Pokles sexuální touhy: Co nám v partnerství krade chuť na sex?

fashion

Nový vztah. Zamilovanost, poznávání se, randění, sex – hooodně sexu. Co si budeme povídat, v prvních dnech, týdnech a měsících vztahu zažíváme tolik vášnivých nocí i dní, že nás ani nenapadne, že by to někdy mohlo být jinak. Bohužel realita je jiná. Tak, jako opadne zamilovanost, vytrácí se ze vztahu často i sexuální touha, respektive není tak intenzivní. Neděste se, je to zcela normální situace, s partnerem jste si na sebe tak nějak zvykli a do vztahu proniknou i každodenní povinnosti a starosti. Samozřejmě pokles libida na minimum, či jeho úplná ztráta by pro nás měla být varovným signálem, který není radno ignorovat. Sexualita k partnerství jednoduše patří a bez sexu vztah nebude dost dobře fungovat. Je potřeba zjistit, co se za poklesem touhy skrývá, někdy může jít o nemoc, jindy o situace, které jsou zcela běžné, jen je partneři nedokáží dost dobře zpracovat. A my se v dnešním článku na tyto nejčastější zabijáky sexuálního apetitu podíváme blíže.


1. Bez fantazie se při sexuálních hrátkách neobejdete. Jenže co pořád vymýšlet nového, když už jste s partnerem několik let? Sex začne být jednotvárný, dokonce až nudný. A proč se pouštět do něčeho, co vás nebaví, že? Jenže vězte, že pokud váš sexuální život ovládne stereotyp a vy neuděláte nic pro to, aby se to změnilo, bude váš partner dříve či později hledat povyražení v jiné posteli. Proto nenechte situaci zajít až takhle daleko, ale zkuste alespoň občas přijít s něčím novým (převleky, sexuální hračky, scénky, polohy…).


2. Kolotoč povinností spojený s péčí o domácnost, děti, prací atd. je dalším typickým zabijákem sexu. Zná to většina žen, ráno se připravit do práce, vypravit děti do školky a školy, rychle uklidit, pracovat, nakoupit po cestě domů, uvařit večeři, učit se s dětmi do školy, znovu uklidit, osprchovat se … A tak každý den dokola. Většinou večer padáte únavou a na sex ani nepomyslíte. Rozhodně radíme zapojit do každodenních povinností partnera i větší děti, jednoduše si pomáhejte navzájem tak, abyste si uchovali alespoň trochu energie na večerní intimní chvilky.


3. Konflikty, hádky a neustálý stres sexuální touhu nepovzbudí, právě naopak. On sice ten usmiřovací sex většinou stojí za to, ale nejde stavět jen na něm. A trestat partnera odpíráním sexu? Nemyslitelné! Proto je důležité s partnerem komunikovat, na rovinu mu vysvětlit, proč zrovna nemáte chuť na postelové hrátky, že toho máte jednoduše moc a nezapomeňte si promluvit o tom, jak by vám situaci mohl usnadnit i partner.


4. Strach, ať už pramení z čehokoli vám může sex dosti znepříjemnit. Muži se obávají toho, že předčasně ejakulují, nedovedou vás k orgasmu, nebo že jejich výbava nepatří mezi největší. Ženy pak trpí nízkým sebevědomím, nejsou spokojené se svým vzhledem, váhou apod. Uvědomte si, že partner si vás vybral z mnoha jiných i s vašimi nedostatky. Buďte jednoduše spokojeni sami se sebou, případně udělejte kroky pro to, aby tomu tak bylo – návštěva odborníka, cvičení apod.


5. Neschopnost dosáhnout vyvrcholení (tzv. anorgasmie) může být také jedním z mnoha zabijáků libida. A to oboustranně. Pro ženy je to frustrující, muži vnímají ženskou anorgasmii jako osobní selhání – nejsou dost dobří na to, aby ženu uspokojili. S tímto problémem vám může pomoci pouze sexuolog či psycholog.


6. Rozdílné sexuální touhy jsou ve vztahu také velkým problémem. Snažte se najít oboustranně přijatelný kompromis, rozhodně nepomůže nátlak či psychické vydírání.

 

Ochladnutí sexuální touhy není ve vztahu ničím alarmujícím, avšak pokud situace přeroste únosnou mez, vyhledejte pomoc odborníka. Jen ten dokáže vypátrat pravou příčinu a navrhnout účinné řešení tak, abyste neměli potřebu hledat uspokojení jinde. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.