte si kufry a vyrazíte za dobrodružstvím s hlavou plnou smělých plánů a nadšením.


Jenže ono to stěhování do ciziny není žádná procházka růžovým sadem. Může (a většinou opravdu je) velmi psychicky náročné.


Co Čechy láká na zahraničí?


V první řadě je to pracovní trh. Ať už jste dostali nabídku ve stávajícím zaměstnání, nebo se pouštíte do neznáma. Vidina vyššího platu nebo vize o vybudování úspěšné zahraniční firmy je silným hnacím motorem, proč opustit rodnou zemi.


S prací úzce souvisí další faktor, a to plnění si snu. Někteří od malička touží bydlet v jiné zemi, ať už je to Anglie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, USA, Čína… Není podstatné, zda je vašim snem žít v exotické destinaci nebo v zemi na severu. Důležité je, že své snění chcete proměnit v realitu.


A v neposlední řadě stojí za stěhováním láska. Poeticky řečeno slovy Vrchlického „Za trochu lásky šel bych světa kraj.“  Manželství různých národností nejsou dnes již nic neobvyklého. Většinou se pak pár rozhodne, která země jim bude pro život více vyhovovat.


Život v zahraničí má nesporně mnoho výhod. Rozšíříte si své jazykové znalosti, poznáte novou kulturu, získáte více možností na trhu práce. Děti vychovávané v multikulturní společnosti jsou v budoucnu tolerantnější a vyrovnanější.


Když sundáte růžové brýle


Tak vzhůru do zahraničí! - říkáte si? Ono to stěhování ale není jen o všech těch pozitivech. Je také spojeno se spoustou příprav, problémů a překážek, které si možná ani neuvědomíte. Prvotní nadšení tak po přestěhování vystřídá strach, všudypřítomný chaos a možná i zklamání. Takhle jste si to přece nepředstavovali!


V obchodě, na ulici, u lékaře, na úřadech se nedokážete domluvit. A to jste přece tak pilně trénovali. Jenže lidé mluví tak rychle, že než stihnete cokoli pochytit, jsou pryč. Chce se vám křičet, plakat a nejraději byste se zavřeli v bytě, nebo ještě líp jeli zpátky domů – tam, kde vám rozumí a kde vy rozumíte jim. Stýská se vám po rodině, po přátelích, cítíte se sami.


Tak nějak jste se ocitli mezi dvěma světy – tím současným, v zemi, ve které právě žijete a která vás ještě tak úplně nepřijala, má jiné zvyky, kulturu a tím minulým v rodné domovině, kde vše důvěrně znáte, ale kde se na vás už teď taky dívají spíše jako na cizince. Najednou nejste nikde tak úplně doma.


Nová země, (staro)nová láska?


Představte si situaci, kdy se po hádce s partnerem usmiřujete. Vztah už není tak úplně to, co býval, ovládá vás stereotyp, chcete změnu, ale ne rozchod. A najednou vás to napadne! Pojďme začít od začátku! A třeba právě v zemi, kde jsme byli naposled na dovolené, a kde to vše bylo tak krásné! No, proč by ne? Můžete, vždyť žijeme ve světě nepřeberných možností. Ale…


Ano i zde existuje ono obligátní „ale“. A to z jednoho prostého důvodu. Vzpomínky, které ve vás zůstaly z dovolené mohou být sebevíc krásnější, ale realita, tedy život v dane zemi, bude stoprocentně jiná. Představte si všechen ten stres spojený se stěhováním, které je samo o sobě náročné a vyčerpávající. Přidejte k tomu kolotoč papírování, jazykovou bariéru, nástup do nové práce a zjistíte, že na sebe s partnerem nebudete mít tolik času, kolik jste si představovali, že se žádné procházky po pláží nebo nábřeží konat nebudou, protože jednoduše není kdy. Napětí ve vztahu stoupá, hádky nejen že s přestěhováním nezmizely, ale naopak se staly rutinou… Partnerská krize je o to horší, že si o ni nemáte s kým popovídat, chybí vám přátelé a ti stávající vám nemusí dost dobře rozumět.


S dětmi nebo bez?


Tak to je otázka, která se řeší skoro v každé diskuzi. Názory jsou různé, jedni se přiklánějí k tomu, že je nejlepší si nejprve vybudovat zázemí v cizině a teprve potom založit rodinu. Jiní naopak ve stěhování s dětmi nevidí problém.


Pokud již děti máte, musíte myslet zejména na ně. Snažte se jim celou situaci vysvětlit a co nejvíce ulehčit. Nezapomínejte, že i pro ně je to obrovská změna. Najednou budou bez kamarádů, budou se muset naučit nový jazyk, navštěvovat novou školku, školu… Proto přípravu na tento krok rozhodně nepodceňujte. Pouštějte dítěti dokumenty o dané zemi, seznamte ho např. pomocí obrázků s kulturou, zaplaťte kurz cizího jazyka…


Sami si pak nasbírejte co nejvíce informací, jak to například funguje ve školách – jakou vybrat a hlavně, kdy dítě k docházce zapsat? Toto je totiž velice důležité, pravděpodobně totiž budete čelit jinému systému vzdělávání než u nás. V Anglii se například na dobré školky a školy čeká v pořadnících. Čím dříve na tuto skutečnost budete myslet, tím lépe.


Ať už žijete s cizincem, nebo ne, je potřeba zvážit také způsob výchovy. Pokud si zvolíte bilingvní (dvojjazyčnou) výchovu, musíte se naučit její princip a pravidla a ty dodržovat. Má se vaše dítě narodit až po přestěhování? Ujasněte si, jaké chcete, aby mělo občanství. Vše totiž vyžaduje spoustu papírování.


Psycholog na cesty


Tak, teď už víte, že stěhování nebude jednoduché a rozhodně nevyřeší všechny problémy. Ba naopak jich může i několik přidat. Ani v zahraničí se nevyhnete rodinným, pracovním a partnerským krizím. Není samozřejmě nemožné je vyřešit, ale co si budeme povídat, je to mnohem komplikovanější, než kdybyste byli v Česku. Proč?


Můžou za to zejména dva faktory – jazyk a finance. I když jste se sebelíp naučili cizí jazyk, každý člověk myslí v rodném jazyce trochu jinak. Jednoduše se mu lépe vyjadřují pocity. No, jenže v Anglii, Německu a kdekoliv jinde na světe se česky prostě nedomluvíte. Takže vám nezbývá nic jiného než se snažit situaci co nejlépe popsat zahraničnímu psychologovi, za kterého zaplatíte nemalé peníze (a že se kvůli jazykové bariéře může terapie o dost protáhnout netřeba podotýkat).

 

Ale kde hledat pomoc v rodném jazyce, a přitom se finančně nezruinovat? Zkuste online psychologickou poradnu Mojra.cz. Díky tomu, že konzultace probíhají formou hovoru přes Skype, WhatsApp, Viber, telefonicky nebo emailem, můžete mít svého psychologa v podstatě stále u sebe, ať už se nacházíte kdekoliv. Nabízíme také možnost dvojjazyčných konzultací v češtině, slovenštině, angličtině, němčině, polštině a španělštině). Díky tomu mohou například páry hovořit o svých problémech v jazyce, který je jim nejblíže. 



 

 




Přestěhovali jste se, nebo plánujete stěhování do Velké Británie?

Doporučujeme kouknout na výborně zpracovanou stránku  VELKÁ BRITÁNIE ONLINE MAGAZÍN, kde naleznete informace o životě ve Velké Británii, systému školství, zaměstnání, kurzech angličtiny a mnoho dalších zajímavých článků na toto téma.  

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.