Máme dítě s ADHD?

fashion

Je vaše dítě mnohdy roztěkané, nedaří se mu udržet pozornost a vy to přisuzujete tomu, že je prostě živější a vyroste z toho? Pozor na omyl, může se jednat o onemocnění ADHD!


Tato nemoc se projevuje nejčastěji u dětí do 7 let, někdy již v batolecím věku. Postihuje zejména chlapce, ti pak na své okolí působí rozmazleně až nezvladatelně. U dívek se projevuje méně výrazně, někdy jsou dívky považovány za sociálně slabší či hloupé.


Přitom i děti s ADHD mohou být velmi inteligentní, chce to jen správný přístup a vedení, zejména pak ale včasné rozpoznání nemoci.

 

Co je to ADHD? 


ADHD je porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, kterou má dítě již dánu geneticky. Na vzniku nemoci se však může podílet i špatný životní styl matky v těhotenství (kouření, alkohol), komplikovaný porod, sociální zázemí aj.


Mezi tři základní příznaky nemoci můžeme zařadit abnormální aktivitu, nepozornost a zvýšenou dráždivost dítěte jak ve škole, tak i v domácím prostředí. Dívky nebo chlapci nejsou schopni dlouho se soustředit na jednu činnost, dokončit zdlouhavý, či pro ně nezajímavý úkol. Nevydrží na jednom místě, neustále mají potřebu se pohybovat, s něčím si hrát, mluvit apod. To je problém zejména ve škole, svým chováním narušují výuku, vybočují z kolektivu.

 

Diagnostika ADHD


Na možnost poruchy pozornosti a hyperaktivitu upozorní rodiče nejčastěji vedení školy. Učitelé si nejvíce všímají rozporů ve schopnostech a chování žáků. V takovémto případě je pak namístě navštívit odborníka – psychologa. Ten může nejlépe stanovit diagnózu a léčbu, doporučí rodičům různá opatření, případně léky. Důležitou roli zde hraje také vzájemná spolupráce se školou, navržení individuálního plánu při učení, principy výchovy apod.


Dobrá vzájemná komunikace mezi psychologem, rodičem a školou vede ve většině případů k cílenému zapojení dítěte do kolektivu, dítě se necítí tolik pod tlakem, je schopné dovést dané úkoly ke zdárnému konci, vnímá každé ocenění za jeho snahu.


 

Onemocnění ADHD je tak rozsáhlým tématem, o kterém vyšlo nepřeberné množství knih a článků. Je však nutné mít na paměti, že každé dítě je jiné a musí se k němu přistupovat individuálně, což dokáže posoudit nejlépe odborník – psycholog. Nebojte se na něj tedy obrátit, nejedná se o žádnou potupu, ale čím dříve vyhledáte pomoc, tím menší bude mít nemoc dopad na vaše dítě. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.