Kdy funguje a kdy nefunguje kamarádství s bývalým přítelem?

fashion

Mnoho z nás to zažilo na vlastní kůži, okamžik, kdy jednoho dne partner pronese tu osudovou větu: „Mám tě rád, ale neklape nám to spolu. Chci se rozejít, ale nechci tě úplně ztratit. Můžeme zůstat přáteli?“ Ozve se rána, kterou však slyšíte jen vy, protože se vám najednou roztříštily všechny naděje, které jste do vztahu vkládala. Co teď? Na jednu stranu už svého (nyní již bývalého) partnera nechcete nikdy vidět, na druhou si nedokážete představit, že by z vašeho života jen tak zmizel. A tak přemýšlíte, jestli mu na nabídku přátelství kývnout, nebo ne. Může to fungovat? Jednoznačnou odpověď vám dát nedokážeme, konečné rozhodnutí bude záležet jen na vás samotných, ovšem alespoň vám v tomto článku nabídneme možná pro a proti přátelských vztahů s ex.


To, zda se z vás a bývalého partnera stanou i po rozchodu přátelé závisí na mnoha okolnostech. Jednou z nich je v první řadě příčina samotného rozchodu. Jinak se budou na věc dívat ti, kteří se rozešli kvůli nevěře či jiným vážným problémům, jinak zase ti, u kterých lidově řečeno vyšuměla láska na obou frontách a rozejít se bylo nejlepším řešením, aby se ve vztahu ani jeden z partnerů netrápil. I v případě sebelepší varianty je kamarádství po rozchodu značně diskutabilní, přesto jej navazuje čím dál více párů.


Proč chceme mermomocí zůstat s bývalými partnery v kontaktu? Důvodů existuje mnoho. Snad kvůli lítosti z toho, že přicházíme o člověka, se kterým jsme hodně zažili, nebo jen z pouhé zdvořilosti, abychom partnera ranili co nejméně. Často také slýchávám, že se spolu bývalí partneři přátelí proto, že ve vztahu jim to nefungovalo, nedokázali žít společně, ale bez sebe také ne, proto se z nich stali nejlepší kamarádi a vyhovuje jim to. Nu což, jak se říká proti gustu… Fungovat to bezesporu může, jestliže to oba, tedy muž i žena, vnímají stejně. V jiném případě však hrozí, že budete muset čelit opětovnému zklamání. Předtím, než se rozhodnete, zda zůstat kamarádi, si vše důkladně promyslete. Můžete se tak vyhnout situaci, kdy s vámi chce bývalý partner zůstat pouze kvůli určitému prospěchu, jenž pro něj bude tento vztah mít – např. vidina tzv. přátelské výpomoci, ať už po stránce finanční či sexuální.


V neposlední řade je důležité poukázat na možná rizika, která pro vás toto přátelství může mít. Kromě opětovného zklamání, na které jsme poukazovali již výše, se může vyskytnout problém s navazováním nových vztahů, zejména v případě, kdy všechen svůj volný čas trávíte s ex, nebo (marně) doufáte, že se s bývalým partnerem opět dáte dohromady. A pokud jste si již našla nového partnera, je zde velká pravděpodobnost, že bude na váš kamarádský vztah s bývalým pohlížet značně nevraživě. Logicky vzato on je ten, který pro vás chce znamenat středobod vesmíru, a netouží po tom se o vás dělit. Marné mohou být vaše snahy vysvětlit mu, že mezi vámi a bývalým partnerem opravdu o víc, než kamarádství nejde. Žárlivost je totiž, stejně jako láska, mocná čarodějka a zničila už nejeden vztah. Vy se tak ocitnete mezi dvěma mlýnskými kameny a jedinou možností jak z toho ven, je jeden ze vztahů ukončit. Který, to už bude záležet čistě na vás.


Abychom to tedy celé nějak shrnuli, chcete-li s ex udržovat kamarádský vztah, musíte dodržovat určitá pravidla:


1. Stanovte si přesné hranice a zásady, které budete dodržovat.

2. Nesvěřujte ex detaily vašeho nového vztahu a ani vy se ho na nové partnerky nevyptávejte.

3. Nechte minulost minulostí.

4. Nenavazujte kamarádství s ex, pokud nejste stoprocentně vyrovnaní s rozchodem, musíte být schopni za bývalým vztahem udělat tlustou čáru.

5. Neočekávejte, že by se kamarádství mohlo opět proměnit v lásku.

6. Žádné kamarádství s „výhodami“ (sex je v tomto případě tabu!)

7. Hledejte nového partnera. To že jste zůstali s bývalým přítelem kamarádi ještě neznamená, že zanevřete na navazování nových vztahů.


Jestliže si ani po přečtení tohoto článku nejste jisti, zda by bylo kamarádství s expřítelem pro vás to pravé, či se potýkáte s jinými problémy, obraťte se o radu k psychologovi. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.